'Al Qaeda al jaren actief in Nederland'

Volgens de Franse anti-terroristeneenheid DST is het Al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden al langere tijd actief in Nederland. De DST krijgt daar steeds meer aanwijzingen voor..

Zo heeft de diefstal van enkele tientallen paspoorten uit de Belgische ambassade in Den Haag ,in mei 1999, een directe relatie met de moordaanslag op de leider van de Afghaanse noordelijke alliantie Massoud, september vorig jaar. De DST baseert zich hierbij op de recente arrestatie van twee mannen die worden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op Massoud. Ze bleken in het bezit te zijn van twee van de uit Den Haag geroofde paspoorten.

De twee nepjournalisten die verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op Massoud, Belgen van Arabische afkomst, beschikten eveneens over twee paspoorten uit de in Den Haag gestolen partij.

En zo zijn er nog een aantal opmerkelijke zaken van aan het Al-Qaeda gerelateerd moslimextremistische wat via Nederlandse bronnen loopt. Bijvoorbeeld het verband met de door de BVD verijdelde terreuraanslag op het Franse voetbalelftal tijdens Euro 2000 in ons land. Ook die aanslag zou beraamd zijn door Al-Qaeda.