Ritsma wereldkampioen schaatsen

Rintje Ritsma is in Boedapest voor de vierde keer wereldkampioen-allround geworden. 'De beer uit Lemmer' moest op de slotafstand 6'54" goedmaken op Ids Postma en slaagde daar door het falen van zijn provinciegenoot op de 10 km glansrijk in. Postma hield in de eerste ronden van de 10.000 meter het schema van de voor hem gestarte Ritsma nog in het vizier, maar zag zijn rondetijden al snel oplopen, met als resultaat aan de finish een achterstand van ruim 21 seconden.

Ritsma veroverde de wereldtitel eerder in 1995, 1996 en 1999. Postma, 's werelds beste in 1997 en 1998, en Bart Veldkamp, de voor België uitkomende Hagenaar, flankeerden Ritsma op het podium. Jochem Uytdehaage beëindigde het toernooi als tiende.

Ritsma plaatste zich vorig weekeinde pas voor het WK in de Hongaarse hoofdstad. Gianni Romme wist in Heerenveen na zijn ziekte tijdens de Wereldbekerwedstrijden niet de gewenste vorm te tonen op de 5 km om zijn titel te kunnen verdedigen, waarna Ritsma als derde deelnemer voor het WK werd aangewezen.