FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 juli 2002

Victor Sikora voor vier jaar naar Ajax

Victor Sikora van Vitesse heeft een contract van vier jaar bij Ajax getekend. De vleugelspits leek eerder nog naar Fulham te gaan, maar de Engelse club wilde de transfersom in termijnen betalen. Die constructie bood Vitesse onvoldoende zekerheden, waardoor die deal afketste.

De 24-jarige Sikora had in een eerder stadium al overeenstemming bereikt met Ajax, maar de vergoeding die de Amsterdammers voor hem overhadden, vond Vitesse te weinig. Na het niet doorgaan van de deal met Fulham kwam Ajax opnieuw in beeld. Naar verluidt kost Sikora Ajax 4,5 miljoen euro.

Maker graancirkels geeft zichzelf aan

Het mysterie van de graancirkels op een akker langs de A29 bij Heinenoord is opgelost. Een 21-jarige man heeft zich gemeld bij de politie en een bekentenis afgelegd. De schade die de man heeft aangericht (§ 475) zal hij moeten betalen.

De inwoner van Heinenoord heeft de circels in de nacht van vorige week maandag op dinsdag gemaakt. Hij drukte met behulp van een touw en plank het tarwe plat en vormde zo een ster. Hij koos bewust voor het graanveld naast de A29, omdat daar dagelijks veel auto's langs rijden. Hij hoopte dat de bestuurders de media zouden waarschuwen en dat die aandacht aan zijn werk zouden besteden.

Hij wordt er niet van verdacht op andere plekken actief te zijn als graancirkelmaker. "Op andere plaatsen in het land blijft de herkomst dus een mysterie", aldus een politie-zegsvrouw.
>
Foto: Telegraaf

Game review: Neverwinter Nights

Veel Role-Playing fans hebben er lang op moeten wachten... een RPG die ze genoeg vrijheid geeft om alles te kunnen doen wat ze willen, zelfs Dungeon Master spelen. Voeg daar nog een oogverblindende 3D omgeving en de derde editie van de AD&D regels aan toe en je hebt een moeilijke opgave.

Role players zijn een lastig publiek om tevreden te stellen maar het is Bioware al eerder gelukt, zou het ze deze keer weer gelukt zijn?

Rivaldo vertrekt bij Barcelona

Rivaldo zal niet langer bij Barcelona spelen. De nu 30-jarige Braziliaanse speler die in 1997 overkwam van Deportivo La Coruna is het met Barcelona eens geworden over ontbinding van zijn nog ťťn jaar doorlopende contract. Volgens een mededeling op de website van Barcelona vindt zowel Rivaldo als Barcelona dat dit de beste oplossing is.

In 1999, tijdens de vorige regeerperiode van Van Gaal bij Barcelona, kwam Rivaldo met zijn trainer in conflict. Van Gaal wilde dat Rivaldo linksbuiten stond, terwijl de Braziliaan liever centraal speelde. Van Gaal verbande Rivaldo toen zelfs naar het tweede elftal. Omdat Louis van Gaal als coach is teruggekeerd bij Barcelona, wilde Rivaldo weg.

Het is nog niet bekend naar welke club Rivaldo nu gaat. Er was al sprake van dat Real Madrid interesse zou hebben. Maar die club liet nog voor de breuk tussen Rivaldo en Barcelona weten dat het niet wilde stoken in de relatie tussen Rivaldo en Barcelona. Nu kan Real Madrid dus vrij handelen, maar hier is verder nog niets over bekend.

Acclaim Entertainment wil adverteren op grafstenen

Aclimatiseringsmannetje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Acclaim Entertainment biedt in Engeland de mogelijkheid voor nabestaanden om op het graf een klein billboard te plaatsen. Hiervoor krijgen de nabestaanden dan geld. Volgens Acclaim Entertainment is het aanbod vooral aantrekkelijk voor arme families.

Door Engeland is een enorme golf van verontwaardiging gegaan. The Church of England, die net een heftige discussie over plastic bloemen bij begraafplaatsen heeft gehad, is faliekant tegen het plan. Acclaim Entertainment vind het echter allemaal niet zo'n probleem, men probeert gewoon met deze nieuwe vorm van reclame een hoger niveau van reclame te bereiken. Het bedrijf ontkent dat het een goedkope publiciteitsstunt is.

Indianen gebruikten wiel 1.500 jaar eerder dan gedacht

Uit wetenschappelijke rapporten van het Reiss-Engelhorn Museum in het Duitse Mannheim blijkt dat de oude beschavingen in de Nieuwe Wereld, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, het wiel 1.500 jaar voordat de Spaanse veroveraars er hun intrede deden al gebruikten. Een revolutionaire vondst van kunstvoorwerpen door een team archeologen van Reiss-Engelhorn bewijst dit.

Het archeologenteam vond handgemaakt keramiekwerk dat door Nasca Indianen uit Peru zou zijn vervaardigd. Na grondig onderzoek bleek dat de voorwerpen alleen op pottenbakkerswielen kunnen zijn gemaakt. 'Dit kwam ook voor ons als een grote verrassing', zo vertelt directeur Michael Tellenbach van het Reiss-Engelhorn Museum. 'Tot nu toe werd immers aangenomen dat wielen en wagons onbekend waren in de Nieuwe Wereld en dat de Spanjaarden de uitvinding in de Amerika's lanceerden.'

25 doden bij verkeersongeval in Saoedi-ArabiŽ

In Saudi-ArabiŽ zijn vrijdagnacht bij een verkeers ongeval 25 doden en 24 gewonden gevallen. Dat meldden Saudische kranten zondag. Het ongeluk gebeurde doordat een bus in brand was gevlogen nadat hij was gebotst op een vrachtwagen. Het ongeluk gebeurde in Oqlat Al Soqoor, zo'n 250 km ten oosten van BuraÔdah. Onder de slachtoffers zijn verschillende vrouwen en kinderen. Ook de chauffeur van de bus kwam om.

Bus rijdt over mijn in Afghanistan

In het centrum van Afghanistan is een autobus over een landmijn gereden. Daarbij vielen zes gewonden en dertien doden.

De Verenigde Naties maakte dit vandaag bekend. "Mensen uit de streek hadden de chauffeur er nochtans op gewezen dat er mijnen lagen op een deel van de weg, maar om onbekende reden heeft hij daar geen rekening mee gehouden", zo staat in een mededeling van de VN.

Populariteit van Bush daalt

De populariteit van de Amerikaanse president George W. Bush is door het ineenstorten van de financiŽle markten deze week gedaald, volgens een opiniepeiling van het weekblad Newsweek.

46% van de ondervraagde Amerikanen zegt tevreden te zijn over de toestanden in het land, eenzelfde percentage zegt ontevreden te zijn, 8% had geen mening. Deze percentages bedroegen respectievelijk 55% en 35% net na de aanslagen van 11 september 2001.

Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Michael Schumacher heeft de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam geschreven. Met de overwinning op Magny-Cours heeft de Duitser meteen ook zijn vijfde wereldtitel in de wacht gesleept.

De McLarens, vertegenwoordigd door Kimi Raikkonen en David Coulthard wisten de tweede en derde plaats op het podium te pakken. Montoya, die van pole mocht starten, pakte de vierde plaats. Ralf Schumacher de vijfde en Button de zesde.

Een volledig verslag vind je op de site van de F1-manager. Daar vind je ook meer nieuws over de Formule 1.

Chauffeur vertrouwt navigatiesysteem en rijdt roltrap op

In het Duitse plaatsje Einbeck, is een chauffeur die zijn navigatiesysteem vertrouwde met zijn auto een roltrap naar een winkelcentrum opgereden. Niemand raakte gewond bij dit vreemde ongeluk. Maar heel wat nieuwsgierigen mensen kwamen naar het ongeluk kijken.

De 33-jarige chauffeur vertelde dat het navigatiesysteem dat op zijn dashboard bevestigd is, hem er plotseling opmerkzaam op maakte dat hij moest afslaan. Dat deed hij ook, maar kwam pal op de roltrap terecht die naar een ondergronds winkelcentrum leidt.

Een politieagent zei: "Dit is een kortere weg voor voetgangers. Misschien stak die route inderdaad in het navigatiesysteem". Als dit het geval is dan gaat het om een pijnlijke vergissing.

Prins Claus opnieuw ter observatie naar AMC

gerritdekzijl, PeeCee en Jorn_Z hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Prins Claus is vanmiddag ter observatie overgebracht naar het AMC in Amsterdam. De behandelende artsen verwachten dat de prins hier zeker een aantal dagen zal moeten blijven. Dit heeft de RVD bekend gemaakt.

De prins was op 1 juli ook al ter observatie in het AMC opgenomen nadat hij zich onwel had gevoeld. Sinds vorige week zaterdag was hij weer thuis, maar zijn herstel verliep na zijn terugkeer op het paleis minder voorspoedig dan bij zijn ontslag uit het ziekenhuis werd aangenomen.

De 75-jarige prins verbleef dit voorjaar ook al twee maanden in het AMC. Hij werd toen opgenomen vanwege longemboliŽn. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis kreeg prins Claus toen ook een hartinfarct, waarop hij meteen werd gedotterd. Hij kampt al langere tijd met diverse gezondheidsproblemen, zoals de ziekte van Parkinson.

Alonso vervangt Button in 2003 bij Renault

Fernando Alonso zal volgend seizoen het stuur overnemen van Jenson Button. Dit heeft het team dit weekend bekendgemaakt tijdens de Grand Prix van Frankrijk.

De Spanjaard deed dit jaar al testwerk voor Renault. Het jaar daarvoor liet hij zo nu en dan zeer goede dingen zien in de Minardi. Teambaas Flavio Briatore is dan ook vol lof over de jonge Spanjaard.

Volgens Briatore heeft hij deze beslissing genomen, omdat Jenson Button al een beslissing had genomen voor 2003. Dit zal binnenkort bekend worden gemaakt door de Brit.

China komt met eigen 'Windows'

Jorn_Z had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In China is men bezig een eigen besturingssysteem te lanceren als alternatief voor Windows van Microsoft. Dit meldde het Chinese dagblad Peoples Daily afgelopen vrijdag.

Op dit moment werken achttien Chinese bedrijven en universiteiten aan de ontwikkeling van de software. Het besturingssysteem krijgt dezelfde mogelijkheden als Windows 98. Verder is het de bedoeling dat Office 2000, een programma van Microsoft, erop gedraaid kan worden. Men hoopt de software binnen een jaar af te hebben.

Met het alternatieve besturingssysteem wil China de dominantie van Microsoft op de Chinese markt voor kantoorsoftware doorbreken. In een aantal overheidsgebouwen maakt men al gebruik van een eerste versie: Yangfan 1.0.

Virenque knokt en wint

De winnaar van etappe 14 is Richard Virenque. Hij bleef over van een ontsnapping en reed uiteindelijk meer dan 200 km op kop. Botcharov was ook mee in de ontsnapping en werd 2de, Armstrong 3de.
In een rare etappe met maar 1 col, de Mont Ventoux op het eind. Al heel vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van 11 man, met als beste klimmers Virenque, Botcharov en Baranowski. Die 11 bleven de hele tijd bij elkaar. In het peloton waren US Postal, Rabo en CSC Tiscali renners aan het achtervolgen. Aan de voet van de Mont Ventoux was de voorsprong nog 9 minuten. Van de kopgroep bleven uiteindelijk 2 man over. Botcharov en Virenque. Virenque demarreerde daarna, en Botcharov kon ook niet meer volgen. In het peloton demarreerde Beloki. Armstrong ging erachteraan, kwam erbij en ging er overheen.
Achter Armstrong vormde zich een groepje met o.a. Basso, Rumsas en Beloki. Het was nu ieder voor zich. Virenque verzwakte niet en Armstrong haalde het niet. Virenque kwam als eerste over de streep, op 2 minuten gevolgd door Botcharov, en vlak daarna Armstrong. Armstrong deelde wel weer een gigantische klap uit aan de concurrentie. Rumsas kwam op 1.20 van Armstrong binnen, Beloki op 2 minuten van Armstrong.

Top 20

01 Virenque (Domo) in 5.43.26
02 Botcharov (AG2R) op 1.58
03 Armstrong (US Postal) op 2.19
04 Serpellini (Lampre) op 2.54
05 Rumsas (Lampre) op 3.37
06 Basso (Fassa Bortolo) op 3.39
07 Mancebo (iBanesto.com) op 3.51
08 Beloki (Once) op 4.05
09 Baranowski (iBanesto.com) op 4.10
10 Gotti (Alessio) op 4.10
11 Leipheimer (Rabobank) op 4.25
12 Azevedo (Once) op 4.25
13 Goubert (Jean Delatour) op 5.25
14 Moncoutie (Cofidis) op 5.46
15 Heras (US Postal) op 5.46
16 Sevilla (Kelme) op 5.52
17 Moreni (Alessio) op 5.57
18 Robin (FDjeux.com) op 5.57
19 Hamilton (CSC - Tiscali) op 5.57
20 Pradera (Once) op 5.57

Vandaag is het exact vier jaar geleden dat Hans Stacey de Dakar op zijn naam wist te schrijven. FOK!sport neemt je nog eens mee terug naar dit spectaculaire moment.

De race startte dat jaar in Lissabon, op 6 januari, en hij zou eindigen in Dakar, op 21 januari. Voordat er überhaupt gereden werd waren er al problemen. De race zou namelijk door Timboektoe gaan, maar omdat het hier te gevaarlijk werd is er uiteindelijk voor een andere route gekozen.

De race ging uiteindelijk door Portugal, Spanje, Marokko, de Westerlijke Sahara, Mauritanië en Mali, om vervolgens in Senegal te eindigen. In totaal moest er 7.915 km worden verreden.


De route die moest worden afgelegd
Er stonden in totaal 250 motocoureurs, 187 autorijders en 88 vrachtwagenchauffeurs ingeschreven voor Dakar 2007. Van deze deelnemers was 40% tussen de 18 en de 39 jaar. Een van de vrachtwagenchauffeurs was Hans Stacey met startnummer 501. De destijds 49-jarige Stacey startte in zijn MAN TGA 4x4 Special T4 voor Team Exact.

Vanaf dag 1 was al duidelijk dat Stacey meedeed voor de eindoverwinning. Landgenoot Gerard de Rooy wist beslag te leggen op de overwinning, maar Stacey kwam slechts 20 seconden later over de streep. Vanaf die dag is Racey Stacey continu goed blijven rijden. Iedere race, dag 10 uitgezonderd, eindigde de Nederlander in de top 3. Op dag 3 en 4, de tweede dag werd er geen race gehouden, was de Rus Vladimir Chagin twee keer net te snel voor Stacey. In zijn Kamaz hield Chagin respectievelijk 9 en 24 minuten voorsprong op de Nederlander. Het zouden, zo bleek later, ook meteen de laatste keren zijn dat Chagin de Nederlander voor zou blijven.

De vier races die daarna verreden werden, waren stuk voor stuk prooi voor Stacey. Met zijn machtige vrachtwagen wist hij in vier races een voorsprong van dik 6 zes uur op zijn concurrenten te maken. Hierdoor zorgde hij voor een essentiële basis die hem later de overwinning zou bezorgen. Het bezorgde hem, uiteraard, ook meteen de leiding in het voorlopige klassement, ruim voor Ilgizar Mardeev en Wulfert van Ginkel

Race 9 zou wederom een prooi voor een Nederlander zijn, maar niet voor Racey Stacey. Het was Wulfert van Ginkel in zijn Ginaf die er met de winst vandoor ging. Stacey bleef echter bovenaan staan in het klassement met, nog steeds, meer dan drie uur voorsprong op Mardeev. Ondanks dat Stacey op dag 10 niet in de top 3 stond, bleef de voorsprong toch gehandhaafd. Nadat Stacey ook dag 12 weer wist te winnen, en de Rus Mardeev niet in de top te vinden was, was het in principe al duidelijk dat onze landgenoot Dakar 2007 ging winnen.

In de slotetappe werd Stacey tweede, drie minuten na Ales Loprais. Hierdoor werd bevestigd wat eigenlijk al duidelijk was: Hans Racey Stacey was de winnaar van de Dakar in dat jaar.

Vanessa weigert op te treden in ItaliŽ

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanessa heeft gisteren een door haar gepland optreden op een congres in de Noord-Italiaanse plaats Pordenone, nabij Provesano, afgezegd. Ze zou een muzikale ode aan Pim Fortuyn brengen op een forum dat in het teken van de politicus stond. Ze trok zich echter terug omdat ze vond dat de organisator misbruik maakte van de naam Fortuyn.

Volgens Vanessa heeft de organisator, een Italiaanse professor sociologie, de plechtigheid aangegrepen om via de media promotie te maken voor de regio. 'De man heeft de naam Pim misschien twee keer genoemd en heeft verder alleen maar een promotiepraatje gehouden. Toen ik er achter kwam dat hij over de rug van Pim reclame stond te maken, heb ik besloten er niet aan mee te werken', aldus Vanessa. 'Daar komt bij dat er niet eens voor een geluidsinstallatie was gezorgd. Er werd verwacht dat ik a capella zou zingen maar ik loop al een week met een dubbele longontsteking rond. Ik red het momenteel gewoon niet om me zonder installatie verstaanbaar te maken', vertelde de zangeres.

Uitslag GP van Frankrijk

Raceverslag:
De 2002 uitvoering van de Grand Prix van Frankrijk, verreden op het circuit van Magny-Cours, heeft weer genoeg ingrediŽnten gehad om te smullen van een heerlijke race.

Rubens Barrichello kwam niet weg voor de opwarmronde, waardoor hij het vanuit de pits moest proberen, maar ook daar kregen de monteurs het niet voor elkaar om de Braziliaan weg te krijgen. Barrichello stapte dan ook pisnijdig uit de auto. Wederom een startprobleem voor de fanatieke Braziliaan.

De andere Braziliaan, Felipe Massa, had ook geen goede start, hij was namelijk te vroeg vertrokken. Dat betekende dus een drive through penalty. Bij het uitkomen van de pits ging hij echter over de witte streep, waardoor hij nogmaals een drive through penalty voorgeschoteld kreeg. Hier zullen we nog meer over horen...

In de eerste bocht ontmoetten Olivier Panis en Takuma Sato elkaar, waardoor beide heren door de grindbak moesten om hun weg te vervolgen. De Fransman was furieus over dit voorval en liet weten dat Eddie Jordan, de teambaas van Sato, maar eens goed met de Japanner moest gaan praten om hem wat F1 manieren bij te praten.

Voor de eerste serie pitstops lag Juan-Pablo Montoya voor Michael Schumacher, maar door de verschillen in de tactiek lag de Duitser na de pitstops voor de Colombiaan. Echter de feestvreugde was van korte duur, want het bleek dat Schumacher dezelfde fout had gemaakt als Massa. Het resultaat was hetzelfde: drive through penalty. De Duitser werd hierdoor teruggeworpen naar een derde plaats.

Op dit moment in de race lag de top 5 binnen vier seconden, wat zeker een unicum genoemd mag worden. Een spannende race tot op dit moment, dat was zeker!

Jacques Villeneuve en Olivier Panis hebben ondertussen het strijdveld moeten verlaten wegens problemen met de auto. Takuma Sato verliet bij de chicane voor start/finish de baan met heel wat stof.

Tijdens de tweede serie pitstops wilde het linker achterwiel bij Montoya niet echt, waardoor hij lichtelijk vertraging opliep.

Ralf Schumacher bleek ook het nut van de witte streep niet te snappen, wederom een drive through penalty. Olav Mol wist dit fenomeen goed te omschrijven: "Als hij weer over de witte lijn rijdt zou hij een ongelooflijke domme hork zijn." Typisch Olav Mol dus...

Door de pitstop van Raikkonen komt de jonge Fin recht voor de neus van Michael Schumacher de baan weer op.

Ondertussen hebben Mika Salo en Jarno Trulli ook de race verlaten, beiden met een geplofte motor. "Ze gaan er met bosjes uit", aldus Olav Mol. Mika Salo noemde zijn uitvallen not bad luck, but bad engineering. Harde woorden van de Fin!

Niet lang daarna verlaat ook Eddie Irvine de race, bij hem breekt echter de achtervleugel eraf vlak voor het aanremmen van de Adelaide hairpin. Constructiefoutje dus...

Ook David Coulthard schrijven we bij op het lijstje domme horken, want ook hij overschrijdt de witte streep. Drive through penalty dus... Hij blijft echter wel op P3 rijden.

Ondertussen is McNish van de baan gespind, exit Toyota dus.

Op vijf ronden voor het einde verremt Raikkonen zich, in leidende positie, bij de Adelaide hairpin, waardoor Michael Schumacher de eerste plaats overneemt. Als de stand zo blijft tot de vlag wordt hij wereldkampioen.

De Duitser geeft zijn positie niet meer af en achter hem zijn er ook geen positiewisselingen, dus hij mag zich bij het vallen van de vlag dus WERELDKAMPIOEN noemen. Hij staat nu gelijk met Juan-Manuel Fangio in het aantal wereldtitels: 5. Ook heeft de Duitser 15 races op rij in de punten gereden, ook geen slechte prestatie naar wij dachten.

Overigens is dit de zoveelste keer dat Juan-Pablo Montoya zijn pole position niet heeft weten te verzilveren in de race. Zou zijn tijd toch nog komen?

De uitslag:

Pos.CoureurTeamLandTijd
1Michael SchumacherFerrariDuitsland1h32:09.837
2Kimi RaikkonenMcLarenFinland0:01.100
3David CoulthardMcLarenGr BrittanniŽ0:31.900
4Juan-Pablo MontoyaWilliamsColombia0:40.600
5Ralf SchumacherWilliamsDuitsland0:41.700
6Jenson ButtonRenaultGr BrittanniŽ1 ronde
7Nick HeidfeldSauberDuitsland1 ronde
8Mark WebberMinardiAustraliŽ1 ronde
9Pedro de la RosaJaguarSpanje2 ronden
10Alex YoongMinardiMaleisiŽ4 ronden
11Allan McNishToyotaGr BrittanniŽ7 ronden

De uitvallers:

Pos.CoureurTeamLand
12Eddie IrvineJaguarGr BrittanniŽ
13Jarno TrulliRenaultItaliŽ
14Felipe MassaSauberBraziliŽ
15Mika SaloToyotaFinland
16Jacques VilleneuveBARCanada
17Olivier PanisBARFrankrijk
18Takuma SatoJordanJapan
19Rubens BarrichelloFerrariBraziliŽ

Bennie Jolink gewond na val met crossmotor

Disorder had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bennie Jolink van Normaal is gisteren met een klaplong en een gebroken rib opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij tijdens een training voor een motorcrosswedstrijd een ongeluk kreeg.

Jolink (55) die al vaker in het ziekenhuis belandde wegens motor- en auto ongelukken, vloog over de kop en belandde op een betonnen plaat. Jolink zou het naar omstandigheden goed maken maar moet zeker een aantal dagen in het ziekenhuis blijven.

Het is niet bekend of het ongeluk gevolgen heeft voor de concerten van Normaal.

Turkse premier vreest islamitische partijen

De Turkse premier Ecevit vreest voor een overwinning van islamitische en pro-Koerdische partijen als de verkiezingen worden vervroegd. Ecevit probeert te voorkomen dat de verkiezingen worden vervroegd, sinds hij de meerderheid in het parlement kwijtraakte door het opstappen van een groot deel van de fractie van zijn DSP. De oppositie wil die vervroegde verkiezingen op 3 november. Ecevit geeft er de voorkeur aan dat de verkiezingen volgend jaar worden gehouden.

Volgens opiniepeilingen kan de conservatieve-islamitische AK Partij van Tayip Erdogan bij vervroegde verkiezingen een forse winst halen, waardoor die partij zelfs de grootste fractie zou kunnen krijgen. Een dergelijke ontwikkeling kan 'ernstige problemen' veroorzaken voor het bestuur van het land, aldus Ecevit.

Mocht de islamitische partij van Erdogan, die de islam weer een prominentere plek wil geven in de samenleving, de grootste worden en de premier leveren, dan zal dit vrijwel zeker niet door de machtige Turkse strijdkrachten worden geaccepteerd.

Peterselie-eiland weer niemandsland

ChrisJX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regeringen van Spanje en Marokko hebben overeenkomst bereikt in de strijd om Peterselie-eiland voor de kust van Marokko. Beide landen hebben er mee ingestemd om naar de situatie terug te keren die er was voordat Marokko het eiland bezette. De 75 Spaanse militairen die zich nog op het eiland bevinden worden zo gauw mogelijk teruggevlogen.

Modelauto geflitst in Bloemendaal

ChrisJX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de Mollaan in Bloemendaal is woensdagavond een auto twee keer geflitst toen deze met meer dan 50 kilometer per uur over deze weg reed. Dit is opzich niet zo bijzonder, ware het niet dat het hier om een modelauto gaat.

De eigenaar van de auto, Bernd Kleinsteuber, probeert zijn modelwagens meestal niet op de openbare weg uit, maar woensdagavond kon hij de verleiding niet weerstaan en joeg de auto vijf keer met een noodgang over de Mollaan. Een politiewoordvoerder heeft te kennen gegeven dat er geen bon wordt uitgeschreven omdat de auto geen kentekenplaat heeft. Bovendien kon de politie er wel om lachen.

Acht doden bij treinongeluk op SiciliŽ

ChrisJX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het noord-oosten van SiciliŽ zijn minstens 8 mensen omgekomen bij een treinongeluk. Ongeveer 30 andere mensen raakten gewond. Volgens de politie ontspoorde de sneltrein van Palermo naar Messina op een brug en raasde daarna een leegstaand huis binnen.

In de trein bevonden zich ongeveer 190 passagiers, waaronder buitenlandse toeristen. Onder de doden bevindt zich 1 van de 2 treinmachinisten. De toedracht van het ongeluk is nog niet bekend.

God created the world, but the Dutch created Holland

Wat zijn wij toch trots op ons kikkerland. En terecht lijkt het wel, want hoe klein we ook mogen zijn, we hebben in de afgelopen vierhonderd jaar toch redelijk wat bereikt. Jammer dat we New Amsterdam hebben ingeruild voor Suriname en laten we onze zwarte bladzijde rol in de slavenhandel niet vergeten (tegenwoordig heet dat Sebrenica), maar voor de rest niets dan lof. Toch? Totdat je weer eens naar Pulp Fiction kijkt en de discussie gadeslaat over het feit dat wij mayonaise op onze patatjes doen. En daar blijft het niet bij. Even verder kijkend dan onze neus lang is, blijken wij toch wel vreemd in de ogen van menig buitenlander. Zijn wij nu zo slim, of zij zo dom?

Hagelbui eist levens in China

Zeker 22 inwoners van de Chinese stad Zhengzhou zijn om het leven gekomen tijdens een hagelbui met hagelstenen zo groot als kippeneieren.
Enkele Chinese media melden dat het noodweer vrijdagavond laat ook grote materiŽle schade heeft aangericht.

Zhenzhou, de hoofdstad van de provincie Henan, werd getroffen door de hagelbui terwijl er een storm woedde met windkracht 8. De grote hagelstenen kregen hierdoor een grote snelheid.
Vele tientallen mensen stroomden de eerstehulpafdelingen van de ziekenhuizen binnen met ernstige hoofdwonden. Zeven mensen overleden aan zwaar hoofdletsel. De meeste andere doden vielen doordat daken van huizen instortten onder het natuurgeweld. Ook rondvliegende reclameborden eisten levens.

Frentzen doet toch niet mee aan Grand Prix

Vandaag zal bij de Grand Prix van Frankrijk Heinz Harald Frentzen toch niet rijden voor Jordan. Dat heeft de formule-1-renstal vandaag bekend gemaakt. De coureur, rijdend voor de stal van Arrows, zag van het aanbod af, wegens mogelijke juridische problemen.

Giancarlo Fisischella kan vandaag niet starten doordat hij zaterdag tijdens de kwalificatie gewond raakte bij een zware crash. Er werd toen gesproken met Frentzen, die zich met de Arrows niet wist te kwalificeren, om te rijden in Fisichella's plaats. De advocaten van Frentzen adviseerden de rijder echter om aan de kant te blijven.

De Duitser werd vorig jaar door Jordan op staande voet ontslagen. Hij spande een rechtszaak aan die nog steeds loopt. Opnieuw rijden voor Jordan zou de procedure volgens de advocaten nadelig kunnen beÔnvloeden.

F1: Frentzen start toch niet in GP

Vandaag zal bij de Grand Prix van Frankrijk Heinz Harald Frentzen toch niet rijden voor Jordan. Dat heeft de formule-1-renstal vandaag bekend gemaakt. De coureur, rijdend voor de stal van Arrows, zag van het aanbod af, wegens mogelijke juridische problemen.

Giancarlo Fisischella kan vandaag niet starten doordat hij zaterdag tijdens de kwalificatie gewond raakte bij een zware crash. Er werd toen gesproken met Frentzen, die zich met de Arrows niet wist te kwalificeren, om te rijden in Fisichella's plaats. De advocaten van Frentzen adviseerden de rijder echter om aan de kant te blijven.

De Duitser werd vorig jaar door Jordan op staande voet ontslagen. Hij spande een rechtszaak aan die nog steeds loopt. Opnieuw rijden voor Jordan zou de procedure volgens de advocaten nadelig kunnen beÔnvloeden.

'PSV boycot Johan Cruijff-schaal'

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het PSV-bestuur zal op 11 augustus niet naar Amsterdam afreizen voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax.

Dat zei PSV-voorzitter Harry van Raaij in reactie op het KNVB-plan om de supporters alleen via een bus- combi-regeling af te laten reizen. Van Raaij vindt het plan 'discriminerend'. Van Raaij verwacht dat ook de supporters thuis zullen blijven.

Bijbel in plaats van Mickey Mouse

Bazza had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Geen Disneyland maar 'Bijbelland'. Initiatiefnemer Zurab Tsereteli hoopt in 2005 nabij Moskou een bijbels themapark te stichten op een 26 hectare groot stuk grond dat sinds 1992 is gereserveerd voor een Russisch filiaal van Disneyland.

Zurab, een bekende beeldhouwer en architect, kreeg in 1992 van de toenmalige president Jeltsin gratis het stuk grond in de Moskouse voorstad Nizhniye Mnevniki om daar een Russisch Disneyland te stichten. Omdat het oorspronkelijke plan niet van de grond kon komen, besloot Tsereteli een 'Bijbelland' te stichten. ,,Wij Russen zijn een religieus volk'', aldus de beeldhouwer. ,,Ook in onze vrije tijd en vakantie houden we ons liever met de Bijbel bezig dan met Mickey Mouse.''

LPF kamerlid: Melkert ongeschikt voor Wereldbank

Kamerlid Van As van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) vindt Ad Melkert, voormalig voorman van de Partij van de Arbeid (PvdA) niet geschikt voor een hoge post bij de Wereldbank. Van As, die op persoonlijke titel spreekt en niet namens zijn fractie, die zich naar eigen zeggen nog geen mening heeft gevormd, heeft bovendien zijn twijfels over de gang van zaken rond de benoeming.

De voordracht is aan de orde gekomen tijdens de formatiebesprekingen, zo werd vrijdag bekend. Van As is van mening dat dergelijke benoemingen transparant moeten zijn en dat er in de eerste instantie gekeken moet worden naar wie de meest geschikte kandidaat is voor de functie. Het kamerlid zegt zelf van binnen de PvdA geschiktere kandidaten te kunnen noemen, en vindt de 'regenteske manier' waarop nu te werk is gegaan niet passen bij de LPF.

F1: Frentzen mogelijk morgen in een Jordan

The FoXman en f0xivision hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Heinz Harald Frentzen, coureur voor de Arrows renstal, zal morgen waarschijnlijk toch starten in de GP van Frankrijk. Hij zal dit niet doen in een oranje Arrows (Arrows kwalificeerde zich niet voor de race), maar in een gele Jordan. Dit nadat FIA positief antwoorde op de vraag van het Jordan team of Frentzen de geblesseerde Giancarlo Fisichella zou mogen vervangen.

Voordat het zover is moeten overigens wel alle teams morgen, uiterlijk vijftien minuten voor de start van de warm up, tekenen dat zij het er mee eens zijn als de Duitse coureur voor het Jordan team uit zal komen. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat de Duitser zal rijden voor Jordan, omdat hij vorig jaar nog door hetzelfde Jordan team midden in het seizoen werd ontslagen.

De FIA verklaarde het volgende: 'De officials hebben de omstandigheden in acht genomen die duidelijk een farce majeur situatie is. Verder zijn de officials voldoende tevreden over de competentie van Frentzen om in een Jordan te kunnen rijden.'

'Echter mogen er geen contractuele problemen optreden en moeten alle andere teams voor zondag 9.15 uur toestemming verlenen. De coureur mag dan vanaf de laatste plaats op de grid de race starten.'
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.