Kamer tegen deel voorstel deals criminelen

Criminelen die belastende verklaringen afleggen tegen companen, worden niet bestraft wanneer zij hun afspraken daarover met het Openbaar Ministerie (OM) bewust niet nakomen. De Tweede Kamer wil dat zij niet hoeven mee te werken aan hun eigen veroordeling.

De fracties van PvdA, VVD, GroenLinks en SP hebben dit onderdeel op het laatste moment, donderdag tijdens de stemming, uit het wetsvoorstel van minister Korthals (Justitie) gegooid. Voor de VVD-bewindsman is dit aanleiding om in het kabinet te overleggen of de wet nu wel door de beugel kan.
Volgens Korthals' wetsvoorstel mag het Openbaar Ministerie toezeggingen doen aan criminelen in ruil voor waardevolle informatie. Zij kunnen dan rekenen op maximaal eenderde strafvermindering.

Langdurige discussie

De Kamer heeft lange tijd gesteggeld met Korthals over het voorstel, omdat het enerzijds voldoende mogelijkheden moet bieden aan het OM om zaken te doen, terwijl criminelen anderzijds niet teveel garanties moeten krijgen om onder hun straf uit te komen. Bovendien is het een zwaar instrument dat slechts mondjesmaat moet worden ingezet.

Korthals wilde criminelen die zich niet aan de afspraken met het OM houden kunnen bestraffen met maximaal een jaar cel, omdat zij anders geheel vrijblijvend verklaringen kunnen afleggen. Vooral de PvdA drong erop aan dat een criminele getuige zich ondanks zijn toezeggingen mee te werken om een ander in de bak te krijgen, toch altijd op zijn verschonings- of zwijgrecht kan beroepen. Als een getuige er bij nader inzien toch vanaf ziet om een verklaring af te leggen, moet hem dat niet op extra straf komen te staan.

VVD stemde per ongeluk voor

De VVD stemde hier per ongeluk ook voor, waardoor er een meerderheid in de Kamer ontstond. Woordvoerder Niederer werd tijdens de stemming door diverse fracties en zijn eigen VVD-minister met armgebaren gealarmeerd, maar dat ontging hem, zo moest hij na afloop schaapachtig bekennen.

Korthals is niet blij met de plotselinge Kamermeerderheid. ,,Er is nu een belangrijk deel uit het voorstel geschrapt.'' Het probleem is dat het voorstel nu wel is aangenomen door het parlement, terwijl hij de wet zo niet wil verdedigen in de Eerste Kamer.