FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 januari 2001

Maxima op verjaardag Beatrix

Prins Willem-Alexander heeft zijn vriendin Maxima woensdagavond meegenomen naar het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar zijn moeder haar 63-ste verjaardag viert in besloten kring. Het is voor het eerst dat zij samen in het openbaar treden in Nederland.


Gadegeslagen door publiek en tv-camera's stapte het stel uit een auto en begaf zich richting museum, waar koningin Beatrix een expositie houdt.

De publieke aanwezigheid van Máxima aan de zijde van prins Willem-Alexander komt op een moment dat de politiek zich steeds heviger opwinden over de rol van de vader van Maxima bij een eventueel huwelijk.

Russen drinken minder wodka

JU had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De productie van wodka in Rusland is vorig jaar afgenomen met 9 procent tot 1,22 miljard liter. Dat was het gevolg van verhoogd accijns en de concurrentie van bier als nieuwe "volksdrank".

In Rusland wordt bier niet eens als alcohol gezien. De drank valt onder de de frisdranken. Brouwers brengen speciale smalle literflessen uit zodat vrouwen op straat op een elegante wijze kunnen drinken. Maar niet alleen het bier wint terrein. De wijnproductie nam toe met 23% tot 238 miljoen liter. Van de totale hoeveelheid alcohol die de Russen vorig jaar dronken, kwam 67% van wodka, 11% van bier en 8% van wijn.

Sega stopt tóch met productie dreamcast

Het is uit voor de spelcomputer Dreamcast van Sega. Het Japanse concern maakte woensdag bekend eind maart de productie stop te zetten. De onderneming kan niet meer op tegen de concurrentie van Sony en Nintendo. Japanse media hadden vorige week al gemeld dat Dreamcast uit productie zou worden genomen.

De mislukking van de spelcomputer heeft het concern genoopt de verwachtingen van zijn resultaten over het eind maart aflopende boekjaar 2000/20001 scherp bij te stellen. In plaats van een verlies (voor belastingen) van 18,1 miljard yen verwacht Sega nu een verlies van 47,9 miljard yen (f 986 miljoen).

Netto zal er een verlies uit de bus komen van 58,3 miljard yen (f 1,2 miljard). Eerder hield Sega het nog op en nettoverlies van 23,6 miljard yen. Ook de omzet valt tegen. Die zal nu uitkomen op 260 miljard yen (f 5,36 miljard), een stuk minder dan de 320 miljard waar de onderneming eerder van uitging.

De Dreamcast kwam in 1999 op de markt. Het was de eerste spelcomputer die op internet kon worden aangesloten. Dat gold als een doorbraak. De concurrentie, die met een spelcomputer van het Amerikaanse Microsoft alleen maar groter wordt, wist Sega echter uit de markt te drukken.

Van de Dreamcast zijn er tot eind vorig jaar over de hele wereld 2,32 miljoen exemplaren verkocht. Dat is 44 procent minder dan het aantal waarop Sega had gemikt.

Het zit Sega al langer tegen. Drie jaar achter elkaar leed het verlies, wat in juni vorig jaar leidde tot het vertrek van topman Shoichiro Irimajiri. Sega bezwijkt niet helemaal onder de druk. Het liet weten in onderhandeling te zijn over de ontwikkeling van nieuwe spelletjes voor Microsoft en Nintendo. Verder gaat het Sony software leveren voor diens Playstation2-spelcomputer.

HMG bouwt 'grootschalige entertainment site'

De Holland Media Groep (HMG) begint een 'grootschalige entertainmentsite' op internet. De site moet volgens de HMG een zogenoemde portal worden waarop allerlei verbanden worden gelegd naar de programma's van HMG (RTL4, RTL5 en Veronica).

Om de internetsite te exploiteren, richt HMG een dochteronderneming op, een zogenoemde dotcom-bedrijf. De groep heeft de plannen bekendgemaakt op de al bestaande site van RTL4. Volgens de HMG gaat de site een online aanbod bieden aan consumenten. Daarbij moet de site interactie mogelijk maken tussen bezoekers en tv- en radioprogramma's.

Hmmzzz. Ze willen FOK! imiteren

Britten bezorgd over kinderorgaanschandaal

In Groot-Brittannië hebben honderden bezorgde mensen naar ziekenhuizen en de nationale hulplijn gebeld over het ongeoorloofd weghalen van organen van gestorven kinderen. Dat heeft de omroep BBC woensdag gemeld.

Uit een lijvig rapport dat de Britse overheid dinsdag presenteerde, blijkt dat ruim 100.000 organen in Britse ziekenhuizen zijn verwijderd, waarvan vele zonder toestemming van de nabestaanden. De Nederlandse patholooog-anatoom D. van V. en andere medewerkers van het kinderziekenhuis Alder Hey in Liverpool hebben zich schuldig gemaakt aan wangedrag.

Het kinderziekenhuis kwam afgelopen jaar in opspraak nadat bekend was geworden dat zonder toestemming van ouders honderden organen van overleden kinderen waren weggehaald en het zelfs foetussen had bewaard. Onlangs gaf het ziekenhuis toe dat het klieren van levende kinderen aan een farmaceutisch bedrijf heeft gegeven.

Volgens een medewerkster van de hulpcentrale zijn alle gegevens van de bezorgde mensen genoteerd. Hen is beloofd dat ze zo snel mogelijk antwoord krijgen op hun vragen. Alder Hey denkt binnen twee à drie weken over alle informatie te beschikken.

De Nederlandse patholoog-anatoom Van V. heeft volgens eigen zeggen in de periode van 1988 tot 1995 organen van 845 overleden kinderen verwijderd. Hij zei wel dat hij het medisch onverantwoord vond. Vrijdag beslist het Britse medisch tuchtcollege of hij zijn functie mag blijven uitoefenen in Groot-Brittannië. Het rapport over zijn functioneren op Alder Hey is ook doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie en de politie. Die moeten beslissen of Van V. strafrechtelijk wordt vervolgd.

Een speciaal ingestelde commissie moet er op toezien dat de organen teruggaan naar de nabestaanden opdat die kunnen beslissen wat er mee moet gebeuren. Professor Margot Brazier, die de commissie leidt, zegt dat het ziekenhuis Alder Hey daarvoor zal zorgen. Als ouders dat niet willen of emotioneel niet aankunnen moet volgens haar een andere, waardige oplossing worden gevonden.

Massale vernietiging koeien in Duitsland

Duitsland heeft in verband met de BSE-crisis besloten 400.000 runderen te vernietigen. Het land geeft daarmee gevolg aan een EU-besluit, dat twee miljoen runderen die ouder zijn dan dertig maanden moeten worden geslacht.

In de Europese Unie moeten alle koeien van dertig maanden en ouder bij de slacht sinds 1 januari worden getest op BSE. Veel landen zijn daar niet toe in staat, omdat de verplichte testen niet voorradig zijn. Bovendien moeten koeien worden vernietigd omdat er weinig vraag is naar het vlees. Ook andere landen verwachten honderdduizenden koeien te moeten vernietigen.

In de oostelijke Duitse deelstaat Brandenburg is ondertussen een nieuw geval van BSE ontdekt. Het is de eerste besmetting in deze deelstaat, zo heeft het ministerie van Landbouw in Brandenburg woensdag bekendgemaakt. Daarmee komt het totaal aantal BSE-besmettingen in Duitsland op 25.

Ook in Spanje zijn nieuwe gevallen van de gekkekoeienziekte ontdekt.
In Spanje zijn drie nieuwe gevallen van de gekkekoeienziekte BSE ontdekt. De zieke dieren werden aangetroffen op boederijen in de regio Galicie in het noordwesten van het land, aldus minister van Landbouw Miguel Arias Canete, woensdag in Madrid. De met BSE-besmette dieren zijn tussen de vijf en zeven jaar oud. Hiermee komt het aantal gevallen van BSE in Spanje op twaalf.

Scholieren naar huis wegens bommelding

Honderden leerlingen en docenten van het Erasmuscollege in Zoetermeer zijn woensdagmiddag geëvacueerd na een bommelding. Volgens een woordvoerder van de politie is bij onderzoek niets verdachts aangetroffen in de school.

De school aan het Van Doorneplantsoen besloot tot de evacuatie op advies van de politie. Het Erasmuscollege heeft afdelingen voor mavo, havo en vwo. Het is niet precies bekend hoeveel mensen in het gebouw aanwezig waren. De lessen zijn na de ontruiming niet meer hervat. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen had rond het middaguur een anonieme tip gekregen.

Specialisten van het politiekorps Haaglanden besloten na onderzoek dat ontruiming nodig was. De evacuatie verliep zonder problemen.

Zere pols? Sue je school!

HighLander had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat je je baas aan kon klagen wisten we allemaal al, maar wie nu RSI krijgt tijdens zijn opleiding kan de universiteit of hogeschool aan gaan klagen. De hiermee gemoeide schadevergoedingen kunnen voor de hogescholen - zeker in de IT-sector - in de miljoenen gulden gaan lopen.

De eerste winnende student die uit de rechtbank kwam, kreeg 2 weken geleden gelijk van de kantonrechter te Middelburg.
FNV meldt al tientallen patienten aan een schade vergoeding te hebben geholpen.

Volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft 20 tot 30 procent van de beroepsbevolking last van RSI

So get working you lazy ass, and sue your school !

Verstappen 1e rijder. De La Rosa ontslag

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nu Jos en Enrique Bernoldi bevestigd zijn bij Orange Arrows, is ook meteen bekend gemaakt dat Jos 1e rijder is. Tom Walkinshaw: "We zijn blij met onze rijders voor 2001. We hebben een sterke, ervaren rijder in Jos en nieuw bloed in de persoon van Enrique. We zullen zien dat dit een interessante combinatie is. We willen Pedro (de la Rosa) bedanken voor zijn 100% inzet de afgelopen twee seizoenen en wensen hem het allerbeste".

Enrique Bernoldi wordt dit jaar de nieuwe teamgenoot van Jos Verstappen bij het team van Arrows. Bernoldi zal gaan rijden met startnummer 15, en wordt de tweede rijder van het team. Jos zal rijden met nummer 14.

De 22-jarige Bernoldi testte de afgelopen week al enkele dagen succesvol met het Arrows-team. Een onbekende in de autosport is hij niet. In 1997 en 1998 reed hij in het Britse Formule 3-kampioenschap. In 1998 werd hij tweede, achter Mario Haberfeld, maar voor Luciano Burti - nu de tweede coureur bij Jaguar. In dat jaar was er dus een Braziliaans trio dat de dienst uitmaakte. Vorig jaar kwam Bernoldi uit voor het Red Bull junior-team in de Formule 3000.

Voor Pedro de la Rosa is het aantrekken van Bernoldi een grote tegenslag. Hij ging er tot op heden van uit dat hij dit jaar voor Arrows zou uitkomen, net als de afgelopen twee seizoenen. Er schijnt echter enige frictie geweest te zijn tussen Arrows en de Spaanse oliemaatschappij Repsol, waarvan De la Rosa nu de dupe schijnt te zijn geworden.
De la Rosa heeft nu eventueel nog de optie om voor Minardi te gaan rijden. Mocht dat het geval zijn, dan kan hij daar zijn waarschijnlijke teamgenoot (en landgenoot) Fernando Alonso de kneepjes van het vak leren kennen.

Lockerbie-verdachte schuldig bevonden

De drie Schotse rechters in Kamp Zeist hebben Abdel Basset al-Megrahi (48) schuldig bevonden aan de aanslag boven Lockerbie. De rechters hebben woensdag bekendgemaakt de andere verdachte, Al-Amin Fhimah (44) niet schuldig te achten.

De uitspraak betekent dat Megrahi levenslang de cel ingaat. Zijn advocaten kunnen binnen twee weken in beroep gaan. De niet-schuldigverklaring van Fhimah betekent dat hij meteen op vrije voeten komt. De aanklagers kunnen niet in beroep gaan.

Beide Libiërs stonden terecht voor de aanslag op een Boeing 747 van PanAm in december 1988. De Boeing ontplofte boven het Schotse plaatsje Lockerbie. Daardoor kwamen 270 mensen, inzittenden van het vliegtuig en inwoners van Lockerbie, om het leven.

Koeien in de Arena

snip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer 40 supporters geflankeerd door twee koeien hebben met een spectaculaire actie onder aanvoering van superheld Mokumman in de Arena geprotestesteerd tegen de abominabele grasmat.

Met operatie "Trojaanse koe" werden de supporters en veestapel met een vrachtwagen de Arena binnengebracht en naar het kwetsbare speelveld geleid voor de protestactie. Mokumman kweet zich hierbij uitstekend van zijn heldentaak en zaaide met zorgvuldig geselecteerde grassoorten alsof zijn leven er vanaf hing.

De actie werd na ongeveer drie kwartier beeindigd. Voor de bloednerveuze Marta 19, die de hele ochtend al op van de zenuwen was, duurde het allemaal iets te lang. Zij produceerde onder luid geloei een passende donatie voor de 25e grasmat en bezorgde de tere grasworteltjes daarmee een overwacht tractaat.

Sinds 1996 heeft de Arena 24 grasmatten versleten. De jongste voldoet evenmin als alle voorgaande matten. Als er op 18 maart nog geen goede grasmat ligt, beraden de supporters zich op 'passende actiemaatregelen'.

Winnaar De Bus 2 aan dood ontsnapt

Hans Kreeft en zijn vriend Niels, die samen op vakantie zijn in Venezuela op het eiland Isla Margarita, zijn op het nippertje aan de dood ontsnapt. Zij hadden zich ingeschreven voor een rondvlucht, maar besloten op het laatste moment toch niet mee te gaan.

Dit is een groot geluk geweest; aangezien later bleek dat het het neergestorte vliegtuigje betrof waarbij eerder deze week 5 Nederlanders hun leven verloren. De omgekomen landgenoten verbleven in hetzelfde hotel als Hans en Niels. Volgende week zullen ze, volgens schema, weer terugkomen.

Freehosting vraagt uitstel van betaling aan

Aneroid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat meldt Freehosting in een persbericht. Volgens Freehosting zijn kapitaalverschaffers niet bereid tot het doen van investeringen "vanwege de zeer voorzichtige houding in de financiële wereld ten opzichte van investeringen in internetbedrijven". Desondanks verwacht de provider dat investeerders zich nu alsnog zullen melden.

Een van de schuldeisers van Freehosting is ongetwijfeld de Stichting Internet Domein Registratie (SIDN), waar de provider een groot aantal domeinnamen heeft geregistreerd. Een woordvoerster van de SIDN wil niet vertellen of Freehosting nog een schuld heeft openstaan bij de SIDN en wat de eventuele omvang daarvan is. "Dat soort gegevens brengen wij niet naar buiten. Dat gebeurt pas achteraf."

Freehosting heeft zich vanaf de start ontpopt als een prijsvechter op de hostingmarkt. Het bedrijf bood hostingfaciliteiten tegen bodemprijzen aan. Particulieren konden gratis hun domeinnaam registreren via de provider. De namen kwamen wel in het bezit van de hostingprovider. Op die manier werd Freehosting binnen korte tijd wat domeinnamen betreft de grootste hostingprovider van Nederland.

Wat er met de 'particuliere' domeinen gebeurt als Freehosting failliet gaat, is onduidelijk. Volgens het persbericht zouden klanten zich echter geen zorgen hoeven te maken over "hun domeinnamen en de daarbij horende dienstverlening".

De laatste weken werd Freehosting ook al geplaagd door technische problemen. Volgens diverse lezers van WebWereld heeft Freehosting nu al meer dan een week problemen met de e-mailserver. Sinds enkele dagen is ook de ftp-server van de hostingprovider slecht te bereiken. De provider raadt aan om technische vragen niet meer via de telefonische helpdesk maar via e-mail te stellen.

Britse spion klapt uit de school

Nelson Mandela en de journalist Dominic Lawson zijn agenten van de Britse geheime dienst MI6, aldus alweer een voormalig Brits geheim agent die uit de school klapt. De uit Nieuw-Zeeland afkomstige Richard Tomlinson schrijft het in The Big Breach, from top secret to maximum security.

Voor veel Britten bevestigen de onthullingen over Dominic Lawson wat ze in andere publicaties lazen. Lawson, hoofdredacteur van The Sunday Telegraph, helpt ook volgens Tomlinson geheim agenten herhaaldelijk aan perskaarten en andere documenten waarmee ze zich kunnen uitgeven voor journalist.

Tomlinson noemt als voorbeeld een voormalige collega bij MI6, die perskaarten van zowel The Sunday Telegraph als The Spectator bij zich had. Hij opereerde ermee in de Baltische staten en in Macedonië. 'Smallbrow' was Lawsons codenaam, volgens het boek.

Nelson Mandela gaf MI6 al inlichtingen over Zuid-Afrikaanse politici toen hij nog op Robbeneiland zat. MI6 betaalde die diensten volgens Tomlinson terug door een moordkomplot tegen hem op te rollen.

Tomlinson, een ingenieur, militair getraind door de SAS, 'haalt feiten en fictie door elkaar', aldus MI6. De dienst geeft dus toe dat er 'iets' waar is van Tomlinsons verhalen, Verder wordt hij in spaarzame medelingen afgedaan als een malicieuze fantast. Zo heeft hij enkele jaren geleden de namen van Britse agenten op internet gezet, waarmee hun leven gevaar liep.

Andere beweringen in het boek: MI6 was wel degelijk betrokken bij de dood van prinses Diana en de dienst trainde ooit de muizen Micky, Tricky en Thicky om in Lissabon een draad, verbonden aan afluisterapparatuur, te laten trekken door een buis in de woning van een Russische diplomaat. 'Hun missie faalde en de muizen werden teruggestuurd naar Engeland, met schande overladen,' schrijft een criticus in The Times.

Barend en van Dorp blijven bij RTL4

Frits Barend en Henk van Dorp blijven met hun talkshow op RTL4. Dit heeft de commerciële zender dinsdagavond bekendgemaakt. Het televisieduo heeft het contract met de Holland Media Groep drie jaar verlengd.

Het contract van Barend en Van Dorp, onlangs uitgeroepen tot omroepmannen van het jaar 2000, liep aan het einde van dit televisieseizoen af. Er lag een aanbod van de Tros voor een programma op Nederland 2. Het duo heeft volgens RTL4 na 'langdurig wikken en wegen' het aanbod van de publieke omroep afgewezen.

In maart eindigt de winterstop van Barend en Van Dorp en zijn ze weer vijf dagen per week vanaf 22.30 uur te zien op RTL4.

Tussen het groen is gezonder

Intuïtief is het veel mensen wel duidelijk, maar feitelijk stond een positief verband tussen natuur en gezondheid nog niet vast. Nu blijkt uit onderzoek dat mensen die wonen in een omgeving met meer groen, minder gezondheidsklachten hebben.

De analyse heeft een relatie aangetoond tussen de hoeveelheid groen in de woonomgeving en de gezondheidsbeleving van mensen. Het aantal gezondheidsklachten is gemiddeld 0,15 per inwoner lager bij 10 procent meer omgevingsgroen. Het soort groen is daarbij niet van belang, zo stellen de onderzoekers. "Onderscheid tussen stedelijk groen, agrarisch gebied en echte natuur zoals bos, hei en duinen, maakt voor de ervaren gezondheid van de bevolking niets uit."

Het verband is ontdekt op drie onderdelen in het onderzoek: bij het aantal gezondheidsklachten in de voorgaande veertien dagen, de score op een vragenlijst voor de geestelijke gezondheid en in een rechstreekse vraag naar de algehele gezondheidstoestand.

Doden door bliksem in Zuid-Afrika

Veertien mensen zijn in de Zuid-Afrikaanse provincie Kwazulu-Natal om het leven gekomen toen zij in Mogadi, bij Highflats, werden getroffen door de bliksem. Volgens de politie in Durban raakten tien mensen gewond. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen, onder wie een baby van twee maanden.

Volgens de eerste gegevens sloeg de bliksem in, in een woning waar een groep mensen was gaan schuilen voor noodweer. Het huis bevindt zich in afgelegen gebied en was door het slechte weer over de weg niet onmiddellijk bereikbaar.

Elf mensen stierven direct door de inslag. Drie mensen die zwaar gewond door buren uit de woning waren gehaald, overleden voordat zij naar een ziekenhuis konden worden overgebracht. Tien mensen, met deels zware brandwonden, liggen in een ziekenhuis.

Een woordvoerder van de politie zei dat de hitte van de inslag zo intens was dat een grote metalen kookpot waarin de bewoners een maaltijd aan het bereiden waren gedeeltelijk was gesmolten. Van de woning bleef niets meer over dan de rokende asresten van een bed.

Scholen sturen kinderen dag naar huis

Ongeveer driehonderd middelbare scholen sturen tussen 5 en 16 februari hun leerlingen een dag naar huis, zodat het onderwijzend personeel zich tijdens een studiedag op de vernieuwingen van de basisvorming kan storten. Nederland telt zo'n 750 middelbare scholen.

Met dit initiatief van rectorenvereniging VVO protesteren de scholen tegen het beleid van staatssecretaris Adelmund van Onderwijs. De bewindsvrouw is vooralsnog niet bereid om scholen meer tijd en geld te geven om de eerste drie jaar van het voortgezet onderwijs verder te ontwikkelen.

Adelmund vindt dat scholen ruimte hebben om eigen keuzes te maken; onlangs stelde ze nog 75 miljoen gulden voor de schoolbudgetten beschikbaar. De VVO wilde echter minstens 215 miljoen, speciaal voor de ontwikkeling van de basisvorming. Maar liever nog zag de vereniging het aantal lesuren van de scholieren teruggeschroefd van 32 naar 30 uur.

Na twee jaar uit coma ontwaakt

Een Italiaanse man uit Narni is na ruim twee jaar uit zijn coma ontwaakt. Volledig onverwacht bewoog de 25-jarige Federico Chiapparicci afgelopen weekeinde zijn arm en at hij bij de maaltijd een stuk chocolade, zo meldde de Italiaanse krant La Nazione dinsdag.

Zijn zus sprak van 'een wonder'. Ook de artsen, die de hoop allang hadden opgegeven, stonden raar te kijken. Chiapparicci raakte in de zomer van 1998 na een motorongeluk in coma. Hoewel hij momenteel nog niet aanspreekbaar is, heeft hij geen motorische gebreken opgelopen. Het ziet er volgens de artsen naar uit dat hij in de toekomst een normaal leven kan leiden.

Hartaanval van slecht kapsel

De schoonmoeder van een 24-jarige Chinees is zaterdag met een hartaanval in het ziekenhuis opgenomen, nadat zij de deur voor hem had opengedaan. De jongeman had zijn haar met allerlei kleuren versierd om haar met nieuwjaar te verrassen. De vrouw was zo geschokt door de verschijning van de 'duivel met gele haren', dat zij prompt hartklachten kreeg en in het ziekenhuis van Tianjin moest worden opgenomen

Postzegels likken maakt dik

Mensen die regelmatig grote hoeveelheden postzegels plakken, kunnen dit merken aan hun gewicht. In de lijm aan de plakzijde van de zegeltjes zit suiker, melden de Britse posterijen. Elke postzegel is goed voor 5,9 calorieën, verklaarde een woordvoerder van de Royal Mail tegen het Britse boulevardblad The Mirror.

Volgens de krant krijgen secretaresses die elke week ongeveer honderd postzegels likken 590 calorieën binnen. Dat is ongeveer evenveel als in een pizza of twee chocoladerepen. De Britse post heeft maandag, om haar klanten het onnodige overgewicht te besparen, zelfklevende postzegels op de markt gebracht.

Gatenkaas te grote gaten

De Amerikaanse autoriteiten vinden dat Zwitserse kaas ook kleine gaatjes mag hebben. Kleiner dan de Zwitserse kaasmakers zelf als ondergrens hanteren.

Een handelsoorlog zullen ze er bij de Emmentaler kaasfabriek in Bern niet om beginnen. “De Amerikanen willen graag Zwitserse kaas op hun broodje hamburger. De gaten in onze kaas zijn daarvoor te groot, dus veranderen ze de regels”.

Tot 22 februari mag Zwitserse gatenkaas in Amerika alleen maar onder die naam worden verkocht als er ook gaten van minimaal 1,5 centimeter en maximaal 3 centimeter in zitten. Na die datum gaat de ondergrens voor de gaten naar 0,7 centimeter. De wijziging moet machinale verwerking van gatenkaas op broodjes hamburger bijvoorbeeld vereenvoudigen.

Blindegeleide hond krijgt stroomstoot

Wim Stevens zal nooit meer met zijn blindegeleidehond Dillon op het Apeldoornse NS-station het spoor kunnen oversteken. Met kerst wilde de Apeldoorner de trein pakken en liet zich zoals gebruikelijk door Dillon over het spoor naar het perron leiden. Op de rails werd de hond getroffen door een stroomstoot.

Stevens (46): "Hij vloog wel een halve meter de lucht in en viel met stuiptrekkingen op de grond". Stevens die blind is en op blindeninstituut Het Loo Erf werkt als trainer van visueel gehandicapten, ging verhaal halen bij Rail Infrabeheer in Zwolle. Dat is de instantie die verantwoordelijk is voor aanleg en beheer van de spoorstaven. "Daar vertelden ze me dat twee maanden geleden een nieuw beveiligingssysteem op het baanvak was geïnstalleerd dat verantwoordelijk is voor de stroomimpulsen voor de overwegbomen."

Een woordvoerder van Rail Infrabeheer verklaart dat de Apeldoornse rails permanent onder 10 Volt staan. "Als de beveiliging wordt geactiveerd is dat 100 Volt. Maar het gaat vooral om de ampères." Over dit essentiële detail weet de woordvoerder echter niets te vertellen, omdat de technicus die er meer van weet, niet in dienst is. Volgens de woordvoerder is de overgang "volkomen veilig en zijn er nooit klachten geweest. Ook voldoen we aan de regelgeving. We hebben alleen belanghebbende groepen op de hoogte gesteld en die kunnen hun achterban informeren. Als je dit verder bekend maakt, gaat dat een eigen leven leiden."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.