Tour de France: Titanenstrijd op 'Oranje' alp

De zware etappe naar Alpe d’Huez is een ware titanenstijd geworden. Uiteindelijk wist Lance Armstrong zijn favorietenrol waar te maken door de concurrentie weg te rijden.

De etappe ging al vroeg van start, om half elf ‘s morgens, en al na 7 kilometer werd er een kopgroep van drie man gevormd, naar aanleiding van demarrages van renners uit de Spaanse en Baskische ploegen. Fransman Laurent Roux ging samen met de Spanjaarden Tauler en Jiminez snel van start. De drie pakten tijdens de eerste vrij vlakke kilometers een voorsprong van dertien minuten. Met deze voorsprong begonnen ze aan de eerste van drie cols van buitencategorie.

Het peloton werd op deze berg geleid door de mannen van Telekom, die ondanks hun tempo relatief weinig renners zag lossen uit het peloton in vergelijking met voorgaande jaren. Uiteindelijk werd er een kopgroep van zo’n 45 man gevormd, die op de top van de Madeleine nog acht minuten achterstand hadden op de drie koplopers. Na de snelle afdaling begonnen de renners direct met de tweede klim van de buitencategorie. Op deze berg moest de Spanjaard Tauler al snel passen, zodat Roux en Jiminez alleen voorbleven. De Fransman reed echter een tempo wat ook Jiminez niet kon volgen: hij was het tweede slachtoffer in de kopgroep. De voorsprong van Roux op het peloton bleef nagenoeg gelijk, totdat er begonnen werd aan de klim van de oranje gekleurde berg, l’Alpe d’Huez.

De beginkilometers werden nog geleid door de knechten van Jan Ullrich, maar na een aantal kilometer liet Lance Armstrong zien hoe machtig hij was door ogenschijnlijk gemakkelijk weg te sprinten. Achter de Amerikaan moesten steeds meer renners lossen, waaronder Michael Boogerd. De Nederlander kwam uiteindelijk knap als 11e over de streep.

Armstrong klom met een soepel beentempo omhoog, en pakte in de beklimming van 15 kilometer rap tijd terug van zijn achterstand op Roux, die inmiddels 180 kilometer aan de leiding had gereden. Ullrich volgde op twee minuten achterstand in een groepje met Beloki, Sevilla en Moreau. Met nog een paar kilometer te gaan werd Roux ingelopen door zowel Armstrong als het groepje Ullrich. De Duitser probeerde de schade ten opzichte van Armstrong nog wel in te lopen, en schudde Beloki en Moreau wel af, maar het mocht niet baten. Hij verloor zo’n twee minuten op ritwinnaar Armstrong.

Ondanks de tien minuten achterstand die de nummer twéé in het klassement, François Simon, opliep, pakte hij wel de gele trui af van Stuart O’Grady, die al bij de eerste klim moest lossen uit het peloton. De Fransman Simon werd een aantal keren gelost, maar wist zich telkens knap terug te vechten, met het oog op een mogelijke gele trui. De groene trui blijft wél in handen van Stuart O'Grady. Beste Nederlander in het algemeen klassement is Michael Boogerd op de 11e plaats.

Sprinters Tom Steels (Bel) en Jaan Kirsipuu (Est) gaven op, evenals de geblesseerde Angel Casero (Spa)

1eFrançois Simon ( Fra )45:34.09'
2eAndrej Kivilev ( Rus )+ 11.54'
3eStuart O'Grady ( Aus )+ 18.10'

1eLaurent Roux ( Fra )127 punten
2eLaurent Jalabert ( Fra )106 punten
3eEladio Jiminez ( Spa )90 punten

1eStuart O'Grady ( Aus )136 punten
2eErik Zabel ( Dui )127 punten
3eDamien Nazon ( Fra )90 punten


De etappe van morgen:

Morgen volgt een klim-tijdrit over 32 kilometer.