Wim Kok verlaat teleurgesteld de politiek

Gisteren hield Wim Kok zijn afscheidsinterview in NOVA. Hij zei de politiek "teleurgesteld, maar niet verbitterd" te verlaten. Kok keek in zijn interview terug op acht jaar Paars die hij als minister-president heeft mogen leiden.

De teleurstelling heeft vooral te maken met de kritiek die hij en de paarse partijen een half jaar voor de verkiezingen voor de kiezen kregen. Kok meldde in het interview nog steeds bezig te zijn met het feit waarom Fortuyn zoveel PvdA-stemmers voor zich wist te winnen door het beeld te schetsen dat Paars niets dan puinhopen achterliet.

"De houdbaarheid van paars was na de zomer van 2001 verstreken", aldus Kok. De PvdA en VVD waren het steeds minder met elkaar eens, en toenadering tot elkaar werd niet meer gezocht. Na de aanslagen van 11 september zou Fortuyn door zijn uitspraken over de islam en het vreemdelingenbeleid alle ruimte hebben gekregen. Kok blijft bij zijn standpunt dat Fortuyn "niet de antwoorden had".

Op de vraag hoe de bevolking zou reageren op het nieuwe centrum-rechtse kabinet durfde Kok niets te voorspellen. Kok meldde wel dat het CDA heeft meegelift op het succes van Fortuyn en dat de verwachtingen die voor de verkiezingen zijn gewekt over de zorg en veiligheid niet uitvoerbaar zijn. De nieuwe regering zou dit met haar begroting niet waar kunnen maken, aldus Wim Kok.