Ergernis over GroenLinks in Afghanistandebat

De Tweede Kamer stemde zaterdag in overgrote meerderheid in met het kabinetsbesluit 200 militairen naar Afghanistan te sturen. Alleen de SP stemde tegen.
De Nederlandse militairen zullen deel uitmaken van de internationale troepenmacht die de veiligheid zal garanderen van de interimregering in Kabul.

De missie gaat volgens het kabinet en de Kamer gepaard met aanzienlijke risico's, maar die zijn aanvaardbaar, vinden regering en de meerderheid van het parlement.

GroenLinks

GroenLinks heeft echter grote problemen met het sturen van zes F-16's naar Afghanistan. Ook de SP was hier tegen, maar die partij is sowieso al tegen de Nederlandse deelname. GroenLinks is wel voor de inzet van Nederlandse F-16's mochten die nodig zijn ter ondersteuning van een evacuatie van Nederlandse militairen. Maar de fractie is tegen de inzet van de F-16's voor bombardementen op Al-Qaeda-strijders of het ontzetten van Amerikaanse militairen.

Defensie-minister De Grave noemde dit bezwaar van GroenLinks onwerkbaar. PvdA en CDA noemden de opstelling van GroenLinks hypocriet. De ChristenUnie sprak van een volstrekt onverantwoorde benadering. De VVD had zo schoon genoeg van het optreden van GroenLinks in deze kwestie, dat woordvoerder Weisglas er het liefst geen woorden meer aan vuil maakte. ,,Zolang GroenLinks zo klein blijft als het nu is en niet in de regering komt, is er tenslotte niets aan de hand'', aldus Weisglas.

Karimi

Kamerlid Karimi van GroenLinks reageerde fel op de verwijten van de fracties. Zij had geen behoefte aan de ,,arrogantie van de VVD'' en PvdA-woordvoerder Koenders zou er goed aan doen ,,een toontje lager te zingen''.

Volgens Karimi is er te weinig informatie voorhanden om een goede beoordeling te maken van de inzet van de F-16's door de Amerikanen in hun jacht op terroristen.

Minister De Grave vroeg zich tenslotte af hoe Nederland het de Amerikanen moest uitleggen dat wij zeer dankbaar zijn voor de bescherming die de VS de internationale veiligheidsmacht heeft toegezegd, maar dat de Nederlandse F-16's niet voor hulp aan Amerikaanse militairen gebruikt mochten worden.