Aantal miljardairs gezakt door beursmalaise

Het aantal miljardairs in de wereld is teruggezakt door de koersval op de beurs. Dat blijkt uit de jaarlijkse miljardairslijst van Forbes magazine. Er zijn 21 miljardairs minder op onze aardbol dan in 2002. Overigens hoeven we geen medelijden et hebben met de oud-miljardairs, het zijn vooral de bezittingen van de meeste rijken die minder waard is geworden.

Onder de 476 superrijken die minimaal een miljard dollar (= 926 miljoen euro) bij elkaar geschraapt hebben, zijn vier Nederlanders. De eerste Nederlander in de Forbes-lijst staat op nummer 88: Heineken-erfgename Charlene de Carvalho. De dochter van de vorig jaar overleden Freddie Heineken erfde van haar vader een kwart van zijn brouwerij-imperium. Dat aandeel is volgens Forbes 3,7 miljard dollar waard.

De andere drie Nederlanders in de lijst zijn John Fentener van Vlissingen (op 303 met 1,4 miljard dollar), Joop van den Ende (op 386 met 1,1 miljard dollar) en John de Mol (op 427 met 1 miljard dollar).

Aanvoerder van de lijst is nog steeds Microsoft-oprichter Bill Gates. Hij werd wel 12 miljard dollar armer, maar hield toch nog 40 miljard dollar aan zakgeld over.

De opmerkelijkste nieuwkomer is Oprah Winfrey. De Amerikaanse tv-presentatrice is de eerste zwarte vrouw in de geschiedenis die de Forbes-lijst haalt.