Britten bezorgd over kinderorgaanschandaal

In Groot-Brittannië hebben honderden bezorgde mensen naar ziekenhuizen en de nationale hulplijn gebeld over het ongeoorloofd weghalen van organen van gestorven kinderen. Dat heeft de omroep BBC woensdag gemeld.

Uit een lijvig rapport dat de Britse overheid dinsdag presenteerde, blijkt dat ruim 100.000 organen in Britse ziekenhuizen zijn verwijderd, waarvan vele zonder toestemming van de nabestaanden. De Nederlandse patholooog-anatoom D. van V. en andere medewerkers van het kinderziekenhuis Alder Hey in Liverpool hebben zich schuldig gemaakt aan wangedrag.

Het kinderziekenhuis kwam afgelopen jaar in opspraak nadat bekend was geworden dat zonder toestemming van ouders honderden organen van overleden kinderen waren weggehaald en het zelfs foetussen had bewaard. Onlangs gaf het ziekenhuis toe dat het klieren van levende kinderen aan een farmaceutisch bedrijf heeft gegeven.

Volgens een medewerkster van de hulpcentrale zijn alle gegevens van de bezorgde mensen genoteerd. Hen is beloofd dat ze zo snel mogelijk antwoord krijgen op hun vragen. Alder Hey denkt binnen twee à drie weken over alle informatie te beschikken.

De Nederlandse patholoog-anatoom Van V. heeft volgens eigen zeggen in de periode van 1988 tot 1995 organen van 845 overleden kinderen verwijderd. Hij zei wel dat hij het medisch onverantwoord vond. Vrijdag beslist het Britse medisch tuchtcollege of hij zijn functie mag blijven uitoefenen in Groot-Brittannië. Het rapport over zijn functioneren op Alder Hey is ook doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie en de politie. Die moeten beslissen of Van V. strafrechtelijk wordt vervolgd.

Een speciaal ingestelde commissie moet er op toezien dat de organen teruggaan naar de nabestaanden opdat die kunnen beslissen wat er mee moet gebeuren. Professor Margot Brazier, die de commissie leidt, zegt dat het ziekenhuis Alder Hey daarvoor zal zorgen. Als ouders dat niet willen of emotioneel niet aankunnen moet volgens haar een andere, waardige oplossing worden gevonden.