Steeds meer jeugdige verkrachters

Harde cijfers over zedenzaken met minderjarigen ontbreken, omdat dergelijke strafzaken zoveel mogelijk buiten de publiciteit worden gehouden. Maar uit gesprekken met deskundigen op dit gebied, bij de rechtbank het OM en de advocatuur in Rotterdam, blijkt dat de daders en slachtoffers van groepsverkrachtingen steeds jonger worden.

Zowel kinderrechter S. de Pauw Gerlings, officier van justitie L. Bonsel (belast met jeugdzaken) en advocaten in Rotterdam zien steeds vaker daders van 14 jaar of nog jonger. In de havenstad spelen verschillende zaken waarbij meisjes van 12 jaar slachtoffer zijn geworden van groepsverkrachting of aanranding. In zeker één geval zijn alle 10 verdachten minderjarig. In een ander recente zaak was een van de daders een 11-jarig jongentje

daders

De daders zijn in bijna alle gevallen allochtone jongens uit achterstandswijken. Bijna alle slachtoffers zijn autochtone meisjes. Blanke jongens die een meisje verkrachten zijn soloverkrachters. Vrijwel altijd gaat het dan om een trieste sukkel.

Jeugdige zedendelinquenten kunnen slechts beperkt door het strafrecht worden aangepakt. Verkrachters tot 16 jaar kunnen veroordeeld worden tot één jaar. Verkrachters onder de 12 vallen buiten het strafrecht in Nederland.