Site met info over ''stillen'' uit de lucht

Een website waarop foto's van en informatie over politiemensen in burger staan is donderdag in de loop van de middag onbereikbaar geworden. Dit tot grote opluchting van het Nederlands Politie Instituut (NPI) die hostingprovider UPC dringend verzocht had de site uit de lucht te halen.

Een woordvoerster van UPC vermoedt dat de maker de site na alle aandacht zelf heeft opgeheven. ,,Wij hebben dat nog niet gedaan, omdat we nog geen contact met die persoon hebben gehad. Het lijkt erop dat de maker zelf besloten heeft om de site weg te halen.''

Er stonden foto's van politiemensen in burger op de site. De undercover agenten worden onder meer ingezet bij voetbalwedstrijden en het beveiligen van leden van het Koninklijk Huis.

Volgens het NPI kunnen de beelden en de informatie het werk van deze politiemensen moeilijker maken en hun veiligheid aantasten.

Feyenoord
Je kon als je koos voor het trefwoord 'Feyenoord' tien foto's bekijken. Op een van de beelden arresteert een groepje politiemensen in burger een Ajax-supporter voor de wedstrijd Ajax-Feyenoord. De site bood ook de mogelijkheid dat mensen foto's van 'stillen' kunnen toevoegen aan het bestand.

Neo-nazi's
De foto's op de site waren gemaakt tijdens de laatste demonstratie in Rotterdam van de extreemrechtse Nederlandse Volksunie (NVU). Rechtsextremisten fotograferen al jarenlang vermeende tegenstanders bij betogingen en andere bijeenkomsten.