Nominaties Golden Globes bekend

Peter Breuls
De uitreikingen van de Academy Awards (de "Oscars") zijn jaarlijks het hoogtepunt van de filmwereld. Een goeie tweede wordt gevormd door de Golden Globes, 'dat andere filmprijzengala'. De uitreikingen hiervan, die eerder plaatsvinden dan die van de Oscars, zijn meestal een goede indicatie voor de Academy Awards.

Voor deze Golden Globes zijn inmiddels de nominaties bekend. De meeste kansen gaan naar Moulin Rouge en A Beautiful Mind.

Die twee films hebben ieder zes nominaties in de wacht gesleept, waaronder die voor Best Motion Picture. Bij de komische films krijgt Moulin Rouge concurrentie van Bridget Jones's Diary, Legally Blonde, Shrek en Gosford Park. Het drama A Beautiful Mind neemt het op tegen fantasyfilm The Lord of the Rings, The Man Who Wasn't There, Mulholland Drive en In the Bedroom. Opmerkelijk is dat Harry Potter nergens genoemd werd en dat Nicole Kidman twee nominaties kreeg: voor haar spel in The Others en in Moulin Rouge.

Het Golden Globe Awardgala vindt plaats op 20 januari. Daarna kan iedereen gaan nagelbijten voor de Oscar-nominaties die op 12 februari bekend worden gemaakt.