Israël gaat identiteit eigen soldaten beschermen

Israël ziet het niet zitten dat haar soldaten door het Internationale Strafhof in Den Haag worden aangeklaagd. Daarom gaat het Israëlische leger de identiteit van de militairen die actief zijn in de Palestijnse gebieden beschermen. Dit meldde een Israëlische krant vandaag.

De nieuwe richtlijnen schrijven voor dat de achternaam, de woonplaats en de missie van de militairen niet meer aan de pers bekend mogen worden gemaakt. Alleen hun voornaam mag worden gebruikt in reportages en/of interviews.

Aanleiding voor deze nieuwe regeling is de felle kritiek van officieren nadat een tv-programma duidelijk het gezicht van een scherpschutter liet zien. De soldaten hebben op bezwaar gemaakt op het filmen en foto's maken, maar daarvoor is nog geen regeling getroffen.

Het Internationale Strafhof is sinds 1 juli in werking getreden. Dit heeft al bij verschillende landen tot nervositeit geleid. Zo wilde de VS dat haar eigen militairen niet zouden worden vervolgd. Dit ging zelf zo ver dat er een wetsvoorstel om Nederland binnen te vallen, bij een eventuele berechting van een Amerikaanse soldaat, werd aangenomen.

Israël heeft dus, net zoals de VS, het verdrag niet geratificeerd. Zij willen eerst weten welk beleid het Strafhof precies gaat volgen en zijn bang dat de Palestijnen het hof zullen gebruiken als podium voor anti-Israëlische propaganda.