Nederlandse AEL van start

De Nederlandse afdeling van de Arabisch Europese Liga (AEL) treedt morgen officieel naar buiten. De AEL noemt zichzelf een democratische en islamitische partij. De sharia, de islamitische wetgeving, wordt afgewezen.

Enkele programmapunten van de Nederlandse AEL-tak zijn al bekend: Islamitische feesten moeten nationale feestdagen worden, op middelbare scholen moeten leerlingen Turks en Arabisch als eindexamenvak kunnen kiezen en de staat IsraŽl moet als bolwerk van het zionisme worden ontmanteld.

Andere opvallende punten in het Nederlandse programma zijn het verbod op prostitutie en drugs; zo moeten de typische Nederlandse koffieshops worden gesloten. Hiermee is de AEL te vergelijken met het SGP, de ChristenUnie en deels het CDA.

De AEL maakt zich sterk voor het multiculturalisme. Van de AEL-NL moeten migranten de Nederlandse taal leren en loyaal zijn aan Nederland. De AEL-NL pleit voor integratie met behoud van eigen taal en cultuur. AEL-NL wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. De AEL-NL heeft circa 300 leden, meest in Nederland geboren Marokkaanse studenten.

De Nederlandse tak zal voorlopig worden geleid door Jamil Jawad (38), een politicoloog in dienst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en zoon van een Iraakse antropoloog en een Nederlandse verpleegster. De andere drie bestuursleden zijn van Marokkaanse komaf: journaliste NaÔma Elmaslouhi (23), de Haagse ondernemer Nabil Marmouch (28) en Abderrahim Achamrouk (23), die commerciŽle economie studeert aan de Hogeschool Holland in Diemen.

De AEL heeft tevergeefs geprobeerd om columnist Mohammed Benzakour en Ali Eddaoudi, publicist en islamitisch geestelijk verzorger, te strikken als leider. Benzakour, onlangs door de Volkskrant ontslagen wegens plagiaat, staat echter sympathiek tegenover de AEL-NL en zal mogelijk in de toekomst wel leider worden.