'Man had contact met 11 september verdachte'

De man die aangehouden werd voor poging tot het opblazen van een vliegtuig van American Airlines, kwam regelmatig in een moskee in Brixton in Zuid-Londen die ook werd bezocht door de Fransman Zacaria Moussaoui. Deze wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september.

Dinsdag werd al bekend dat de man die het vliegtuig van American Airlines probeerde op te blazen de 28-jarige Richard Reid is. Reid heeft een Engelse moeder. Zijn vader komt uit Jama´ca.

De man heeft verscheidene keren in de gevangenis gezeten wegens diefstal en straatovervallen. De man bekeerde zich daar tot de islam. Reid volgde lessen Arabisch in de moskee van Brixton. Via andere bezoekers kwam hij in contact met Moussaoui.
Abdul Hagg Baker, voorzitter van de moskee in Brixton, zei tegen een Britse krant dat Moussaoui en Reid steeds extremer werden in hun opvattingen. Baker sluit uit dat Reid op eigen houtje een aanslag zou kunnen plegen op een vliegtuig.

Tijdens de vlucht van Parijs naar Miami werd Reid overmeesterd, en werd in zijn schoenen poederachtige explosieven gevonden, die bij nader inzien niet veel schade hadden kunnen aanrichten.