FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 december 2001

Ergernis over GroenLinks in Afghanistandebat

De Tweede Kamer stemde zaterdag in overgrote meerderheid in met het kabinetsbesluit 200 militairen naar Afghanistan te sturen. Alleen de SP stemde tegen.
De Nederlandse militairen zullen deel uitmaken van de internationale troepenmacht die de veiligheid zal garanderen van de interimregering in Kabul.

De missie gaat volgens het kabinet en de Kamer gepaard met aanzienlijke risico's, maar die zijn aanvaardbaar, vinden regering en de meerderheid van het parlement.

GroenLinks

GroenLinks heeft echter grote problemen met het sturen van zes F-16's naar Afghanistan. Ook de SP was hier tegen, maar die partij is sowieso al tegen de Nederlandse deelname. GroenLinks is wel voor de inzet van Nederlandse F-16's mochten die nodig zijn ter ondersteuning van een evacuatie van Nederlandse militairen. Maar de fractie is tegen de inzet van de F-16's voor bombardementen op Al-Qaeda-strijders of het ontzetten van Amerikaanse militairen.

Defensie-minister De Grave noemde dit bezwaar van GroenLinks onwerkbaar. PvdA en CDA noemden de opstelling van GroenLinks hypocriet. De ChristenUnie sprak van een volstrekt onverantwoorde benadering. De VVD had zo schoon genoeg van het optreden van GroenLinks in deze kwestie, dat woordvoerder Weisglas er het liefst geen woorden meer aan vuil maakte. ,,Zolang GroenLinks zo klein blijft als het nu is en niet in de regering komt, is er tenslotte niets aan de hand'', aldus Weisglas.

Karimi

Kamerlid Karimi van GroenLinks reageerde fel op de verwijten van de fracties. Zij had geen behoefte aan de ,,arrogantie van de VVD'' en PvdA-woordvoerder Koenders zou er goed aan doen ,,een toontje lager te zingen''.

Volgens Karimi is er te weinig informatie voorhanden om een goede beoordeling te maken van de inzet van de F-16's door de Amerikanen in hun jacht op terroristen.

Minister De Grave vroeg zich tenslotte af hoe Nederland het de Amerikanen moest uitleggen dat wij zeer dankbaar zijn voor de bescherming die de VS de internationale veiligheidsmacht heeft toegezegd, maar dat de Nederlandse F-16's niet voor hulp aan Amerikaanse militairen gebruikt mochten worden.

Onduidelijkheid over gebombardeerd konvooi

Er blijft onduidelijkheid bestaan over de vraag of het kovooi, dat gisteren door de VS werd gebombardeerd, nu wél of niet uit Al Qaedastrijders bestond.

Uit Afghanistan zelf komen meer en meer berichten dat het om een konvooi met stamoudsten ging, die in Kabul de nieuwe regering wilden feliciteren. Ooggetuigen meldden dat de VS mogelijk op het verkeerde been zijn gezet door een vijandige krijgsheer. Die zou het konvooi een omweg hebben laten maken, en zou vervolgens aan de VS hebben verteld dat in de wagens strijders van de Taliban en Al Qaeda zaten.

De VS houdt voorlopig vol dat het konvooi een militair doel was.

Chaos in Duitsland door sneeuwval

In navolging van de nacht was de situatie in het noorden, oosten en zuiden van Duitsland op de autosnelwegen zaterdag nog steeds rampzalig. Op de A9 van Berlijn via Neurenberg naar München omschreef de politie de situatie als 'een ramp'.

Op veel plaatsen stonden files. Tussen Neurenberg en Hof stond een file van 150 kilometer en op de A45 tussen Siegen en Freudenberg stonden de auto's vijftien uur lang helemaal stil.

Ook in Niedersachsen, Mecklenburg-Vorpommern, Hessen, Hamburg, Rijnland-Palts, Hessen, Baden-Württemberg, Thüringen en Sachsen bijzonder veel mensen urenlang vast in de auto in ijzige koude. In de loop van de ochtend waren er al 640 ongevallen op de gladde wegen geteld alleen in Berlijn. Op veel plaatsen op de autosnelwegen waren rijbanen geblokkeerd door ongelukken.

In Beieren en Sachsen werden noodonderkomens voor gestrande reizigers ingericht. De politie adviseerde de reizigers in zwaar getroffen gebieden in wegrestaurants beter weer af te wachten.

Ook gestolen kunst in berging met XTC

In een berging van een flatwoning in Breda waar de politie op 5 december 178.000 xtc-pillen en een aantal vuurwapens vond, blijken ook vier gestolen schilderijen te zijn gevonden. Het gaat om een doek van Hendrik Willem Mesdag en drie van Henriëtte Ronner.

De schilderijen zijn twee jaar geleden gestolen uit een verzorgingshuis in Scheveningen en waren zoek. De gezamenlijke waarde van de 4 werken is enkele tonnen volgens schattingen.

De eigenaar van de schilderijen is ondertussen overleden, maar familieleden hebben de werken herkend. De politie heeft de doeken overgedragen aan de verzekeringsmaatschappij die de verzekerde waarde had uitbetaald. De daders van de diefstal zijn al enige tijd geleden opgepakt en ook al veroordeeld. Zij pleegden een serie soortgelijke diefstallen. Hun vriendinnen werkten in verzorgingstehuizen en tipten hen over waardevolle stukken.

'Filmster' bijt vingertopje af bij première

Tijdens de première van de film 'De Promotie', afgelopen donderdag in het Zaanse filmhuis, is van een medewerker van Filmtheater 'De Fabriek' een vingertopje afgebeten.

De dader was de Mechelse herder Lianique's Yottem, die een rol in de film speelt. Yottem kreeg ruzie met de hond van een medewerkster van De Fabriek. Het slachtoffer probeerde de honden uitelkaar te halen en werd daarbij stevig gebeten, waardoor het topje van de linker wijsvinger 'losraakte'.

Eigenaar Willem Croese van de filmhond zegt dat hij de medewerkster al had gewaarschuwd om haar dier bij zijn hond uit de buurt te houden. ,,Maar het was al te laat. Die jongen die kwam helpen stak zijn hand er tussen. Dat was niet verstandig'', aldus Croese.

Het slachtoffer is met het 'losse' vingertopje naar ziekenhuis De Heel in Zaandam gebracht, waar het weer op de vinger gezet werd.

Steeds meer jeugdige verkrachters

Harde cijfers over zedenzaken met minderjarigen ontbreken, omdat dergelijke strafzaken zoveel mogelijk buiten de publiciteit worden gehouden. Maar uit gesprekken met deskundigen op dit gebied, bij de rechtbank het OM en de advocatuur in Rotterdam, blijkt dat de daders en slachtoffers van groepsverkrachtingen steeds jonger worden.

Zowel kinderrechter S. de Pauw Gerlings, officier van justitie L. Bonsel (belast met jeugdzaken) en advocaten in Rotterdam zien steeds vaker daders van 14 jaar of nog jonger. In de havenstad spelen verschillende zaken waarbij meisjes van 12 jaar slachtoffer zijn geworden van groepsverkrachting of aanranding. In zeker één geval zijn alle 10 verdachten minderjarig. In een ander recente zaak was een van de daders een 11-jarig jongentje

daders

De daders zijn in bijna alle gevallen allochtone jongens uit achterstandswijken. Bijna alle slachtoffers zijn autochtone meisjes. Blanke jongens die een meisje verkrachten zijn soloverkrachters. Vrijwel altijd gaat het dan om een trieste sukkel.

Jeugdige zedendelinquenten kunnen slechts beperkt door het strafrecht worden aangepakt. Verkrachters tot 16 jaar kunnen veroordeeld worden tot één jaar. Verkrachters onder de 12 vallen buiten het strafrecht in Nederland.

Bijna 70 doden bij Amerikaanse aanval

Een Amerikaans bombardement op een konvooi in het oosten van Afghanistan heeft gisteren bijna 70 mensen het leven gekost. De slachtoffers waren voorname personen die op weg waren naar de inauguratieplechtigheid van de nieuwe interim-regering in Kabul. Er zouden ook veel gewonden gevallen zijn. Amerika heeft de aanval niet bevestigd, maar zegt wel dat er bombardementen in die regio zijn geweest.

De Verenigde Staten hebben aangekondigd een nieuw soort bom te gaan gebruiken in Afghanistan. Het wapen zuigt bij ontploffing alle lucht uit grotten en ondergrondse gangenstelsels. De bom moet de laatste al-Qaeda-strijders uit de grotten bij Tora Bora jagen.

IJsbeer geboren in Artis

De Amsterdamse dierentuin Artis heeft er een ijsbeertje bij gekregen. Het pasgeboren beertje is zo groot als een cavia. Het geslacht van het kale, blinde en hulpeloze diertje is nog niet vast te stellen. Of het diertje in leven blijft, is nog onzeker. Twee eerdere jongen van moeder Katrien overleden vlak na hun geboorte. Volgens een woordvoerder van Artis maken de ouders het goed. De gemiddelde draagtijd van een ijsbeer is negen maanden. De berin zit al sinds oktober in haar hol en komt er pas over drie maanden uit. Hopelijk met een levend jong.

Timmer moet De Vegt 100.000 gulden betalen

Marianne Timmer moet haar vorige coach Wopke de Vegt een ton achterstallig salaris betalen. Dat heeft de rechtbank in Groningen beslist in het kort geding dat De Vegt tegen de sprintster had aangespannen. De coach had een bedrag van bijna twee ton geëist. De Vegt was dit jaar korte tijd coach van Timmer. Het duo ging uit elkaar toen de tweevoudig olympisch kampioene besloot om bij het team van haar levenspartner Peter Mueller te gaan schaatsen.

Ebola breidt zich uit naar ander land

Het dodelijke ebola virus, dat uitgebroken is in het Afrikaanse land Gabon, is nu de grens over gegaan. Er zijn enkele gevallen ontdekt in De Verenigde Republiek Congo, volgens World Health Organisation (WHO) medewerkers.

Ze zeggen dat minstens elf mensen in de Congo besmet zijn, maar dat ze niet verrast zijn over de uitbreiding omdat de oorsprong niet ver van de grens is.

Het uitbreken van het virus was vastgesteld op 11 december en het virus heeft tot nu toe vijftien mensen gedood.

Tweede boek Saddam Hussein uit

Er is weer een goed boek geschreven aldus de diverse media in Irak. Saddam Hussein heeft naar verluidt een tweede boek geschreven. Volgens de BBC is "Het Versterkte Kasteel" inmiddels verkrijgbaar in de winkels en bibliotheken van Bagdad. De Iraakse staatstelevisie omschreef het ruim zevenhonderd pagina's tellende boek als een "groot artistiek werk". De schrijver van het boek is anoniem, maar gezien de forse promotie van het boek door de staat, wordt nauwelijks getwijfeld aan de auteur. Binnenkort verfilmt de Iraakse televisie waarschijnlijk Saddams vermeende eerste boek "Zabibah en de Koning".

Heksenwet

In Roemenië wonen vele duizenden heksen. Sinds dit jaar moeten die -net zoals iedereen- belasting betalen over hun inkomsten. Maar daar blijft het niet bij: het Roemeense parlement buigt zich binnenkort over een wet om het beroep 'heks' door het vaststellen van regels te formaliseren. Er komt zelfs een Nationale Heksen Universiteit, zodat de dames ook een diploma aan de muur kunnen hangen.

Nu denkt u misschien: wat een onzin allemaal; hekserij bestaat helemaal niet! Toch is dat niet zeker, want een dag nadat de Roemeense minister van Financiën inkomstenbelasting voor heksen introduceerde, brak hij zijn been.

Jihad schort aanslagen toch niet op

De radicale Palestijnse verzetsbeweging Islamitische Jihad zal niet ophouden met de zelfmoordaanslagen in Israël. Dit meldde een vertegenwoordiger van de organisatie zaterdag in Beiroet. De Jihad volgt dus niet de Hamasbeweging die wel gestopt is met aanslagen.

Vrijdagochtend, toen het besluit van Hamas bekendwerd, deelde de Jihad mee dat zij door zal gaan met zelfmoordaanslagen in Israël. Vrijdag avond werd weer dit weer tegengesproken door een woordvoerder in de Palestijnse stad Gaza. Zaterdag werd dit weer ontkend. De organisatie zegt door te gaan zolang de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden doorgaat.

ANWB adviseert uitstel winterreis

Vanwege de sneeuwchaos op de Duitse wegen, adviseert de ANWB Nederlanders hun wintersportreis eventueel uit te stellen. Het is beter even af te wachten, meldde de organisatie.

Het ANWB-steunpunt in het Zuid-Duitse Munchen heeft zaterdagochtend gemeldt dat heel veel Nederlanders vastzaten in de files. De hulpcentrale wordt overspoeld met telefoontjes van gedupeerde automobilisten en bezorgde personen in Nederland.

Doordat er sinds vrijdagavond flink veel sneeuw valt en de wind hevig waait zijn er talrijke sneeuwduinen ontstaan op de snelwegen. Deze sneeuwduinen zijn vooral te vinden in het oosten en midden van het land. Alleen in het westelijke gedeelte van Duitsland bleef is de situatie normaal.

Ook in de Belgische Ardennen is de winter ingetreden. Dit zorgt ervoor dat maar een rijstrook redelijk berijdbaar is.

Politie vindt raketwerpers in flatwoning

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De grootste vangst illegaal vuurwerk is ook weer gedaan, tenminste dat zou je kunnen denken. De recherche heeft in een flat in Breda-Noord drie raketwerpers aangetroffen. De 31-jarige bewoonster P.K. en haar 37-jarige Kroatische vriend D.P. zijn aangehouden.

Volgens de politie gaat het om een bijzondere vangst. "We zijn blij dat we deze wapens uit het criminele circuit hebben kunnen houden", aldus een politiewoordvoerder vrijdag. Hij wilde niet zeggen hoe de recherche bij de man terecht kwam en of hij deel uitmaakt van een bende wapensmokkelaars.

De politie nam ook de auto van de man in beslag. In het voertuig was een verborgen bergplaats gemaakt om de wapens te vervoeren. Beide verdachten zijn vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Nieuwe Frontpage FAQ en Policy

Na intern overleg is gebleken dat er ook op de FrontPage behoefte was aan een FOK! FAQ en Policy. Dit om de meest voorkomende vragen te beantwoorden en beginnende users een eind op weg te helpen.
Vandaar dat na heel wat werk door voornamelijk Breuls deze sinds vandaag er dan ook is.


De FAQ bevat onder andere een korte omschrijving van wat FOK! eigenlijk inhoudt en wordt er een overzicht gegeven van de crewleden die achter de schermen aan de FrontPage meewerken, samen met hun ICQ-nummers en mailadressen.

Verder worden de meest uiteenlopende vragen over het reilen en zeilen op de FrontPage beantwoord. Voor vragen betreffende het Forum word dan ook doorverwezen naar de Forum-FAQ. Tussen neus en lippen door ook nog enkele termen duidelijk uitgelegd, en wordt er duidelijk verteld wat er allemaal mogelijk is als je ergens op een artikel op de FP wil reageren.

En natuurlijk wordt ook het moderatie-systeem uitgebreid besproken. Hoe het werkt, hoe wij werken, en wat je allemaal kan doen als je het niet eens bent met de beoordeling of een wijziging van een reactie.

Daarnaast bevat het document ook nog de FOK!user Policy. Oftewel de regels waaraan jullie je dienen te houden en waar je mee instemt als je hier op FOK! actief bent.

Mochten er desondanks nog vragen zijn dan kan je altijd wel iemand van de FP-crew aanschieten via ICQ/mail of een topic openen in FeedBack op ons Forum.

Wij hopen dat jullie hiermee geholpen zijn.
    groeten de Fok!crew

De intro van de FrontPage FAQ en Policy kan je hier vinden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.