Drugsbaron Charles Z. veroordeeld

berney kent de weg naar de newssubmit en stuurde ons het volgende:

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag drugshandelaar en gewezen autocoureur Charles Z. veroordeeld tot betaling van een kleine 28 miljoen gulden. Dat is volgens het hof het bedrag geweest dat Z. begin jaren negentig heeft verdient met de exploitatie van een paar hasjlijnen tussen Marokko, Spanje en Nederland.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden maar liefst ruim 75 miljoen gulden. Het OM heeft in de ogen van het hof een in de zaak-Z. niet bruikbare berekeningsmethode gehanteerd, de zogeheten vermogensvergelijking. Hoofdadvocaat-generaal E. Myjer liet dinsdag weten dat het arrest van het hof naar alle waarschijnlijkheid aanleiding geeft om de zaak in cassatie aan de Hoge Raad voor te leggen.

Z. werd in 1995 door het hof in Amsterdam na een rumoerig verlopen proces veroordeeld tot vijf jaar cel, wegens een reeks drugstransporten en het leiden van een criminele organisatie.

De financiële zaak waarin het hof nu uitspraak heeft gedaan is uit die zaak voortgevloeid. Vorig jaar werd Z. opnieuw gearresteerd, opnieuw wegens grootschalige handel in drugs. Deze keer zou hij ook actief zijn geweest in de harddrugshandel.