Eerste etappe Vierdaagse geen problemen

De eerste etappe van de Nijmeegse Vierdaagse van dit jaar is op één ernstig gebeurtenis na, verder zonder problemen verlopen. Vlak voor het begin in Nijmegen raakte een 55-jarige hoofdagent van de vrijwillige politie onwel en overleed.

Marsleider W. Jansen noemde het voorval 'uiterst tragisch', maar sprak verder van een uitstekend verlopen eerste dag. De agent overleed vlakbij de startlocatie in het centrum van Nijmegen. Reanimatie door medisch personeel mocht niet meer baten. Toch vertrokken even later, om vier uur in de ochtend, de eersten van in totaal 38.409 wandelaars voor de eerste etappe. Op het programma stond een wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer door de Betuwe, waar de deelnemers onder meer Arnhem, Elst en Bemmel aandeden.

Volgens marsleider Jansen verliep de etappe zelf probleemloos. Ook in Elst, waar zich in voorgaande jaren opstoppingen voordeden bij de controleposten, hadden de wandelaars dit jaar vrije doorgang. Langs het parcours stonden duizenden mensen om de lopers aan te moedigen.

Voor 825 wandelaars waren de toejuichingen tevergeefs. Zij verloren de strijd tegen de blaren en de kilometers al op de eerste dag. Circa 1400 deelnemers kwamen naar het Rode Kruis voor behandeling tegen blaren, pijnlijke gewrichten of spieren. Het Rode Kruis zet elke dag weer 350 vrijwilligers in om de wandelaars weer op te lappen.

De 37.584 overgebleven wandelaars gaan vandaag voor de tweede keer op pad, dan voor een wandeltocht langs Wijchen en Beuningen. Veel mensen vinden de derde dag het zwaarst, maar uit de statistieken blijkt dat de tweede dag de meeste uitvallers telt. De weersvoorspellingen zijn volgens de marsleiding redelijk, met alleen kans op wat regen. Wandelaars doen er bij regen erg verstandig aan extra droge sokken mee te nemen, aldus het Rode Kruis.

Zie voor de Nijmeegse Vierdaagse ook:
Nijmeegse vierdaagse : 40.000 aanmeldingen
Gouden Annie loopt 65e 4-daagse