Politie pakt verdachten bomaanslag op

De Filippijnse politie heeft maandag twee verdachten aangehouden die mogelijk betrokken zijn bij de bomaanslag gisteren in de stad General Santos. Het gaat om twee vermoedelijke leden van een militante moslimbeweging.

Zondag vielen bij de bomaanslag in het winkelcentrum 14 doden en ongeveer zestig gewonden. De politie zou op het spoor van de verdachten zijn gekomen door tips van enkele ooggetuigen. Bij de arrestatie van de twee mannen zijn enkele vuurwapens in beslag genomen.

De man die eerder al naar het lokale televisiestation belde om de aanslag op te eisen in naam van de moslimbeweging Abu Sayyaf dreigde maandag weer met aanslagen. "als de president niet een halt toeroept aan haar programma van vernietiging van de moslims". "Wij houden pas op als wij hebben wat wij willen", aldus al-Ghazi.

Vandaag is de noodtoestand door de president uitgeroepen. Een woordvoerder verklaarde dat de maatregel de plaatselijke politie de mogelijkheid biedt om vermoedelijke terroristen harder aan te pakken.

President Arroyo brengt vandaag een bezoek aan General Santos. In de stad explodeerde maandagochtend nog een kleine bom, maar daarbij vielen geen gewonden.