FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 maart 2003

Jamai en Jim in finale Idols

Jamai en Jim staan volgende week in de finale van Idols. Dat bleek na de voorlaatste uitzending, die vanavond te zien was. Hind, door velen gezien als dé grote kanshebber, viel net voor de eindstreep af.

De jury was erg positief over de optredens vanavond, maar voorspelde voor de uitslag dat het publiek voor Jim en Jamai had gekozen. Hind, die nog nooit in de gevarenzone had gezeten, zal er nu bij de finale van volgende week niet bij zijn. Wel zal ze tijdens de vier shows in Ahoy acte de présence geven. Daar zijn de tien laatste Idolskandidaten aanwezig.

Geen Amerikaanse troepen in Turkije

delapoko en wildhagen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Turkse kabinetsvoorstel over de stationering van Amerikaanse troepen en materieel op Turks grondgebied heeft in het parlement niet de vereiste absolute meerderheid van 276 stemmen gekregen.De motie werd met 264 stemmen vóór en 250 tegen verworpen verklaard. Het Amerikaanse leger mag nu dus geen troepen stationeren in Turkije.

Ruim 80 procent van de Turken is tegen. Voor het parlement demonstreerden ruim 10.000 mensen tegen de stationering. De Turken zijn bang voor vergeldingsacties van Irak en vrezen ook voor het toerisme in het land.

Amsterdam in top-tien van fijnste steden

Volgens een onderzoek van Mercer Human Resource Consulting behoort Amsterdam tot de tien fijnste steden in de wereld op het gebied van leefklimaat. Vorig jaar stond onze hoofdstad nog op plaats 12, dit jaar is hij twee plaatsen gestegen.

Jaarlijks doet Mercer onderzoek naar de leefkwaliteit en persoonlijke veiligheid in 215 steden over de hele wereld. Amsterdam haalde een 25e plaats op het gebied van veiligheid. Bij het berekenen van de persoonlijke veiligheid baseert Mercer zich op de misdaadcijfers van New York, met als basis score 100. Amsterdam scoort 113,5 punten.

Volgens het onderzoek is Zürich, gemeten naar het algemene leefklimaat, de beste stad om in te wonen. Helsinki, Genève en Bern stonden in de top 5. Brazzaville in Kongo werd 'verkozen' tot minst aantrekkelijke stad.

Voetbal: Barcelona schrijft zich in voor Intertoto Cup

Hoewel het in de Champions League voor de wind gaat met Barcelona (11 overwinningen op rij), gaat het in de Primera Division wat minder met de ploeg van onder andere Patrick Kluivert en Frank de Boer. De club staat namelijk op de achtste plaats, 6 punten achter een eventuele UEFA-plek en 12 punten van een plaats in de Champions League.

De Catalaanse ploeg hoopt nu via de Intertoto Cup (de winnaar stroomt door naar het UEFA Cup toernooi) Europees voetbal voor volgend seizoen veilig te stellen.

Kijk voor meer voetbalnieuws op de Voetbalmanager!

Doelman ontslagen tijdens de rust

DinX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de rust van de Braziliaanse provinciale wedstrijd tussen Iraty en Prudentopolis stormde voorzitter Malucelli van Iraty ineens de kleedkamer binnen. Iraty stond op dat moment met 1-4 achter.

"Jij alleen bent verantwoordelijk voor dit debacle", snauwde de voorzitter naar doelman Marco Antonio van Iraty. De Braziliaanse media meldt dat de doelman een ongelukkig doelpunt had tegengekregen toen de bal via de lat en zijn rug binnendwarrelde.

De doelman werd per direct ontslagen door de voorzitter en moest onmiddelijk het stadion verlaten. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 2-4.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager!

Kamer niet blij met 'Hirsi Ali' brief

De Tweede Kamer is niet te spreken over de actie van de ambassadeurs van 21 islamitische landen, die namens de Organisatie van de Islamitische Landen (OIC) een brief aan VVD-leider Zalm zonden, en een afschrift daarvan naar alle andere fractievoorzitters.

In de brief werd er op aangedrongen dat Zalm het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali tot de orde moest roepen. Dit vanwege haar uitspraken in dagblad Trouw over de profeet Mohammed, die ze 'naar westerse maatstaven' een 'perverse man' noemde.

De PvdA heeft minister De Hoop Scheffer aangespoord de ambassadeurs te bekritiseren. Verder betracht de Kamer terughoudendheid om extra spanning tussen moslims en niet-moslims te voorkomen, zeker nu een oorlog tegen Irak dreigt.

PvdA-Kamerlid Koenders heeft wel schriftelijke vragen over de brief gesteld. 'Hoe geloofwaardig vindt u de opmerkingen in de brief over het verantwoord omgaan met het recht van vrijheid van meningsuiting, komende van diverse dictatoriale landen als Sudan, Irak en Iran?', vraagt hij aan De Hoop Scheffer.

D66 vindt de hele brief op het randje van inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Het Kamerlid Karimi van GroenLinks, die zich niet kan vinden de uitlatingen van Hirsi Ali, wijst erop dat 'de ambassadeurs die ons hier de les komen lezen goeddeels komen uit landen waar democratische vrijheden niet bestaan'. De SP'er Ali Lazrak, zelf moslim, wil zich niet in de discussie mengen. Hij laat wel weten niet gelukkig te zijn met de uitspraken van Hirsi Ali. 'Maar mijn mening wil ik van Kamerlid tot Kamerlid overbrengen.'

In de Kamer is wel verbaasd gereageerd op de milde houding van VVD-leider Zalm. Uit eigen kring, zoals de Teldersstichting, werd Zalm aangespoord een helder liberaal geluid te laten horen. Zalm reageerde meteen middels een interview met NRC Handelsblad gisteren. Daarin zegt hij dat de VVD zich niet de mond laat snoeren door de islamitische landen. Hij noemt de brief 'bizar' en zegt dat de ambassadeurs zich beter kunnen bemoeien met de vrijheid van meningsuiting in hun eigen land.

Linkse betogers bekladden VS ambassade

Linkse activisten hebben vanmiddag het gebouw van de Amerikaanse ambassade in Den Haag beklad met teksten tegen een mogelijke oorlog tegen Irak. Met spuitbussen werden teksten als 'Peace' en 'USA=Terror' op het gebouw aangebracht. Ze kregen toegang tot het terrein door een hek uit zijn schanieren te lichten. De politie heeft de activisten van het terrein verwijderd.

De actie maakte deel uit van een door linkse organisaties georganiseerde demonstratie in het centrum van Den Haag. Daaraan namen zo'n 500 linkse actievoerders mee, waarschijnlijk uit de gelederen van GroenFront!, de vrijstaten Vrankrijk uit Amsterdam en de Blauwe Aanslag uit Den Haag én de Internationale Socialisten. Officieel was de actie georganiseerd door het Comité der activisten voor vrijheid en democratie (CDAVVD).

Doel van de demonstratie was om te protesteren tegen 'repressieve maatregelen van de regering', zoals cameratoezicht en preventief fouilleren.

De betogers begonnen hun actie op het Plein bij de Tweede Kamer. Onderweg besmeurden de activisten ramen van het perscentrum Nieuwspoort met 'taartjes' van scheerschuim en bedekten ze beveiligingscamera's met doeken.

Aantal miljardairs gezakt door beursmalaise

Het aantal miljardairs in de wereld is teruggezakt door de koersval op de beurs. Dat blijkt uit de jaarlijkse miljardairslijst van Forbes magazine. Er zijn 21 miljardairs minder op onze aardbol dan in 2002. Overigens hoeven we geen medelijden et hebben met de oud-miljardairs, het zijn vooral de bezittingen van de meeste rijken die minder waard is geworden.

Onder de 476 superrijken die minimaal een miljard dollar (= 926 miljoen euro) bij elkaar geschraapt hebben, zijn vier Nederlanders. De eerste Nederlander in de Forbes-lijst staat op nummer 88: Heineken-erfgename Charlene de Carvalho. De dochter van de vorig jaar overleden Freddie Heineken erfde van haar vader een kwart van zijn brouwerij-imperium. Dat aandeel is volgens Forbes 3,7 miljard dollar waard.

De andere drie Nederlanders in de lijst zijn John Fentener van Vlissingen (op 303 met 1,4 miljard dollar), Joop van den Ende (op 386 met 1,1 miljard dollar) en John de Mol (op 427 met 1 miljard dollar).

Aanvoerder van de lijst is nog steeds Microsoft-oprichter Bill Gates. Hij werd wel 12 miljard dollar armer, maar hield toch nog 40 miljard dollar aan zakgeld over.

De opmerkelijkste nieuwkomer is Oprah Winfrey. De Amerikaanse tv-presentatrice is de eerste zwarte vrouw in de geschiedenis die de Forbes-lijst haalt.

VAE willen dat Saddam opstapt

lt_baseline had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen dat Saddam Hussein aftreedt. Middels een oproep, tijdens de vergadering van de Arabische Liga, hebben ze de Iraakse leider opgeroepen de macht over te dragen en het land te verlaten.

De verwachting is dat andere Arabische landen de oproep niet zullen steunen. Wel werd de vergadering geopend met een dringend verzoek aan Irak om met de VN samen te werken en zo een oorlog in de regio te voorkomen. De 22 leden van de Liga vrezen dat zij meegesleurd zullen worden in een nieuwe Golfoorlog.

Nederlandse Bank krijgt nog steeds guldens

Ruim een jaar na de invoering van de euro, zijn er dagelijks nog ruim 60 mensen die bij De Nederlandsche Bank (DNB) hun guldens in komen wisselen voor Euro's. Dit kan bij bankvestigingen in Amsterdam, Eindhoven, Hoogeveen en Wassenaar. Daarnaast komen er per dag tussen de 50 en 60 brieven met guldens binnen bij DNB. Dit staat in het DNB magazine van zaterdag.

Nog circa 10 procent van de guldenbiljetten en ruim de helft van alle Nederlanse guldenmunten zijn in omloop. Eind januari ging het om 42,4 miljoen biljetten, die 694 miljoen euro waard zijn. De 3,6 miljoen ontbrekende biljetten zijn nog eens 514,8 miljoen euro waard.

Sinds 1 januari kunnen de guldens alleen nog bij de DNB worden ingeleverd. Meestal gaat het om kleine bedragen. DNB betaalt sinds 1 januari niet meer contant uit, maar stort de bedragen alleen op een bankrekening van de brenger.

Na 79 jaar nog steeds gehuwd

Liefde weerstaat de tand des tijds. Dat bewezen Anne en Bert Ivison. Ze zijn het langst gehuwde echtpaar in Engeland. Ze trouwden op 1 maart 1924 in Toxteth, Liverpool.

Beide echtelingen zijn 96 jaar oud. Ze groeiden samen op in dezelfde straat en gingen naar dezelfde school. Toen ze 14 jaar waren, werden ze een paar en Bert kocht voor Anne een gouden armbandje dat ze tot op de dag van vandaag nog steeds draagt.

Het paar overleefde hun 3 kinderen, ze hebben 4 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen.

En wat is nu het geheim van een gelukkig huwelijk? Volgens Anne mag er niemand de baas spelen in een huwelijk. Je moet evenwaardige partners zijn.

Voetbal: Mido weer weggestuurd bij Ajax

Gisteren is Ahmed 'Mido' Hossam voor de vierde keer uit de selectie van Ajax gezet, deze keer voor de rest van het seizoen. Aanleiding hiervoor was een interview dat gisteren werd gepubliceerd in het Algemeen Dagblad, daarin zei hij niets te hebben gedaan waarvoor hij een straf verdiende. "Ik heb geen excuses gemaakt, dat doe je alleen als je iets fout hebt gedaan en dat heb ik niet" aldus Mido.

De uitspraken vielen niet in goede aarde bij trainer Koeman. Mido gaat over een week naar Egypte, daarna moet hij zich bij het tweede elftal van Ajax melden. De kans dat hij dit seizoen nog speelt bij Ajax is vrijwel uitgesloten.

Beenhakker, technisch directeur van Ajax, verklaarde dat Mido in zijn ogen vrij weinig toekomst heeft bij de club. Mido zou zich niet kunnen aanpassen aan de Ajax-normen, en dat is niet iets wat met een eventueel cultuur verschil te maken zou hebben aldus Beenhakker.


Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager!

"Domheid" is te genezen

Dat zegt de Amerikaanse bioloog James Watson. Watson won in 1962 de Nobelprijs voor zijn ontdekkingen met betrekking tot de DNA-structuur.

Volgens de Nobelprijswinnaar lijden mensen met een lage intelligentie aan een erfelijke ziekte. Daarom wil hij met behulp van de genetica mensen met een lagere intelligentie helpen. "We beschikken over de techniek om erfelijk materiaal te veranderen, het zou dom zijn om die niet te gebruiken" zegt de nu 75-jarige bioloog.

Wetenschappers en ethici staan nogal weigerachtig tegenover het voorstel van Watson. Ze betwijfelen of de droom van de wetenschapper ooit in vervulling zal gaan.

Meer wetenschappelijke informatie:
Stupidity should be cured, says DNA discoverer (- New Scientist)

Rel rond Revu-artikel over extreem-rechts

Er is grote opschudding ontstaan naar aanleiding van een artikel in de Nieuwe Revu van deze week. De politie heeft in verband daarmee vandaag zelfs twee jongens van 15 en 18 jaar uit Waalwijk en Wijk en Aalburg aangehouden.

Op de voorkant van de Revu prijkt deze week een gabberskinhead afgebeeld met de rechterarm schuin omhoog geheven. In een artikel met als kop 'Extreem-rechts is terug', constateert Nieuwe Revu dat steeds meer jongeren zich aangetrokken voelen tot de rechtse denkbeelden van (gabber)skinheads. De twee aangehouden jongeren zeggen daarin onder meer dat de manier waarop Hitler met de joden is omgegaan, de enige oplossing is voor een teveel aan buitenlanders in ons land. Ook het gooien van een molotovcocktail in een Turks koffiehuis ,,moet natuurlijk kunnen''.

De uitlatingen van de twee hebben voor veel beroering gezorgd onder allochtone bewoners in Waalwijk. De politie bevestigt dat er geruchten zijn over acties door allochtone jongeren in Waalwijk tegen de familie van de Waalwijkse verdachte.

Volgens de politie blijkt uit verhoren dat de jongens zich de impact van het interview niet gerealiseerd hebben. Ook zou de Revu zaken verdraait hebben weergegeven.

37 jaar na de feiten veroordeeld

In de staat Mississippi is een blanke man van 72 veroordeeld voor een moord op een zwarte die hij pleegde in 1966. In 1967 werd de man vrijgesproken voor een staatsrechtbank.

Ernest Avants, lid van de Ku Klux Klan vermoordde 37 jaar geleden, samen met twee vrienden, de 67-jarige Ben Chester White met de bedoeling Martin Luther King naar Mississippi te lokken en hem daar te vermoorden.

Het openbaar ministerie heeft al gezegd niet de doodstraf te eisen. De beklaagde zit in een rolstoel als gevolg van een beroerte en zal waarschijnlijk levenslang krijgen.

Casema verdubbelt bandbreedte

s0k en -FoX- hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De internetprovider Casema verhoogt de bandbreedte van haar internetdiensten. Het basisabonnement wordt verhoogd van 150kbps naar 300kbps (max. 36,6 kB/s) downloadsnelheid en van 32kbps naar 64kbps (max. 7,8 kB/s) uploadsnelheid. Ter vergelijking: Een 56k modem haalt max. 6,8 kB/s. Het premiumabonnement wordt van 512kbps (62,5 kB/s) naar 800kbps (97,6 kB/s) downloadsnelheid en van 64kbps (7,8 kB/s) naar 128kbps (15,6 kB/s) uploadsnelheid verhoogd.


Oude snelheidNieuwe snelheid
DownloadUploadDownloadUpload
Basic150kbps (18,3 kB/s)32kbps (3,9 kB/s)300kbps    (36,6 kB/s)64kbps (7,8 kB/s)
Premium512kbps  (62,5 kB/s)128kbps    (15,6 kB/s)800kbps    (97,6 kB/s)128kbps    (15,6 kB/s)

56k modem haalt max. 6,8 kB/s

Casema zegt dat Broadband Premium daarmee goedkoper is dan vergelijkbare ADSL-abonnementen. De verhoging van de bandbreedte zal gefaseerd worden uitgevoerd en zal in juni dir jaar afgerond zijn. Casema is bezig met kwaliteitsverbetering, waaronder ze een nieuw netwerkplatform EuroDOCSIS in gebruik gaan nemen. Met dit nieuwe netwerkplatform en het onlangs operationeel geworden beheersysteem CoreOS is Casema voorbereid op de toekomstige vraag naar snelheid en nieuwe breedbandontwikkelingen.

Mogelijk klassieke vogelpest in Gelderland

In de Gelderse plaatsen Scherpenzeel, Renswoude en Barneveld is mogelijk de klassieke vogelpest aangetroffen. Bij zes pluimveebedrijven werd de aviaire influenza, zoals de ziekte deftig heet, mogelijk aangetroffen. Het ministerie van Landbouw heeft dit in de nacht van vrijdag op zaterdag laten weten. Nader onderzoek moet uitwijzen of de ziekte echt is aangetroffen.

Op het ministerie vindt vandaag overleg plaats over de situatie. Wanneer het dan echt zeker is dat de ziekte daadwerkelijk heerst, is nog niet bekend. Wel laat een woordvoerder van het ministerie weten dat het om een ernstige verdenking gaat dat de ziekte in Gelderland heerst. Uit voorzorg is in de Gelderse Vallei in een gebied van zo'n 10 kilometer rond de getroffen bedrijven per direct een aantal maatregelen afgekondigd om mogelijk verdere verspreiding te voorkomen. Zo is elke vorm van vervoer van pluimvee, pluimveesmest en broed- en consumptie-eieren rondom het getroffen gebied verboden.

Wat er gaat gebeuren als de ziekte daadwerkelijk actief is, is nog niet bekend.

Doden bij treinongeluk Taiwan

ischa vertaalde en herschreef voor ons dit bericht:

Een trein vol toeristen is ontspoord in de bergen van de Taiwanese deelstaat Chiayi, zo heeft een lokaal TV-station vanochtend gemeld. Voorlichters van het AFP persagentschap zeggen dat er 8 doden en negen gewonden zijn gevallen nadat drie treintoestellen ontspoorden en in een ravijn terechtkwamen. Het dodental kan nog oplopen aangeizen er waarschijnlijk nog mensen onder de wrakken verborgen liggen.

Het ongeluk gebeurde vlakbij de berg Alishan, een van de meest populaire touristenbestemmingen, om ongeveer kwart over twee 's middags lokale tijd. In de trein waren meer dan 130 mensen aanwezig, veelal gezinnen die een weekend weg gingen.

De reddingsoperatie werd nog eens bemoeilijkt doordat de helicopter met gewonden ook nog eens neerstortte. Er word gezegd dat daarbij nog eens zes mensen omkwamen, maar dit is nog niet officieel bevestigd. Een anonieme ooggetuige wist te melden dat de trein met hoge snelheid reed toen het een ijzeren brug over reed en vervolgens tegen een bergwand aanbotste. De populaire treinroute naar de berg Alishan is een route gekenmerkt door prachtige uitzichten en voert langs vele overhangende rotsen.

Nederlandse AEL van start

De Nederlandse afdeling van de Arabisch Europese Liga (AEL) treedt morgen officieel naar buiten. De AEL noemt zichzelf een democratische en islamitische partij. De sharia, de islamitische wetgeving, wordt afgewezen.

Enkele programmapunten van de Nederlandse AEL-tak zijn al bekend: Islamitische feesten moeten nationale feestdagen worden, op middelbare scholen moeten leerlingen Turks en Arabisch als eindexamenvak kunnen kiezen en de staat Israël moet als bolwerk van het zionisme worden ontmanteld.

Andere opvallende punten in het Nederlandse programma zijn het verbod op prostitutie en drugs; zo moeten de typische Nederlandse koffieshops worden gesloten. Hiermee is de AEL te vergelijken met het SGP, de ChristenUnie en deels het CDA.

De AEL maakt zich sterk voor het multiculturalisme. Van de AEL-NL moeten migranten de Nederlandse taal leren en loyaal zijn aan Nederland. De AEL-NL pleit voor integratie met behoud van eigen taal en cultuur. AEL-NL wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. De AEL-NL heeft circa 300 leden, meest in Nederland geboren Marokkaanse studenten.

De Nederlandse tak zal voorlopig worden geleid door Jamil Jawad (38), een politicoloog in dienst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en zoon van een Iraakse antropoloog en een Nederlandse verpleegster. De andere drie bestuursleden zijn van Marokkaanse komaf: journaliste Naïma Elmaslouhi (23), de Haagse ondernemer Nabil Marmouch (28) en Abderrahim Achamrouk (23), die commerciële economie studeert aan de Hogeschool Holland in Diemen.

De AEL heeft tevergeefs geprobeerd om columnist Mohammed Benzakour en Ali Eddaoudi, publicist en islamitisch geestelijk verzorger, te strikken als leider. Benzakour, onlangs door de Volkskrant ontslagen wegens plagiaat, staat echter sympathiek tegenover de AEL-NL en zal mogelijk in de toekomst wel leider worden.

"Vrouwen in Jordanië zijn familiebezit"

OK_DAN vertaalde en herschreef voor ons dit bericht, waarvoor onze dank!

Sommige vrouwen in Jordanië worden beschouwd als familiebezit, zegt Norma Khouri. Acht jaar geleden werd een jonge Jordaanse moslim, Dalia, doodgestoken door haar vader onder het mom van een 'eremoord'. Dalia was verliefd geworden op een man, Michael, die een andere religie had - een Rooms-Katholiek uit het Jordanese leger. Toen Dalia's vader achter de relatie kwam, stak hij haar 12 keer en wachtte tot ze dood was voordat hij een ambulance belde.

Dit was een zogenaamde 'eremoord'. Dalia's vader ging niet naar de gevangenis.

Dalia's beste vriendin, Norma Khouri, schreef een boek over Dalia, in de hoop dat de wet eindelijk verandert en eremoord strafbaar wordt gemaakt.
De Verenigde Naties (VN) schat het aantal eremoorden op 5000 per jaar. Eremoord is toegestaan onder de Jordanese wet krachtens artikelen 340 en 98, en wordt meestal uitgevoerd door de broer of vader van het slachtoffer. De partner riskeert straf als het slachtoffer geen maagd meer blijkt.

"90% van de gevallen zijn gebaseerd op geruchten en verdenkingen", zei mevrouw Khouri in het programma Everywoman van de BBC World Service. "90% van de vrouwen die vermoord worden zijn nog maagd als ze sterven. De Verenigde Naties schatten dat ongeveer 5000 vrouwen op deze manier van het leven beroofd worden."

Ook bij Dalia was dit ook het geval. Ondanks dat ze regelmatig haar partner ontmoette, was ze nog steeds maagd toen ze vermoord werd. Toen haar broer achter de relatie kwam, vertelde hij het aan hun vader. Hij besliste dat ze met haar gedrag de eer van de familie bezoedeld had - en besloot haar te vermoorden.

Mevrouw Khouri, die nu in Australië woont, gaf aan dat dit onderdeel was van het leven in Jordanië. "Vrouwen in Jordanië worden beschouwd als familiebezit, hun kuisheid vertegenwoordigd de reputatie van de familie. Als een vrouw iets gedaan heeft wat opgevat kan worden als bezoedeling van haar reputatie, zien zij het als hun taak haar te vermoorden."

Mevrouw Khouri hoopt dat haar boek, waarmee ze de herinnering aan Dalia levend probeert te houden, helpt om de Jordanese wet op het gebied van eremoord te veranderen. Het boek heeft een stortvloed aan brieven opgeleverd die bezwaar maken tegen het Jordanese strafrecht dat eremoord rechtvaardd en de daders vrijpleit.

NASA geeft Columbia video vrij

vincent20166 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

NASA heeft de video, gemaakt met een camera in de cockpit van de verongelukte shuttle, vrijgegeven.

De ongeveer 13 minuten durende video toont de bemanning van de Columbia vlak voordat de shuttle door nog steeds onbekende reden in stukken uiteen viel. De digitale band werd vijf dagen na de ramp in Palestine, Texas gevonden.

Enkele merkwaardige quotes die erop voorkomen zijn:
''Looks like a blast furnace,'' reageert Rick Husband, commandant, op de flitsen buiten de cockpit op het moment dat de Columbia de atmosfeer in vloog.

''Yep, we're getting some G's (gravity),'' reageert zijn co-piloot William McCool. ''Let go of the card and it falls.''

''You definitely don't want to be outside now,'' voegt Husband toe.

Waalwijk vordert tv-gelden RKC

De gemeente Waalwijk zal binnenkort beslag laten leggen op een deel van de tv-gelden van RKC Waalwijk, daar de club haar huurverplichtingen niet nakomt.

De gemeente Waalwijk verwacht bij RKC Waalwijk de huur van het laatste kwartaal van vorig jaar plus die van het eerste kwartaal van dit jaar te kunnen innen. De achterstallige rekening bedroeg begin februari E 66.000, dat overigens is slechts peanuts aangezien het structureel tekort bij RKC Waalwijk de komende zomer in totaal ongeveer 3,5 miljoen Euro zal bedragen.

Illegale sterilisatie Slowaakse Zigeuners

Ischa vertaalde voor ons het volgende onthutsende verhaal, waarvoor grote dank!

De ochtend nadat Zita, een 17-jarige moeder, bevallen was van haar tweede kind, schoof de zuster haar een formulier toe. Zita, die analfabeet is, zegt dat ze drie kruisjes op het papier heeft gezet. Hiermee gaf ze zonder dat ze het wist toestemming voor sterilisatie. "Ik wist niet waarvoor ik moest tekenen," zegt Zita. "Ik kan niet lezen. Het kon me op dat moment niets schelen omdat ik verging van de pijn."

Dit gebeurde op 6 februari 1998. Nu is Zita een slanke meid van 22 met een sombere en verlegen uitdrukking op haar gezicht. Zita en haar man, Krystian, wonen in de buitenwijk van Resov, wat in de volksmond een zigeunerkamp wordt genoemd, maar eigenlijk een doorvoerplaats is voor scheepscontainers. Er is geen stromend water.

Toen een tweede zuster haar vertelde dat ze nooit meer kinderen zou kunnen krijgen, "ben ik gaan huilen en heb ik geschreeuwd tot er een dokter kwam" herinnert Zita zich.

Het is bij de Slowaakse zigeunerinnen gewoonte, en in ogen van velen zelfs hun plicht om veel kinderen te krijgen, en zodoende hebben de meeste zigeunervrouwen als ze eind twintig zijn al zes of meer baby's.

Volgens een team van Slowaakse en buitenlandse onderzoekers van het New York Center for Reproductive Rights, die hier afgelopen maand een rapport over publiceerden, hebben dokters in Oost-Slowakije minimaal 110 vrouwen tegen hun wil gesteriliseerd sinds de val van het communistisch regime in 1989. Het meest recente geval waar de onderzoekers vanaf wisten en documenteerden, was afgelopen najaar. En dat terwijl ze nog maar 40 van de 600 zigeunerkampen hadden bezocht. De onderzoekers hebben het vermoeden dat ondanks de hardnekkige ontkenningen van dokters aldaar, dit soort praktijken nog steeds aan de orde van de dag zijn.

"Roma-vrouwen worden tegen hun wil gesteriliseerd en zonder hun medeweten, en dat druist in tegen hun rechten,"zegt Barbara Bukovska, een advocaat bij het Adviesbureau voor Burger- en Mensenrechten in Praag, tevens adviseur voor het Center for Reproductive Rights. Slowaakse dokters ontkennen elke vorm van discriminatie, en zeggen dat zigeunervrouwen voor de bevalling niet naar de dokter gaan en vaak ziektes onder de leden hebben, en dat dat natuurlijk komt door hun levensstandaard.

De zigeuners vertellen bovendien dat de politie eenieder lastigvalt die hierover met journalisten praat sinds de uitkomsten van het rapport. De zigeunervrouwen die met de journaist van de New York Times praatten, wilden dan ook enkel praten over het onderwerp als ze anoniem mochten blijven.

Zita's buurvrouw Maria, die ook analfabeet is en zegt dat ze 26 of 27 is, heeft zeven kinderen, variërend van 4 tot 14 jaar, en zegt dat ze ook niet meer zwanger kan worden. Toen ze naar de kraamkliniek in het ziekenhuis van Presov ging om te bevallen van haar jongste kind, zat ze nog op de baarkruk toen haar gevraagd werd om een formulier te tekenen. "Ze namen me mee een kamer in, en ik weet niet wat ze hebben gedaan," zegt Maria. "Toen vroegen ze me het formulier te ondertekenen."

Volgens Barbara Bukovska, die ook háár advocate is, is er in de dossiers terug te vinden dat Maria gesteriliseerd is op 29 Januari 1998. Bukovska zegt dat er één simpele notitie in het dossier zat met daarop de tekst "patiënt heeft sterilisatie aangevraagd." Maria zegt dat ze niet goed genoeg de Slowaakse taal beheerste om de dokter te kunnen vragen wat er met haar was gebeurd...

[Update]Vitesse draait elke cent om


Vitesse heeft acute betalingsproblemen. De gemeente Arnhem houdt gedurende een onderzoek naar de financiele positie het lopend krediet in, dat zij de club had verstrekt. De uitbetaling van de spelerssalarissen van maart komt daarmee in gevaar. Vitesse eist nu bij monde van bestuurslid Jan Snellenburg huurverlaging. Pas op 13 maart zal een kort geding hierover dienen.

27-2-2003 Vitesse
De gemeente Arnhem heeft op basis van enige verstrekte gegevens een krediet van 1 miljoen Euro vrijgegeven. Het betreft een deel van de totale lening van 5,4 miljoen Euro, die de gemeente vorig jaar toezegde. Met het geld kan Vitesse in maart toch verder.


Nieuw op FOK!: Fotografieforum

Zoals begin dit jaar gemeld openen we op het forum om de twee maanden een nieuw, tijdelijk forum. Aangezien het nu 2 maanden na de opening van het eerste forum, het Voetbalforum, is, is het tijd geworden voor de volgende.

Uit de suggesties van users in Feedback hebben we gemeend in een forum over fotografie, beeldbewerking en aanverwante zaken de beste kandidaat voor een themaforum te zien, en dat forum is dan ook enkele ogenblikken geleden geopend. Het forum wordt in eerste instantie gemodereerd door Vork (die ook samen met seborik het Muziekforum onder zijn hoede heeft), maar we werken nog aan enige ondersteuning voor zijn modtaken in Fotografie.

Overigens was, zoals inmiddels bij de vaste voetbalbezoekers bekend, het eerste thema forum over voetbal dermate succesvol dat dit inmiddels een vast forum is geworden. In principe wordt het thema forum echter na twee maanden gearchiveerd.

Lees s.v.p. de FAQ aldaar voor wat er wel en niet kan.
Veel plezier allemaal!

  • Special: Fotografie
  • Laatste reviews en specials
    special
    Random Pics van de Dag #1255
    special
    VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
    special
    FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
    special
    Random Pics van de Dag #1254
    special
    Random Pics van de Dag #1253
    special
    Random Pics van de Dag #1250
    ©FOK.nl e.a.