FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 maart 2002

Zes-miljard-claim tegen spelmakers verworpen

Een Amerikaanse rechter heeft in de zaak van de 'Columbine shooting' de claim van 6 miljard euro verworpen. Nabestaanden van de slachtoffers beweerden dat de twee tieners de twaalf leerlingen en een docent hadden doodgeschoten nadat ze gewelddadige videospelletjes en films hadden gekeken. Onder andere Sega, Sony, Eidos en Time Warner werden aangeklaagd.

Ze suggereerden dat schutters Eric Harris en Dylan Klebold beinvloed waren door games en films. In de uitspraak zei de rechter dat de makers van gewelddadige films en spelletjes nooit hadden kunnen voorzien dat de producten het Columbine-drama zou veroorzaken. De nabestaanden gaan vrijwel zeker nog in hoger beroep tegen de uitspraak.

Zoon Berlusconi mogelijk voorzitter AC Milan

ernie09 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vijftienjarige Luigino Berlusconi, zoon van de Italiaanse premier Silvio Belusconi, staat tussen zes anderen op de kandidatenlijst voor het voorzitterschap van de voetbalclub AC Milan. De premier was sinds 1986 voorzitter, maar moest aftreden omdat er belangenverstrengeling zou bestaan.

Drie van de zes kandidaten voor de opvolging komen uit de clan van Berlusconi. Luigino wordt door zijn vader de grootste supporter van AC Milan genoemd. Interim-voorzitter Galliani zou de zoon van de premier stapje voor stapje moeten klaarstomen voor het voorzitterschap. Galliani is zelf ook kandidaat, evenals oud-speler Franco Baresi.

Braziliaanse politie voorkomt overval vliegtuig

Tomsworld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een anonieme tip heeft de Braziliaanse politie dinsdag een overval op een vliegtuig voor fondsenvervoer kunnen voorkomen. Door die tip wist de politie dat een bende, van het Eerste Commando uit de hoofdstad, van plan was op het vliegveld een vliegtuig te overvallen dat geld vervoerde voor bankfilialen.

De politie kon voortijdig het konvooi, bestaande uit een touringcar en drie autobusjes, aanhouden. Het kwam tot een schotenwissseling waarbij twaalf bendeleden om het leven kwamen. Vijf konden er gearresteerd worden en er waren drie gewonden. De tachtig politiemensen die bij de actie betrokken waren bleven ongedeerd.

Het Eerste Commando uit de hoofdstad is een van de grootste misdaadorganisaties van Brazilie. Deze organisatie handelt in wapens, drugs en mobiele telefoons en verzorgt zelfs ontsnappingen.

Schietpartij rechtbank VS: 3 doden

Een gewapende man heeft bij het gerechtsgebouw in Mount Pleasant in de Verenigde Staten drie mensen doodgeschoten. Het gaat om een man en twee vrouwen.

Alle drie waren ze op weg naar het gerechtsgebouw voor een hoorzitting over een testament. Bij het gerechtsgebouw aangekomen, begon een man te schieten. Er wordt vermoed dat de dader een vroegere vriend of man van een van de vrouwen is. De dader is nog voortvluchtig.

Veronica samen met TMF en MTV

NewBeatle had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Veronica komt terug. De omroepvereniging die in 1999 afscheid nam van de Holland Media Groep en sindsdien met een comeback bezig is gaat op TMF uitzenden. Veronica voerde de afgelopen weken gesprekken met MTV Networks, eigenaar van onder andere de MTV-zenders, TMF en Kindernet. Uit deze gesprekken is een vruchtbare samenwerking voortgekomen.

Vanaf september zal Veronica samen met Kindernet (dat nu nog via Net5 uitzendt) een totaalprogrammering verzorgen op een nieuw kanaal naast MTV en TMF. Omdat Veronica snel van start wil, zullen vanaf april tot september programma's van Veronica via TMF worden uitgezonden. Door deze samenwerking wordt de herpositionering van MTV en TMF als ijzersterke merken in de jongerendoelgroep versterkt.

MTV Networks is zeer blij met de samenwerking: "De toekomstplannen van beide bedrijven hebben veel gemeen. In de portfolio zitten alleen maar sterke merken en we hebben gemerkt gedurende de onderhandelingen, dat beide partners elkaar goed liggen." Veronica is vooral blij met de expansiemogelijkheden: de omroep kan eindelijk weer op TV uitzenden.

Door deze samenwerking ziet Veronica af van de overname van de Box, waarmee ze lange tijd in gesprek is geweest.

Oven van horrorcrematorium werkt wél

Cerberus en THE-SILENCE hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De crematieoven van het horrorcrematorium in Noble blijkt helemaal niet kapot te zijn. De 28-jarige directeur van het crematorium had eerder gezegd dat omdat de oven defect was, en dat daarom de lijken niet werden verbrand. Ook zijn op de computer van de eigenaar foto's van rottende lijken aangetroffen.

Ray Brent Marsh dumpte de lichamen lukraak op het terrein van zijn Tri-State Crematorium. Nadat de zaak na de vondst van een schedel aan het rollen kwam, hebben de autoriteiten 339 lijken gevonden.

Ondertussen wordt ook het nabijgelegen meer onderzocht. Hier werden met behulp van infra-rood camera's en onderwaterradar een hoofd en een romp gevonden. Daarom is besloten het meer leeg te pompen. Dit zal ongeveer drie dagen duren, waarna het nog zo'n twee weken zal duren voor de grond droog is en de opgraving kan beginnen.

Phoenix Grand Prix niet in Maleisië

De Britse zakenman Charles Nickerson, koper van de resten van het Prost Grand Prix team, zal niet in de Formule-1 aan de start komen. Dit zei Bernie Ecclestone.

Nickerson kocht vorige week de resten van het failliete Prost voor slechts 2,5 miljoen euro. Hij stond klaar met de bestaande Prost wagens voor dit seizoen voor het nieuwe team met de naam Phoenix Grand Prix. Maar nu wordt gezegd dat Phoenix alleen de overblijfselen van Prost heeft gekocht en niet Prost's plaats op de grid. Phoenix zou 52 miljoen euro moeten betalen om in Maleisië aan de start te verschijnen.

"Hij heeft niets in de Formule-1 gekocht", aldus Ecclestone . "Hij heeft alleen wat show cars gekocht. Hij kan het vergeten. Hij verdoet zijn tijd om te denken over racen in Maleisië."

FIA president Max Mosley voegde daaraan toe: "We wachten nog op officieel bericht van de kopers van Prost maar zij zullen grote problemen hebben als zij op de grid willen verschijnen."

Turkije kwaad dat NL de PKK toestaat

Vice-premier Yilmaz van Turkije heeft dinsdag minister De Grave van Defensie stevig onderhouden. Hij uitte in zeer stevige taal zijn ongenoegen over de weigering van Nederland om de Koerdische organisatie PKK op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen. Hij verwijt Nederland onverschilligheid tegenover terrorisme. De PKK kan hier volgens hem vrij fondsen werven.

De Grave had bij zijn bezoek aan de Turkse hoofdstad niet gerekend dat hij de les zou worden gelezen door de vice-premier. Na afloop van het gesprek zei De Grave dat hij zijn Turkse gesprekspartners duidelijk had gemaakt dat Nederland zich bewust is van de gevoelens van de Turkse regering en dat de Nederlandse regering zich diepgaand met het probleem bezighoudt.

Dat een Nederlandse minister op een zo'n hoog niveau door de Turkse regering wordt ontvangen, is echter wel een teken dat de Turken de Nederlandse houding zwaar opnemen.

Studenten willen naam Lijst Fortuyn weren

Enkele leden van de politieke studentenpartij Vereniging PF (Progressieve Fractie) uit Eindhoven hebben vandaag bij de Raad van State geprobeerd de naam van Fortuyns partij uit het kiesregister te laten schrappen.

De studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TUE), vrezen dat de naam Lijst Pim Fortuyn misleidend is bij de verkiezingen voor de TU-universiteitsraad. Daarom willen ze dat de kiesraad de Lijst Pim Fortuyn verwijderd.

Volgens kenners is het protest volslagen kansloos. De Vereniging PF heeft op géén enkele manier iets met het staats- of gemeentebestel te maken. Bovendien hoeft het register, waarin namen van deelnemers aan de Tweede Kamerverkiezingen zijn vastgelegd, geen rekening te houden met andere registers.

Uitspraak a.s vrijdag.

Complot theorie Karel Aalbers ongegrond

De justitie heeft onvoldoende bewijzen gevonden dat het energieconcern Nuon en voormalig directeur Swelheim twee jaar geleden een complot hebben gesmeed tegen oud-Vitesse-voorzittter Karel Aalbers. De aanklacht tegen NUON en Swelheim is daarmee geseponeerd.

Volgens Aalbers, onder wiens hoede de Arnhemse voetbalclub Vitesse midden jaren '90 uitgroeide tot een subtopper en die het prestigieuze Gelredome-stadion liet bouwen, heeft Nuon een slinkse strategie ontwikkeld om hem op non-actief te stellen. De ex-voorzitter was jarenlang dik bevriend met gepensioneerd directeur Swelheim van Nuon. De laatste hielp Aalbers aan grote sponsorcontracten.

In 2000 bleek dat Aalbers grote schulden had opgebouwd bij Vitesse en Gelredome. Nuon, dat jarenlang als hoofdsponsor op de shirtjes van de Vitesse-spelers stond, besloot alle banden te verbreken. Aalbers werd abrupt ontslagen door Vitesse.

Aalbers blijft erbij dat Nuon en Swelheim een doelbewuste strategie hebben gevolgd om de Arnhemmer eerst zwart te maken en er vervolgens bij Vitesse uit te werken. Vorig najaar begonnen zijn advocaten de getuigenverhoren om de complottheorie te bewijzen. Tientallen mensen, onder wie Swelheim, moesten daarvoor de gang naar de rechtbank maken.

Karel Aalbers, oud-Vitesse voorzitter

Brand zorgt voor uitstel zitting Milosevic

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is kort ontruimd geweest, dit vanwege een kleine brand in de keuken. Alle zevenhonderd aanwezigen in het gebouw moesten worden ondergebracht in het Nederlands Congres Centrum, tegenover het Tribunaal. Door de brand is het proces tegen Milosevic met een dag uitgesteld. Kort na de brand werd hij teruggebracht naar zijn gevangenis in Scheveningen.

De brand ontstond rond negen uur vanochtend op de tweede verdieping. Olie in een frituurpan vloog in brand door een defecte thermostaat. De brandweer besloot het gebouw te ontruimen door de redelijk grote rookontwikkeling. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Leeuw doodt man en sleept prooi dorp in

jolo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het grensgebied van Zuid-Afrika met Mozambique heeft een leeuw een man gedood en liep vervolgens het nabijgelegen dorp in, met de man tussen zijn tanden. De gedode man was, volgens de politie, een illegale Mozambikaanse immigrant die te voet de grens over was getrokken.

De lokale politie heeft geprobeerd de leeuw neer te schieten, maar die wist te ontkomen. Samen met het leger hebben zij een zoekactie gestart.

Groot aantal Xbox'en in Japan defect

Talk2me had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de laatste berichten is een zeer groot aantal van de pas geleverde Xbox'en aan Japan defect. De Xbox is nog geen week te koop in Japan en nu al zijn er een groot aantal klachten over het apparaat. Grootste klacht: het ding werkt slecht, of helemaal niet.

Microsoft is vanzelfsprekend niet blij met de klachten en heeft een grootschalig onderzoek ingesteld om de oorzaak van het probleem te achterhalen. De fout kan liggen aan de discs. Microsoft heeft immers lokale firma's benaderd om software te produceren voor de Japanse markt.

Er moet schoner worden begraven

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) heeft uitvaartverzorgers er op gewezen dat kleding die de overledene aan heeft schadelijk kan zijn voor het milieu en wil dat er strenger toezicht komt.

Kleren die zijn gemaakt van synthetische stoffen, zijn slecht voor het milieu. Maar overledenen worden er vaak in begraven en komen zodoende de grond in. De stoffen belemmeren tevens ook de ontbinding van het lichaam.

Het leegruimen van de graven, dat wettelijk na tien jaar is toegestaan, is volgens het LOB vaak een afschuwelijk karwei. "Regelmatig zijn lichamen helemaal niet goed verteerd. Dat komt omdat er bij de begrafenis van alles meegaat in de kist, wat er eigenlijk niet in hoort. Zo gebeurt het bijvoorbeeld wel eens dat jonge mensen die bij een bromfietsongeluk zijn omgekomen, met een helm op worden begraven."

De secretaris van de LOB noemt de lijkhoes echter als grootste boosdoener. Deze wordt veelal gebruikt bij slachtoffers van ernstige verkeersongevallen en drenkelingen. "Maar de meeste lijkhoezen voldoen absoluut niet aan de eisen. Er zitten er bij die vergelijkbaar zijn met een gewone plastic huisvuilzak", aldus het LOB.

Geluidswagen Leefbaar Rotterdam gestolen

Theo Cornelissen, fractievoorzitter van de SP in de Rotterdamse gemeenteraad, is er vanmiddag met een geluidswagen van Leefbaar Rotterdam vandoor gegaan. De geluidswagen stond met draaiende motor tegenover het stadhuis aan de Coolsingel waar verslaafden en daklozen demonstreerden tegen eerdere uitspraken van Leefbaar-aanvoerder Pim Fortuyn.

Cornelissen had de Leefbaar Rotterdam-aanhangers eerder gevraagd te vertrekken. Ze bleven echter staan en deelden posters en folders uit. Volgens getuigen stapte Cornelissen daarop gewoon in de wagen en reed ermee weg. De politie ging achter de wagen aan en wist Cornelissen een eindje verder op de Coolsingel te achterhalen. De SP-voorman werd even meegenomen naar het politiebureau maar hij werd na een half uur al weer vrijgelaten. De geluidswagen keerde terug naar het stadhuis.

Op last van de politie moest de wagen na korte tijd toch weg. Toen de daklozen en verslaafden hoorden wat Cornelissen gedaan had, riepen zij op de trappen van het stadhuis om zijn onmiddellijke vrijlating.

Agenten vernielen wc-potten

gerritdekzijl, Peewee en jolo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Agenten van de Arnhemse politie hebben tijdens de verbouwing van het hoofdbureau aan de Beekstraat gloednieuwe wc-potten vernield. Zij zijn daar niet voor aangehouden, omdat niemand de agenten op heterdaad heeft betrapt. Ze moeten wel de schade vergoeden.

Dat is gebleken uit een onderzoek van de rijksrecherche in opdracht van het Openbaar Ministerie in Arnhem. Bij het OM kwamen meldingen binnen van diefstal, vernieling en verduistering van bouwmaterialen tijdens de verbouwing. Ook zouden er ontoelaatbare afspraken tussen bouwer en politie zijn gemaakt.

Volgens de persofficier van justitie is tijdens het onderzoek niets gebleken van diefstal of verduistering. Ook bleef er niets over van de beschuldigingen van bouwfraude. Wel is vastgesteld dat enkele agenten waarschijnlijk uit baldadigheid wc-potten hebben stukgesmeten. De korpschef heeft deze agenten daar op aangesproken en berispt. Justitie heeft daarmee de zaak afgesloten.

Slijm tegen onruststokers

rev had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In deze tijd van massademonstraties hebben de ordebewakers een nieuw wapen: slijm. Het Southwest Research Institute heeft een goedje ontwikkeld waarmee het onmogelijk wordt je verder te verplaatsen over een gebied dat met dit middel behandeld is. De naam is goed gekozen: Mobility Denial System (MDS).

Het spul werkt niet alleen op horizontale oppervlakten, ook deuren en muren kunnen er mee behandeld worden. En het verspreidt zich gemakkelijk. Programma Manager Ron Mathis: "Zo gauw een voet of een band met deze substantie is bedekt, verspreidt het zich naar niet bedekte gedeeltes, waardoor deze ook glad worden."

Boete op handmatig bellen in het verkeer

Sakura en Arjan99 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op handmatig bellen in het verkeer komt vanaf 30 maart een boete van 138 euro te staan. Dit heeft minister Netelenbos dinsdag verteld op een presentatie voor de campagne handsfree bellen.

Het verbod geldt voor automobilisten, bestuurders van invalidenwagens en brommers. Zij mogen tijdens het rijden hun telefoontoestel niet meer in de hand hebben. Dit betekent dat SMS-en, WAP-en en internetten via het mobieltje ook strafbaar is. Bellers die het toestel tussen schouder en oor klemmen, zijn ook fout.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid eist mobiel bellen veertig doden en vierhonderd gewonden per jaar.

Duitse site spot met Oranje-voetballers

4]-[ Highlander, stinkie, jolo en MaTiC hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Groot is het leedvermaak van Duitse voetbalfans dat Oranje dit jaar niet meedoet aan het WK in Japan en Zuid-Korea. Om hun westerburen dat nog eens flink onder de neus te wrijven hebben zij sinds kort een speciaal webdomein: www.ihr-seid-nicht-dabei.de.

Het meest gewraakte onderdeel van de internetsite die in de twee weken van zijn bestaan al meer dan 400.000 bezoekers trok, is een online spelletje genaamd "Oranje Shoot". Vanaf een voetbaltribune kunnen Nederlandse internationals worden bekogeld met oer-Hollandse waar als haring, kazen en klompen. Vele Nederlandermoppen zijn een andere manier om het buurvolk te treiteren. Een voorbeeldje: "Wat krijgen Nederlanders als ze voor de derde keer voor hun rijbewijs zakken? Antwoord: een geel nummerbord."

"Echt vervelende reacties uit Nederland heb ik nog niet gekregen", zegt bedenker van de site Kurt Sigl. "Natuurlijk kunnen de Duitsers er harder om lachen, maar het is me opgevallen dat er ook veel bestellingen voor de T-shirts met opdruk 'Ihr seid nicht dabei!' bij jullie vandaan komen."

Het gigantische bezoekersaantal op de site trok al de aandacht van de commerciële zender Pro Sieben, die hem uitnodigde voor een programma. Ook worden er Holland-party's georganiseerd in Duitsland. Een fabrikant van voorbehoedsmiddelen gaat bovendien Oranje-condooms op de markt brengen met de opdruk "Don't touch the Dutch".

De Nederlanders laten echter niet met zich spotten. Op de site hebben de eersten van hen al geïnfiltreerd.

Doorrijder Kim bekent botsing

4]-[ Highlander en beekzicht hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 49-jarige man uit Bergentheim heeft bekend dat hij Kim van Nuil heeft aangereden en niet te hulp is geschoten na de aanrijding. Waarom de man dat heeft gedaan wil hij niet zeggen.

De scholiere werd vermist sinds zaterdagavond toen ze niet kwam opdagen op een verjaardagsfeest. Na een zoekactie werd ze zondag drie kilometer verder in het kanaal gevonden. Ook haar fiets kwam boven water.

Op dit moment wordt er onderzocht of Kim van Nuil direct na de aanrijding is gestorven of daarna in het kanaal is verdronken.

De politie heeft ook bloed van de man afgenomen of te kijken of er drank in het spel was, helaas is dit haast niet meetbaar omdat er al een lange tijd is verstreken.

Instant messaging voor uitgaansleven

ernie09 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voor de uitgaansscene lanceren Partyscene.nl en Bacardi de eerste mobiele telefoons waarop instant messaging programma's gedraaid kunnen worden.

De bestaande instant messenger programma's, zoals MSN Messenger en ICQ waren tot nu toe alleen beschikbaar voor pc-gebruik. Met een speciale Motorola-telefoon en technologie van MChannels.tv en Splendo, kan dit nu ook per mobiel.

Partygangers die deze mobiele telefoon gebruiken, kunnen op elk moment direct contact zoeken met andere gebruikers van het mobiele telefoontje in het uitgaansleven. Het is ook mogelijk berichten uit te wisselen via internet.

Feyenoord wil schwalbe Machlas bestraft zien

De voorzitter van Feyenoord, Jorien van den Herik, heeft de openbare aanklager van de KNVB verzocht om een onderzoek te starten naar de snoekduik van Nikos Machlas, afgelopen zondag tijdens Ajax-Feyenoord.

Machlas dook als een volleerd turner over het uitgestoken been van keeper Zoetebier heen. Scheidsrechter Jol zag er een penalty in, waardoor Andre Bergdolmo de belangrijke gelijkmaker (1-1) kon maken.

Van den Herik wil niet de uitslag aanvechten, maar vindt het absurd dat er geen gele kaart getrokken werd: 'Ik vind niet dat de scheidsrechter, maar dat de spelers met correct gedrag de uitslag van een wedstrijd moeten bepalen.' Hij acht het in het belang van het voetbal dat er tegen 'Schwalbes' wordt opgetreden.

Dodehoekspiegel eind 2002 verplicht

ernie09 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Netelenbos van Verkeer wil nog voor het einde van dit jaar de dodehoekspiegel verplicht stellen voor alle vrachtwagens. Verder wil ze proberen om in Europees verband afspraken te maken over de dodehoekspiegels. Lukt dat niet, dan wil ze de verpichting op eigen houtje doorvoeren. Tot die tijd doet Netelenbos een beroep op overheidsinstellingen om alleen met transportbedrijven in zee te gaan die dodehoekspiegels gebruiken.

Pure hufterigheid

Netelenbos noemt het 'pure hufterigheid' dat transportbedrijven ondanks de subsidie die ze kunnen krijgen slechts een kwart van hun vrachtwagens met dodehoekspiegels hebben uitgerust. Per jaar vallen er zeker dertig doden doordat vrachtwagenchauffeurs fietsers, bromfietsers en voetgangers niet in hun normale zijspiegels zien.

SP statenlid veroordeeld

De vooraanstaande Socialistische Partij politicus René Roovers, SP-afgevaardigde in Provinciale Staten van Brabant, is vandaag veroordeeld voor het schenden van een geheimhoudingsplicht. De rechter gaf Roovers een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Roovers lekte afgelopen zomer bewust informatie naar buiten over de voorgenomen verkoop van het Brabantse busbedrijf BBA aan het Frans/Zweedse concern CGEA. Openbaarmaking van de stukken die betrekking hadden op de overeenkomst, zou de onderhandelingen vertroebelen, daarom werd een geheimhoudingsplicht opgelegd.

Roovers had daar geen boodschap aan. Hij vond openbaarmaking van belang voor de BBA-medewerkers en de reizigers.

'Tien kleine negertjes' krijgt andere naam

Het beroemde boek 'Tien kleine negertjes' van Agatha Christie krijgt in Zwitserland en Duitsland een andere titel. Nieuwe titel: 'En toen was er niemand meer'

Dat gebeurt op verzoek van de Duitse stad Hannover die de oude titel, 'Zehn kleine Negerlein', discriminerend vond.

De nabestaanden van de beroemde Britse schrijfster stemden er vorige maand mee in om de titel te veranderen.

De Nederlandse versie

Geen landelijke aangifte tegen Fortuyn

Er komt geen landelijke aangifte tegen Fortuyn voor discriminatie. De Landelijke Vereniging van Antidiscriminatiebureaus en Meldpunten ziet daar vanaf.

De reden is dat er al te veel mensen aangifte hebben gedaan, "Het zou mosterd na de maaltijd zijn als wij nu nog met een landelijke aangifte zouden komen. De vereniging zou degenen die zich slachtoffer voelen van Fortuyns uitlatingen niet meer vertegenwoordigen", aldus directeur G. Ankoné van de vereniging (afdeling Haaglanden).

Fortuyn zei begin februari in een vraaggesprek met de Volkskrant dat de islam een achterlijke cultuur is en hij pleitte voor het sluiten van de grenzen voor nieuwe islamieten. Daarop regende het klachten en aangiftes bij justitie over Fortuyn's uitlatingen.

De antidiscriminatievereniging gaat wel aangifte doen in de Haagse regio namens vijf personen en waarschijnlijk twee islamitische organisaties. Mogelijk besluiten ook enkele organisaties uit gereformeerde en hervormde kringen zich aan te sluiten bij deze aangifte. Fortuyn betitelde de gereformeerde cultuur in het beruchte artikel als leugenachtig.

Vermiste duikers levend teruggevonden

Dinsdag in de ochtend hebben Filipijnse vissers zes Europese duikers gevonden, van wie er vijf als vermist waren opgegeven. De Fillipijnse kustwacht verklaarde dat alle zes de duikers nog in leven waren.

De duikers, die als toeristen de Filipijnen bezochten, hadden maandagochtend een motorboot gehuurd om bij het eiland Panagatan te duiken. Dat eiland ligt op ongeveer 40 zeemijlen van het populaire vakantie-eiland Boracay in het midden van de Filipijnen.

De duikers gingen te water met flessen perslucht waarmee ze het 60 minuten onder water konden uithouden. Niemand zag echter dat de mannen na dat uur bovenkwamen. De Filipijnse bestuurder van de boot die de toeristen naar de duikplaats had gebracht, sloeg daarop alarm.

Geweld in Midden-Oosten gaat door

Bij nieuwe gewelddadigheden in Israël zijn vandaag al vijf mensen om het leven gekomen. Drie Israëliërs werden doodgeschoten toen een Palestijn het vuur opende in twee restaurants in Tel Aviv. Vijftien mensen raakten gewond, twintig anderen moesten worden behandeld voor shockverschijnselen. De aanvaller werd doodgeschoten door een politieman en een klant.

Een Israelische vrouw werd doodgeschoten toen een schutter het vuur opende op haar auto. Haar man raakte lichtgewond. Ook op de Westoever blies een zelfmoordterrorist zich op naast een bijna lege bus, waarbij een passagier omkwam. De nieuwe aanslagen volgen op een uiterst bloedige dag in het Midden-Oosten. Minstens zestien Palestijnen kwamen om, waaronder vijf kinderen en een arts van het Rode Kruis. Israël zet de harde lijn door als een onderdeel van de " doorlopende campagne" tegen terrorisme.

Vanacht bombardeerde de Israëlische luchtmacht kantoren van de Palestijnse leider Arafat. Bommen kwamen terecht op het gebouw van de Palestijnse inlichtingendienst, zo'n tien meter van het gebouw waar Arafat verblijft. Hij bleef ongedeerd.

Slaan, dan praten
De Israëlische premier Ariel Sharon heeft gisteren voor het Parlement verklaard dat Israël "in oorlog" is en dat het Israelische leger meer invallen plant in vluchtelingenkampen. In een zeldzaam gesprek met journalisten verklaarde hij dat de "Palestijnen hard getroffen moeten worden".

"Het is niet mogelijk om een overeenkomst te sluiten voordat de Palestijnen hard zijn getroffen. Ze moeten nu getroffen worden. Als ze niet hard geslagen worden, zullen er geen onderhandelingen plaatsvinden. (...) Ze moeten geslagen worden zodat ze het uit hun hoofd zetten dat er een overeenkomst komt die Israel niet wil. Ze moeten geslagen worden, de Palestijnse Autoriteit, haar troepen en de terroristen. Worden ze niet geslagen, is er geen politieke horizon."

Miljoen ratten gedood in Vietnam

In het noorden van Vietnam hebben boeren met behulp van katten en chemicaliën in drie maanden tijd ongeveer 1,3 miljoen ratten gedood.
Een medewerkster van de provincie zei dat de boeren hun anti-rattencampagne tot eind deze maand zullen voortzetten. De inwoners hebben de jacht op de beesten geopend omdat die grote schade veroorzaken op de rijstvelden.

In het eerste kwartaal van 2000 was er een soortgelijke campagne, toen doodden de boeren ongeveer 5 miljoen ratten.

Michelin: Banden moeten veel beter

De wedstrijddirecteur van Michelin, Pierre Dupasquier, heeft erkend dat de Michelin-banden moeten worden verbeterd. Na de eerste race van dit seizoen, in Australië, klaagde coureur Juan-Pablo Montoya dat de banden weinig vooruitgang hadden geboekt ten opzicht van vorig jaar.

Dupasquier gaf toe dat het Franse bedrijf niet langer externe factoren kon verwijten voor hun matige prestatie. "We moeten het beter doen, veel beter."

Overigens eindigde de mopperende Montoya in Australië wel als tweede achter Michael Schumacher. De Duitser beschikte over Bridgestone-banden, maar de andere coureurs in de top zes hadden allemaal Michelin-banden.

Bezitters laserschild alsnog voor de rechter

Automobilisten die door de politie zijn betrapt met een laserschild in de auto, kunnen binnenkort een oproep van de rechtbank verwachten. De zaken waren een tijdje aangehouden in verband met een onderzoek door TNO in opdracht van justitie.

TNO heeft de conclusie getrokken dat het laserschild een belemmering is voor de snelheidscontroles. Op 22 maart zullen twee automobilisten terecht staan bij de politierechter in Amsterdam.

Het advocatenkantoor Anker en Anker uit Leeuwarden heeft veel kritiek op het TNO-rapport. Volgens advocaat Wim Anker bevordert het laserschild de verkeersveiligheid juist. Het apparaat geeft namelijk een piepje zodra men te dicht op de voorligger komt. Anker verwijt TNO dat het instituut het apparaat niet in de praktijk heeft getest.

Ook heeft de advocaat zijn verbazing uitgesproken dat het onderzoeksinstituut geen reconstructie heeft gedaan van de metingen via de lasergun. Volgens de advocaat zijn de metingen met dat apparaat niet altijd betrouwbaar. Tijdens de strafzittingen voor de politierechter in Amsterdam wil Anker daarom alsnog een reconstructie laten plaatsvinden.

Bevallen in plaats van gevallen

gerritdekzijl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee agenten kregen een oproep van de meldkamer dat een vrouw gevallen was. De twee agenten gingen naar de woning toe waar het gebeurd zou zijn, daar bleek dat de vrouw niet gevallen, maar aan het bevallen was.

Een minuut voordat de agenten de woning betraden was het kind al op de wereld gekomen en zat nog via de navelstreng aan de moeder vast. De politie nam meteen contact op met de GG&GD, die verzochten om de baby te controleren op kleur, ademhaling en huilen. Nadat alles in orde bleek, is het kind in een schone handdoek bij de moeder gelegd.

Later is de vrouw met het kind per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Moeder en kind maken het goed.

Minister Hermans breidt onderzoek uit

Minister Hermans van Onderwijs breidt zijn fraude-onderzoek uit. Hij wil dat niet alleen de besturen van HBO's, maar ook die van universiteiten en scholen voor middelbaar beroepsonderwijs hun boekhouding nog eens nader bekijken. Binnen zes weken wil Hermans dan horen of er onregelmatigheden zijn, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

De PvdA en het CDA hebben maar weinig vertrouwen in dit 'zelfreinigend vermogen' van de onderwijsinstellingen. Ze zien meer in een onafhankelijk onderzoek, zo lieten ze gisteren weten.

Versatel komt later met jaarcijfers

Versatel komt niet morgen, maar op z'n vroegst pas over twee weken met de jaarcijfers. De kabelaar is nog niet rond met de obligatiehouders over het inruilen van hun stukken voor aandelen en geld. Vorig jaar oktober kondigde Versatel aan voor 1,7 miljard euro aan obligaties terug te willen nemen, om de financieringspositie te verbeteren maar deze onderhandelingen duren dus iets langer dan gepland.

Versatel maakte bovendien bekend dat het beschikt over een negatief eigen vermogen. Het aandeel Versatel zal nu door de beurs op het zogenaamde strafbankje worden geplaatst. Het blijft dan overigens wel gewoon verhandelbaar.

Nederlander dood na vechtpartij in Singapore

De politie van Singapore is op zoek naar een Nederlander die schuldig is aan de dood van een landgenoot. De twee raakten afgelopen vrijdag slaags met elkaar op een meubelmarkt van de stadstaat. De ruzie ging over een stoel en deze ruzie liep uit tot een vechtpartij. Eén van de twee kwam daardoor nogal ongelukkig ten val; hij raakte met zijn hoofd de rand van een tafel en verloor het bewustzijn.

Afgelopen zondag overleed de man in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Mount Segesta

Misschien ken je de Amerikaanse Mount Rushmore wel. In deze berg zijn de gezichten van George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln te bewonderen. Nu heeft het Siciliaanse dorp Segesta het plan opgevat om iets dergelijks te doen.

De burgemeester van het dorp wil de berghelling tegenover het dorp zo bewerken, dat de gezichten van onder andere de paus en moeder Theresa te zien zijn. Hij denkt op die manier het toerisme te stimuleren. Enkele dorpsbewoners hebben geprotesteerd tegen het plan, omdat ze niet willen dat het aangezicht van de berg veranderd.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.