FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 december 2001

God wordt vaak gezocht

God is enkel te verslaan door seks en muziek op internet. De hebzucht, zich uitend in bancaire sites, aandelenhandel en gokken, moet het stellen met minder fans.

Dit blijkt uit een uitgebreide studie van het instituut Pew Internet and American Life Project, op basis van een enquête onder 500 internetters. Die verscheen net voor de kerst.
Pakweg een kwart van de Amerikanen, zo'n 28 miljoen personen, zoekt online naar hogere sferen. Per dag zijn er gemiddeld 3 miljoen religieuze internetters in de VS, een jaar geleden waren dat er volgens Pew nog 2 miljoen.

De meesten (69 procent) zoeken naar informatie, vaak voor studiedoeleinden. 50 procent zoekt zelfs ook naar informatie over andere religies dan die van henzelf.

Toch zei 85 procent van de ondervraagde onlinegelovigen tegen Pew dat ze dagelijks met behulp van internet bidden of mediteren, 71 procent woont soms een virtuele dienst bij. Degenen die online zoeken naar spirituele inspiratie zijn vaak al de kerk- en synagogegangers.

Na de aanslagen van 11 september heeft 1 op de 4 internetters gezocht naar informatie over islam, dus ook in die zin heeft OBL het nodige effect gehad. Maar hij werd toch verslagen door de bestaande grote religies: 41 procent zei gebeden verzonden te hebben per e-mail na de aanslagen, of verzoeken met gebeden te hebben ontvangen.

Vrouw ontslagen wegens dragen hoofddoek

Een 20-jarige vrouw uit Den Bosch heeft eerste kerstdag aangifte gedaan van discriminatie, omdat zij van haar baas geen hoofddoek zou mogen dragen op haar werk.
De vrouw werkte al vier jaar bij een supermarkt, toen ze wegens haar geloofsovertuiging besloot een hoofddoek te gaan dragen. Haar baas accepteerde dat volgens de politie niet en ontsloeg haar de dag voor Kerstmis. De politie is van plan de eigenaar van de supermarkt te verhoren. Volgens een politiewoordvoerder komt dit soort aangiftes zelden voor.

Arrows werkt hard door aan A23

Na nieuwjaarsdag zijn er nog maar 58 dagen over tot de eerste vrije training van het seizoen 2002. 58 dagen waarin het Orange Arrows team hard zal moeten werken om hun nieuwe A23 op het asfalt te krijgen.

In deze tijd van het jaar is er voor de teamleden geen verschil tussen kalenderdagen en werkdagen, de meeste fabriekmedewerkers gaan ook in het weekend door om de nieuwe onderdelen af te maken en te zorgen dat ze nog getest kunnen worden. Echter, sommige deadlines zijn verrassend vroeg. Met de eerste race op 3 maart, zo'n 9600 kilometer bij ons vandaan in Australië, zullen de eerste stukken vracht al in januari moeten vertrekken. De benzine voor de nieuwe Cosworth motor kan niet per vliegtuig komen door veiligheidsredenen en zal dan ook een lange reis per schip maken.

Drukke tijden voor Arrows dus. Zo zie je maar dat werken bij een Formule-1 team geen kwestie van vakantie houden is!

'Marlene Dietrich pleegde zelfmoord'

Marlene Dietrich, de legende van het Duitse witte doek, pleegde hoogstwaarschijnlijk zelfmoord. Dat heeft Norma Bosquet, een intieme vriendin van Dietrich, woensdag gezegd. De actrice, vooral bekend van "Der Blaue Engel", overleed op 6 mei 1992 in Parijs op 90-jarige leeftijd. Donderdag wordt in Duitsland haar honderste verjaardag gevierd.

"Ze stierf waarschijnlijk aan een overdosis slaappillen", zegt de 76-jarige Bosquet, de enige persoon die de actrice elke dag ging bezoeken tijdens haar laatste levensjaren. "Twee dagen voor haar dood werd ze het slachtoffer van een hersenbloeding, waardoor ze niet meer in staat was in haar flat te blijven wonen en in een home zou zijn terecht gekomen. En dat wilde ze ten allen tijde vermijden." De actrice werd begraven in Berlijn zonder voorafgaande lijkschouwing.

Marlene Dietrich werd geboren in Berlijn als dochter van een officier. Ze ontvluchtte nazi-Duitsland en nam vervolgens de Amerikaanse nationaliteit aan. Ze werkte aan de zijde van grote namen zolas Ernst Lubitsch, Fritz Lang, Orson Welles en Alfred Hitchcock. Naast haar roem op het witte doek, stond ze in het gewone leven ook bekend voor haar overmatig drank-en medicatiegebruik.

Piloot overlijdt tijdens vlucht

De piloot van een Spaans lijnvliegtuig is tijdens een vlucht van Palma de Mallorca naar Barcelona overleden aan een hartaanval. Dat heeft de krant El Pais woensdag gemeld. De co-piloot kon de Boeing 737 probleemloos aan de grond zetten. De passagiers werden pas na de landing ingelicht over het incident.
Het voorval vond maandag plaats. De 56-jarige piloot overleed in enkele minuten. Twee artsen die toevallig aan boord waren, hebben vruchteloos geprobeerd de kapitein te reanimeren.
Volgens de luchtvaartmaatschappij Air Europa was er nooit gevaar voor de passagiers. Het toestel had 135 inzittenden aan boord.

Ex-Antwerp doelman aangehouden

De ex-trainer en ex-doelman van voetbalclub Antwerp, Ratko Svilar (50), is sinds eind vorige week door het Brugse gerecht aangehouden in het kader van het onderzoek naar de grootscheepse sigarettensmokkel rond onder andere de VLD-voorzitter van Koksijde Marc Gunst.

In dat onderzoek werden vorige week meerdere nieuwe arrestaties verricht. Dat meldden de VUM-kranten woensdag. Het parket van Brugge bevestigde woensdagmiddag het bericht. De rol van Svilar bij de sigarettensmokkel is nog onduidelijk. Hij wordt net als de andere verdachten in dit onderzoek, verdacht van bendevorming en witwaspraktijken.

Het onderzoek naar de sigarettensmokkel rond Gunst en anderen begon op 23 november jongstleden nadat gerechtelijke speurders 600.000 gesmokkelde sigaretten hadden gevonden. Er volgden acht arrestaties, onder wie Gunst. Hij runt een douanekantoor in Nieuwpoort. Ratko Svilar werd in 1991 in Antwerpen reeds veroordeeld voor heling. In 1995 werd de man van Joegoslavische afkomst trainer van voetbalclub Antwerp, waar hij eerder ook doelman was geweest. Later stond hij nog in het doel bij Aarschot.

Rellen in Haags Kerstcircus op Malieveld

Stevie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie Haaglanden heeft zo'n 100 mensen verwijderd bij het Russisch Staatscircus op het Malieveld in Den Haag. De bezoekers gingen elkaar dinsdag te lijf toen bleek dat het circus honderd kaarten dubbel had verkocht. Daardoor kon niet al het publiek in de tent. De mensen die zijn verwijderd kregen hun geld terug of konden hun kaartjes ruilen voor plaatsbewijzen voor een andere voorstelling.

Frentzen definitief naar Arrows

VilleRoy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na wekenlange speculaties in de formule 1 wereld, lijkt het nu definitief te zijn.

De vraag is echter wat dit betekent voor de positie van de Nederlander Jos Verstappen. Hij heeft weliswaar een 1 jarig contract op zak bij dezelfde renstal, maar zijn teamgenoot van afgelopen jaar heeft sterke banden met een van de grote sponsoren bij Arrows Red Bull.

Dankzij Red Bull zat Bernoldi afgelopen jaar ook al naast Jos Verstappen bij Arrows en lijkt het erop dat het getekende contract van Frentzen voor Jos Verstappen betekent dat hij niet voor Arrows uit kan gaan komen.

Voor hem rest dan niks anders om te kijken bij de twee teams waar als enigste nog 3 plekjes open zijn. Teweten 1 plek bij het Minardi team en 2 plekken bij het team van Prost, waarvan het uberhaupt de vraag is of ze uberhaupt ooit nog wel aan de start staan i.v.m. grote financiele problemen.

Jos Verstappen die in juni een contractverlenging kreeg zegt op die afspraak te vertrouwen.
Hopelijk is het dan zo dat zowel Jos Verstappen als Heinz- Harald Frentzen komend seizoen uitkomen voor het team van Arrows.

Vliegtuigje gecrasht in Duitse rivier

VilleRoy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Noord-Duitsland is een tweemotorig vliegtuig met acht passagiers aan boord vanmiddag in de rivier de Weser neergestort.

Eén persoon is bij deze crash zeker omgekomen, zes anderen zijn nog vermist. De politie verwacht dat de vermisten gezien het ijskoude water in de rivier niet meer in leven zijn.

Twee andere inzittenden van het vliegtuigje, een man en een vrouw, zijn gered.

Het toestel, een Britten-Norman Islander, was rond 10.00 uur opgestegen van de luchthaven van Bremerhaven voor een vlucht naar het schiereiland Wangeroode.
Kort nadat het was vertrokken stortte het neer. Tot de vermisten behoort ook een baby.
Aanvankelijk spraken de autoriteiten over vijf vermisten, maar op het laatste moment bleek zich nog een passagier voor de vlucht te hebben gemeld.

Gretha Smit voor 3e keer marathonkampioen

Gretha Smit, die afgelopen weekeinde vriend en vijand verbaasde met een Nederlands record op de 5000- en een overwinning op de 3000 meter, heeft vandaag in Deventer de nationale titel marathonschaatsen veroverd.

Het was de derde keer op rij dat de schaatsster uit Rouveen kampioen werd. Smit, die met haar prestaties afgelopen weekeinde plaatsing voor de Olympische Spelen van Salt Lake City afdwong, had in Deventer samen met Lieke Splinter één ronde voorsprong op het peloton dat eerder afsprintte. Daniëlle Bekkering veroverde daarbij het brons.

Eindhoven: Arrestatie ivm moord Massoud

Een opmerkelijke arrestatie in Nederland: In Eindhoven is vorige week een man aangehouden in verband met de moord op de Afghaanse oppositieleider Ahmed Shah Massoud. Dat heeft het OM in Den Bosch laten weten.

Massoud, voorheen de belangrijkste commandant van de Noordelijke Alliantie, kwam begin september om het leven bij een zelfmoordaanslag door twee Marokkaanse mannen. De moord was vermoedelijk het werk van de Taliban of de terreurorganistaie van Osama bin Laden.

De identiteit van de arrestant in Eindhoven staat nog niet vast. Hij is opgepakt op verzoek van de Belgische justitie. Die onderzoekt de herkomst van vervalste Belgische paspoorten die de twee moordenaars van Massoud bij zich hadden. De papoorten werden vanuit de Belgische ambassade in Den Haag ontvreemd. Mogelijk heeft de aangehouden man iets met de vervalsing van de paspoorten van doen gehad.

De nationaliteit van de in Eindhoven aangehouden man staat volgens het OM in Den Bosch nog niet vast. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Paraffine op Noord-Hollandse kust

Tussen IJmuiden en Egmond is onze kustlijn, over een afstand van ruim 20 kilometer, met zeker 20 kubieke meter paraffine overspoeld.

De vettige massa is aangespoeld in de vorm van korreltjes en ligt verspreid op het strand. Volgens de Kustwacht is de substantie niet gevaarlijk voor mens en dier. Het is niet duidelijk waar de paraffine vandaan komt.

Vanwege het slechte weer is het pas vanaf donderdag mogelijk de vettige massa van het strand te verwijderen. De schoonmaakactie zal vermoedelijk enkele dagen in beslag nemen. Rijkswaterstaat heeft een monster genomen en gaat het materiaal vergelijken met de lading van verdachte schepen.

Nominaties Golden Globes bekend

De uitreikingen van de Academy Awards (de "Oscars") zijn jaarlijks het hoogtepunt van de filmwereld. Een goeie tweede wordt gevormd door de Golden Globes, 'dat andere filmprijzengala'. De uitreikingen hiervan, die eerder plaatsvinden dan die van de Oscars, zijn meestal een goede indicatie voor de Academy Awards.

Voor deze Golden Globes zijn inmiddels de nominaties bekend. De meeste kansen gaan naar Moulin Rouge en A Beautiful Mind.

Die twee films hebben ieder zes nominaties in de wacht gesleept, waaronder die voor Best Motion Picture. Bij de komische films krijgt Moulin Rouge concurrentie van Bridget Jones's Diary, Legally Blonde, Shrek en Gosford Park. Het drama A Beautiful Mind neemt het op tegen fantasyfilm The Lord of the Rings, The Man Who Wasn't There, Mulholland Drive en In the Bedroom. Opmerkelijk is dat Harry Potter nergens genoemd werd en dat Nicole Kidman twee nominaties kreeg: voor haar spel in The Others en in Moulin Rouge.

Het Golden Globe Awardgala vindt plaats op 20 januari. Daarna kan iedereen gaan nagelbijten voor de Oscar-nominaties die op 12 februari bekend worden gemaakt.

Japanse hotels volgeboekt voor 'paarseizoen'

De hotels in Tokyo zitten dezer dagen overvol. Veel Japanse stellen hebben een kamer geboekt om de liefde te kunnen bedrijven zonder dat de vaak grote familie live mee kan genieten.

Een ander deel van de kamers is bezet door 'Kerststelletjes'. Dit is een stel wat slechts tijdelijk 'verliefd' is om met de kerst maar niet eenzaam te zijn.

Stellen die nog geen kamer hebben gevonden hebben nog kans. Ze kunnen nog terecht bij de 'Love hotels'. Hier kan je voor drie uurtjes een kamer nemen. De grootste kans om er eentje te bemachtigen is buiten te wachten tot er een bordje 'kamer vrij' oplicht.

Beatrix trekt 880.000 kijkers

Ongeveer 880.000 mensen hebben dinsdag de kersttoespraak van koningin Beatrix op tv gekeken. Dat meldt de dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS woensdag.

Daarmee ligt het aantal kijkers een stuk lager dan vorig jaar. Toen keken 1.620.000 miljoen mensen naar de toespraak die dat jaar voor het eerst op televisie werd uitgezonden.

Volgens een woordvoerder van de dienst keken er vorig jaar zoveel mensen omdat het voor het eerst was dat de toespraak op tv werd uitgezonden. ,,Daar is toen veel publiciteit voor geweest. Veel mensen keken ernaar uit nieuwsgierigheid. Het nieuwe was er nu af''.

Op Nederland 1 werd drie kwartier voor de toespraak van de koningin werd de kerstboodschap van de paus uitgezonden. Daar keken 360.000 mensen naar.
Het best bekeken programma dinsdag was Herberg De Leeuw, ook op Nederland 1. Dat trok 1,4 miljoen mensen.

"Geen oorlog? Trouw een buitenlandse!"

Een lid van het Ugandese parlement wil dat mannen uit zijn land vaker buitenlandse vrouwen trouwen. De man zei dit op een huwelijk, waar een man uit Uganda en een vrouw uit Ruanda met elkaar trouwden. Dergelijke huwelijken zou een oorlog moeten voorkomen.

De relatie tussen beide landen is onlangs verslechterd. Voorheen waren het bondgenoten. "Hoe meer huwelijken er zijn, des te minder kans is er op oorlog," aldus het parlementslid.

Veel doden in Brazilië door noodweer

Door aanhoudende regen in het zuidoosten van Brazilië zijn zeker al 45 mensen overleden. Maandagavond maakten Braziliaanse regeringsfunctionarissen nog melding van 34 doden.

Een medewerker van de Braziliaanse overheid zei dat er nog 48 mensen worden vermist en dat zeker 2000 Brazilianen door het noodweer dakloos zijn geworden. De woordvoerder vertelde ook dat de situatie in Rio de Janeiro onder controle is, maar dat in steden als Petrópolis en Teresópolis voor nieuwe overstromingen of modderlawines wordt gevreesd. In de bergen rond Petrópolis zijn tientallen mensen door modderstromen bedolven en zo om het leven gekomen.

De hoeveelheid regen die normaal gesproken in half jaar in Brazilië valt, is nu sinds zondag gevallen.

'Man had contact met 11 september verdachte'

De man die aangehouden werd voor poging tot het opblazen van een vliegtuig van American Airlines, kwam regelmatig in een moskee in Brixton in Zuid-Londen die ook werd bezocht door de Fransman Zacaria Moussaoui. Deze wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september.

Dinsdag werd al bekend dat de man die het vliegtuig van American Airlines probeerde op te blazen de 28-jarige Richard Reid is. Reid heeft een Engelse moeder. Zijn vader komt uit Jamaïca.

De man heeft verscheidene keren in de gevangenis gezeten wegens diefstal en straatovervallen. De man bekeerde zich daar tot de islam. Reid volgde lessen Arabisch in de moskee van Brixton. Via andere bezoekers kwam hij in contact met Moussaoui.
Abdul Hagg Baker, voorzitter van de moskee in Brixton, zei tegen een Britse krant dat Moussaoui en Reid steeds extremer werden in hun opvattingen. Baker sluit uit dat Reid op eigen houtje een aanslag zou kunnen plegen op een vliegtuig.

Tijdens de vlucht van Parijs naar Miami werd Reid overmeesterd, en werd in zijn schoenen poederachtige explosieven gevonden, die bij nader inzien niet veel schade hadden kunnen aanrichten.

Kanaaltunnel dicht na komst vluchtelingen

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn ongeveer 150 vluchtelingen vanuit Frankrijk de Kanaaltunnel binnengedrongen in een poging Engeland te bereiken. De Franse politie wist hen korte tijd later aan te houden. De tunnel is daardoor hele nacht dicht geweest.

Nadat de grote groep een hek had vernield drongen zij de tunnel binnen op dinsdagavond. Even later was er een tweede groep die hetzelfde probeerde, maar zij stuitten op een metalen wand die inmiddels in de tunnel was neergelaten.

Voor de bewakers van de tunnel kwam de actie van de vluchtelingen zeer onverwachts en zij schakelden onmiddelijk de politie in. De twintig bewakers zelf konden niets uitrichten omdat ze met veel te weinig mensen waren. Een woordvoerder van de Eurotunnel ziet de vluchtpoging vooral als protestactie om aandacht te trekken. Volgens hem is het onbegonnen werk om de complete afstand van veertig kilometer lopend af te leggen.

Kerststukje kost man zijn huis

Een kerststukje heeft een Hagenaar tussen de beide kerstdagen zijn bovenwoning aan de Ohmstraat gekost. De man viel in slaap terwijl een kaars in het kerststukje nog brandde en het huis in vlammen zette.

Door de vlammen werd de man wakker en hij belde daarop meteen de brandweer. Deze kon niet voorkomen dat de woning helemaal uitbrandde.

De brand brak rond half vier woensdagmorgen uit, een uur later kon het sein brand meester worden gegeven. De huizen van buren tot twee portieken verder liepen rookschade op. De totale schade wordt geschat op drie ton. De ongelukkige man heeft onderdak gevonden bij familie.
Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.