Blindegeleide hond krijgt stroomstoot

Wim Stevens zal nooit meer met zijn blindegeleidehond Dillon op het Apeldoornse NS-station het spoor kunnen oversteken. Met kerst wilde de Apeldoorner de trein pakken en liet zich zoals gebruikelijk door Dillon over het spoor naar het perron leiden. Op de rails werd de hond getroffen door een stroomstoot.

Stevens (46): "Hij vloog wel een halve meter de lucht in en viel met stuiptrekkingen op de grond". Stevens die blind is en op blindeninstituut Het Loo Erf werkt als trainer van visueel gehandicapten, ging verhaal halen bij Rail Infrabeheer in Zwolle. Dat is de instantie die verantwoordelijk is voor aanleg en beheer van de spoorstaven. "Daar vertelden ze me dat twee maanden geleden een nieuw beveiligingssysteem op het baanvak was geïnstalleerd dat verantwoordelijk is voor de stroomimpulsen voor de overwegbomen."

Een woordvoerder van Rail Infrabeheer verklaart dat de Apeldoornse rails permanent onder 10 Volt staan. "Als de beveiliging wordt geactiveerd is dat 100 Volt. Maar het gaat vooral om de ampères." Over dit essentiële detail weet de woordvoerder echter niets te vertellen, omdat de technicus die er meer van weet, niet in dienst is. Volgens de woordvoerder is de overgang "volkomen veilig en zijn er nooit klachten geweest. Ook voldoen we aan de regelgeving. We hebben alleen belanghebbende groepen op de hoogte gesteld en die kunnen hun achterban informeren. Als je dit verder bekend maakt, gaat dat een eigen leven leiden."