Van der G. bekent moord op Fortuyn

Volkert van der G. heeft bekend dat hij Pim Fortuyn heeft vermoord. Het NRC Handelsblad maakt dit vandaag bekend. De krant baseert zich daarbij op informatie die ze heeft gekregen uit betrouwbare justitiële bron. Volkert zou tegen de rechter-commissaris, de officier van Justitie én zijn advocaten uitvoerig en meewerkend hebben gesproken over het motief en de herkomst van het gebruikte vuurwapen.

Als motief voor de moord op Fortuyn zei Van der G. dat hij de politicus zag als een groot gevaar voor de samenleving. "Het ging daarbij voor de verdachte om de combinatie van de algemene stigmatiserende politieke denkbeelden van Fortuyn, de polariserende wijze waarop Fortuyn die voor het voetlicht bracht en de grote politieke macht die Fortuyn dreigde te krijgen. Van der G. zag voor zichzelf geen andere mogelijkheid om dat gevaar te stoppen dan door Fortuyn om het leven te brengen", aldus het OM in een verklaring.

De advocaat van Van Der G. had begin november al aangegeven dat zijn cliënt een verklaring zou gaan afleggen, voordat hij begin volgend jaar in het Pieter Baan Centrum (PBC) zal worden onderzocht.

Eerder deze maand had Van der G. al een verklaring afgelegd over de chemicaliën die in de garage bij zijn huis waren gevonden.


Van der G.; bekentenis doden Fortuyn.