Harde kritiek van Kok op Pronk

Minister Pronk (VROM) heeft de wind van voren gekregen van premier Kok. Onze minister-president is van mening dat Pronk afgelopen donderdag, met zijn keiharde kritiek op de rol van Nederland bij de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995, voor zijn beurt heeft gesproken.

Pronk zei afgelopen donderdag in NOVA dat de politiek in 1995 heeft gefaald. Hij deed dit naar aanleiding van een rapport van het IKV. Het kabinet heeft zelf het NIOD om een rapport gevraagd, hetgeen op 10 april verschijnt. Pronk had daarop moeten wachten meent Kok: "Pronk is op een pijnlijke manier vooruitgelopen op een rapport dat hij nog niet kent", aldus Kok vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. "De regering heeft niet Pronk, maar het NIOD om een wetenschappelijk onderzoek gevraagd."

De premier liet weten dat er niet al op 10 april "een picobello uitgebreid standpunt" zal komen over het NIOD-rapport. Het kabinet zal over het 3500 pagina's tellende onderzoek eerst één of enkele malen moeten vergaderen.