Zwolse house DJ wordt uitgeleverd

De Zwolse house DJ R.K (Raymond Kuyer) wordt vandaag samen met medeverdachte S. van der P. op het vliegtuig gezet naar de Verenigde Staten. De twee worden uitgeleverd aan de VS omdat ze verdacht worden van XTC smokkel.

Gisteren diende, bij het Europese hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, een spoedprocedure die hun advocaten hadden aangespannen tegen de uitlevering. De bezwaren werden door het hof echter afgewezen.

Justitie in New York verdenkt de twee Nederlanders van betrokkenheid bij de smokkel van honderdduizenden XTC-pillen en heeft daarom om hun uitlevering gevraagd. De Hoge Raad en minister van justitie Korthals hadden al toegestemd. De spoedprocedure bij het hof in Straatsburg was de allerlaatste strohalm voor Kuyer en Van der P.

De advocaten van de verdachten vrezen dat de twee tot tientallen jarenlange straffen zullen worden veroordeeld. Volgens hen staat het nog maar te bezien of de VS de twee na een veroordeling terugstuurt naar Nederland om hier hun straf (aangepast naar Nederlandse maatstaven) uit te laten zitten. Ook voerden de advocaten aan dat de uitlevering geschiedt op basis van een anonieme getuigenverklarig van een Amerikaan, die in ruil daarvoor zelf strafvermindering heeft gekregen.

Kuyer werd in Nederland in de house-scene bekend door de organisatie van de 'Heaven can wait' party's begin jaren 90, die later over gingen in de Heavensplace feesten. Dit waren een van de allereerste megaraves.

Zie ook House DJ gaat in hongerstaking en Nederlanders worden uitgeleverd aan VS.