FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 februari 2001

Bloedbad in Zweeds winkelcentrum

In Göteborg heeft een man donderdag in een winkelcentrum een passant met een bijl doodgeslagen. Deze man bekende later tegen de politie die dag ook twee vrouwen te hebben vermoord.

De gestoorde man achtervolgde zijn slachtoffer door het drukbezochte winkelcentrum en sloeg hem verschillende malen op zijn hoofd. Na de moord bewerkte hij in de nabije omgeving een aantal auto's met dezelfde bijl.

Na zijn arrestatie vertelde de man dat hij twee vrouwen had vermoord. Agenten vonden de twee lijken op de aanwijzingen van de man. Op de toedracht van deze moorden wilde de politie niet ingaan.

Timmer meldt zich af voor wereldbeker

Marianne Timmer heeft zich donderdag afgemeld voor de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen, van vrijdag tot en met zondag. De rijdster van DSB kampte de afgelopen week met een lichte keelontsteking. Marieke Wijsman vervangt haar vrijdag op de 500 meter, Judith Straathof doet dat op de 1500 meter. De KNSB kon donderdag nog niet zeggen wie Timmer zondag vervangt op de 1000 meter.

Voor Timmer komt de afmelding slecht uit. De tweevoudig olympisch kampioene wil in maart bij de wereldkampioenschappen afstanden in Salt Lake City graag op de 1500 meter uitkomen. Op basis van haar puntenaantal in het wereldbekerklassement kan ze de kwalificatie daarvoor echter vergeten. "Maar ze mag, als ze is hersteld, over twee weken in Hamar tijdens de wereldbekerwedstrijden op de 1500 meter starten. Daar moet ze haar plaats afdwingen voor de wereldbekerwedstrijd in Calgary", legt DSB-trainer Leen Pfrommer uit. Door een toptijd op het Canadese wonderijs kan Timmer zich dan alsnog voor de 1500 meter in Salt Lake City kwalificeren.

Staatsgevaarlijke imam uitgezet door BVD

De Utrechtse imam Ahmed Ali Hadi vervulde tot oktober vorig jaar een leidinggevende positie binnen de Libische Inlichtingendienst. Hij is toen in stilte op advies van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) als staatsgevaarlijk uitgewezen. Dat zegt de inlichtingendienst.

Zijn in Utrecht achtergebleven echtgenote en de zes kinderen noemen de uitzetting volkomen onterecht. Ook mensen die de imam, het hoofd van de Omar al Faroek moskee in de wijk Overvecht, goed kenden reageren vol ongeloof. Het weekblad Vrij Nederland onthulde deze week de achtergrond van zijn vertrek.

Hadi stond sinds 1991 aan het hoofd van de moskee, maar volgens de BVD was dat slechts een dekmantel. Feitelijk zou hij inlichtingenofficier zijn. De moskee waar hij werkte is in handen van de Libische organisatie World Islamitic Call Society (WICS). Volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst is dat een onderdeel van de Libische geheime dienst.

Na het negatief advies van de BVD kreeg Hadi in september drie weken de tijd om te vertrekken. Op 15 oktober is hij op het vliegtuig naar Tripoli in Libië gestapt. Juist in die periode speelde hij een rol in de ondersteuning van de familie Habchi wier dochter Yasmina door een buurjongen om het leven was gebracht. De in Nederland achtergebleven gezinsleden van Ahmed El Hadi kunnen nog maar nauwelijks geloven dat hun man en vader uit Nederland is verbannen. Volgens de familie maakt Ahmed Ali Hadi het goed. Hij verblijft in hun tweede huis in Libië. De familie heeft nog dagelijks contact met hem.

Indiase minister noemde beving straf van God

De opmerking dat God de Hindoes met de aardbeving in Gujarat heeft willen straffen voor hun aanvallen op christenen heeft een minister van de Indiase deelstaat Karnataka de kop gekost. Minister T. John van burgerluchtvaart trad woensdag af, naar eigen zeggen om de regering van Karnataka niet verder in verlegenheid te brengen. De Hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Partij (BJP), die landelijk de regering aanvoert, had geeist dat John niet alleen zou aftreden, maar ook zou worden gearresteerd wegens het aanzetten tot religieus geweld.

In 1999 werden in Gujarat 51 christelijke kerken in brand gestoken.

Meer piraterij dan ooit in 2000

Piraten hebben vorig jaar 469 overvallen uitgevoerd, meer dan ooit tevoren, en daarbij 72 mensen vermoord. Eenderde van de overvallen werd gepleegd in Indonesische wateren. Dat staat in het jaarrapport van het Internationaal Maritiem Bureau, dat woensdag verscheen.

Volgens het bureau zullen de overvallen in Indonesische wateren niet afnemen, als de regering geen maatregelen neemt om de piraterij tegen te gaan. Ook in Bangladesh, India, Ecuador, de Straat van Malakka en de Rode Zee neemt de piraterij toe. In de Straat van Malakka, tussen Maleisie en Sumatra, werden vorig jaar 75 schepen overvallen, tegen twee in 1999, zo staat in het rapport. In het zuidelijk deel van de Rode Zee, waar voorheen geen piraterij voorkwam, werden dertien pogingen gedaan een schip te overvallen. Een van de gewelddadigste overvallen werd gepleegd voor de kust van Bangladesh, waar piraten negen bemanningsleden van een schip vermoordden.

Het probleem van de piraterij zal in mei worden besproken bij de Verenigde Naties en de Japanse kustwacht heeft al gezegd het voortouw te willen nemen in een internationale campagne tegen piraterij. Om rederijen en de zeevaartautoriteiten te waarschuwen maakt het in Londen gevestigde Internationaal Maritiem Bureau sinds enige tijd op internet melding van overvallen door piraten.

Moderators en zo

Het zal jullie ongetwijfeld opgevallen zijn dat er sinds eind oktober actief gemodereerd wordt op de FrontPage van FOK!zine. Niet tot ieders tevredenheid, maar het doel was om users zoveel mogelijk plezier te laten beleven aan discussie's op de Frontpage. De crew is overigens van mening dat tot nu toe goed geslaagd is. FOK!zine heeft veel nieuwe users mogen begroeten en ook het aantal pageviews is de laatste paar maanden weer flink toegenomen.

Toch post ik dit stukje naar aanleiding van een discussie die ik las tijdens één van mijn rondes in het topic over het gevonden kinderlijkje. Er werd daar een melding gemaakt van inconsequentheid en dat de moderators hypocriet waren omdat er daar op dat tijdstip niet actief gemodereerd werd. Dat is jammer, want in dezelfde tijd als dat de betreffende users aan het discussieren waren had één van de modjes gewaarschuwd kunnen worden en had het bericht inderdaad verwijderd geweest. Met deze post wil ik dus een aantal zaken op een rijtje zetten.

De policy

De officiële policy is dezelfde als die van het forum:

Wat niet mag:


  • pornografisch materiaal of links daarnaar

  • racistische uitlatingen of links daarnaar

  • onnodig schokkend materiaal (bv. faces of death, rotten) of links daarnaar

  • geen links naar illegale zaken als warez en mp3's

Verder is iedere gebruiker zelf volledig verantwoordelijk voor de inhoud van zijn of haar posts. Buiten de bovenstaande regels is er uiteraard ook een netiquette.

De volgende zaken vallen onder de algemene netiquette.


  • ontopic blijven

  • spammen en/of crossposten is ongewenst

  • vermijd en voorkom flamewars

  • privélogs, mails etc. horen privé te zijn en blijven

  • denk aan je medefokker en wees niet onnodig kwetsend tegenover anderen

De volgende personen kan je bijna altijd bereiken op het vermelde ICQ-nummer of emailadres, mochten er reactie's geplaatst worden die volgens de policy niet toelaatbaar zijn. Ik hoop dan ook dat er niet meer in een topic zelf hier over gediscussieerd hoeft te worden, zodat het hele topic om zeep wordt geholpen.

De moderators

MrBig

ICQ: 18497652
MrBig@fokzine.net

Danny

ICQ: 11361413
Danny@fokzine.net

Ali Salami

ICQ: 31531859
alisalami@fokzine.net

KingShakur

ICQ: 36201512
Kris@fokzine.net

Lithion

ICQ: 78604823
lithion@semtext.net

Breuls

ICQ: 50672343
breuls@fokzine.net

L-X

ICQ: 35629265

TARAraboemdijee

ICQ: 48582203
TARAraboemdijee@fokzine.net

Ted

ICQ: 19519220
Ted@fokzine.net

MeneerTim

ICQ: 7120283
Tim@fokzine.net

Jorma

ICQ: 14153889
Jorma@fokzine.net

Digger

ICQ: 92710480
Digger@fokzine.net

[Efink]

ICQ: 13932474
Joost@fokzine.net

astra

ICQ: 3417570
astra@fokzine.net

Wij hopen dat we op deze manier FOK!zine met zijn allen gewoon gezellig kunnen houden.

MrBig (FP-coördinator)

Politie krijgt nieuw uniform

rlooman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie krijgt in 2002 een nieuw uniform. De kleding wordt minder divers, heeft een groot draagcomfort en is vooral beter herkenbaar als politie-uniform. De opvallendse wijziging is de invoering van nieuw hoofddeksel voor zowel mannen en vrouwen, een zogenoemde cap.
Het blauwe overhemd dat nu nog in veel regio's wordt gedragen, wordt vervangen door witte overhemden met op de mouwen politiebadges. Ook de blouson en het leren jack verdwijnen. Hiervoor in de plaats komt een parka die zowel in de zomer als de winter kan worden gedragen.

Driekwart gezinnen mijdt internet

MrEdge had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De internethype gaat aan driekwart van de Nederlandse huishoudens voorbij. Precies 74% van de woningen in ons land heeft geen internetaansluiting. Dat blijkt uit de Nederlandse sectie van het januari-rapport van de European Internet Barometer van Interview-NSS.

Uit de representatieve steekproef onder 3300 Nederlanders blijkt echter dat meer dan de helft (57%) toch regelmatig online is. Het merendeel (35%) uitsluitend thuis, 8% op het werk, 3% op school en 11% zowel thuis als op het werk/school.

Belangrijkste redenen om niet thuis te internetten zijn: ongeïnteresseerdheid (32%), geen pc (15%), geen tijd (13%), te duur (12%) en te oud (8%).

Uit het onderzoek in zestien landen blijkt ook dat Nederlanders in Europa niet voorop lopen bij het elektronisch winkelen. Slechts anderhalf miljoen Nederlanders deden vorig jaar een online-aankoop, tegen 10 miljoen Britten, 7,5 miljoen Duitsers, ruim 3 miljoen Italianen en 2,5 miljoen Fransen. Van de 297 miljoen Europeanen heeft 89% (265 miljoen) nooit online gekocht.

Stuur een bombrief aan jezelf

Een Braziliaanse medewerker van Amnesty International heeft het een beetje bont gemaakt in zijn strijd. Jose Eduardo da Silva heeft een bombrief met hakenkruisen naar zichzelf gestuurd om de mensenrechtenorganisatie zover te krijgen hem uit Brazilië over te plaatsen. Jose stuurde vorig jaar september een soortgelijke brief naar een Braziliaanse organisatie die opkomt voor de rechten van homoseksuelen.

Na analyse van het handschrift is men tot de conclusie gekomen dat Da Silva zelf de brieven heeft geschreven en gepost waarin de Amnesty-medewerker door 'de Skinheads' met de dood werd bedreigd. Volgens een woordvoerder was het kennelijk zijn paspoort om uit Brazilië te komen.
De Braziliaanse autoriteiten overwegen een uitleveringsverzoek te doen aan Spanje, waar Da Silva nu woont. Hij wordt aangeklaagd wegens poging tot doodslag en het doen van valse aangifte.

Prostituees verplicht nagels knippen

De opheffing van het bordeelverbod in oktober vorig jaar heeft de Nederlandse prostituee van de regen in drup geholpen. Zo mogen ze, volgens de regels die de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektebestrijding heeft opgesteld, geen lange nagels hebben, wat in de branche voor verbijsterde reacties heeft gezorgd. En ook de verordonnering van de Arbeidsinspectie dat, nu de prostitutie een 'normale' beroepsgroep is, er sexe-gescheiden wasruimten moeten zijn blijkt wel erg ver te staan van de praktijk.

"Deze instanties gaan wel over ons, maar praten niet met ons", klaagt André van Dorst van de Vereniging Eigenaren Relaxbedrijven. Het meest blijkt de relax-sector zich echter te storen aan de belastingdienst, die graag ziet dat er in alle bordelen in loondienst wordt gewerkt. "Maar in de praktijk blijven prostituees liever zelfstandig ondernemer. Voor de belastingdienst is dat veel te ongemakkelijk. Zij zien liever een duidelijke gezagsverhouding, terwijl dat nu juist niet de bedoeling is van de nieuwe wet", aldus Van Dorst.

Tabaksreclame wordt uitgebannen

Minister Borst (Volksgezondheid) wil de tabaksreclame in Nederland nagenoeg uitbannen. Alleen in tabaksspeciaalzaken en bij de sigarettenbalies in supermarkten en warenhuizen mag straks nog reclame voor rookwaar worden gemaakt. De D66-bewindsvrouw komt morgen met een voorstel aan de ministerraad om de Tabakswet dusdanig fors aan te scherpen dat de afbeelding van sigaretten in de nabije toekomst helemaal uit het straatbeeld verdwijnt.

In bushokjes, tijdschriften, kranten en op grote evenementen waar veel jongeren komen, worden advertenties van de tabaksindustrie taboe. Omdat een en ander grote gevolgen voor het bedrijfsleven heeft, wil Borst dat er voor kranten en tijdschriften en voor de sponsoring een overgangstermijn komt tot 31 juli 2002.

Overtreders van het verbod hangt een boete van maximaal een miljoen gulden boven het hoofd, die zonder tussenkomst van een rechter kan worden opgelegd. De Keuringsdienst van Waren gaat toezien op de naleving van het verbod.

VN-sancties tegen Libië blijven

Na de uitspraak in het Lockerbie-proces blijven de VN-sancties tegen het Arabische land, zoals verwacht, van kracht. Dit bleek in de nacht van woensdag op donderdag uit gesprekken met diplomaten na een informele zitting van de VN-Veiligheidsraad in New York.
Het Verenigd Koninkrijk had om de besloten zitting van de Veiligheidsraad gevraagd. Londen keurt een beëindiging van het embargo af. De Britse VN-ambassadeur zei voor de zitting tegen journalisten dat Libië eerst de verantwoordelijkheid voor de aanslag van Lockerbie op zich moet nemen. Ook moet Libië de nabestaanden van de 270 slachtoffers schadeloos stellen en aannemelijk maken dat het geen terroristische activiteiten steunt.

De VS scharen zich achter deze Britse eisen. China daarentegen eiste, evenals Libië, een onmiddellijke beëindiging van de VN-sancties.

Statiegeld op drankblikjes in Duitsland

Duitsland voert begin 2002 statiegeld in voor drankblikjes en niet hervulbare glazen en plastic flessen om het milieu te sparen. Alleen flessen voor wijn en sterke drank worden uitgezonderd.

Minister van Milieu Jürgen Trittin van de Groenen bereikte woensdag na langdurig touwtrekken een akkoord over het plan met zijn partijloze collega Werner Müller van Economische Zaken. Het statiegeld bedraagt 0,25 euro per drankverpakking. Voor flessen van 1,5 liter of meer wordt het 0,50 euro.

Trittin had het statiegeld al dit jaar willen invoeren, maar hij kreeg te maken met fel verzet van de detailhandel. Woordvoerder Hubertus Pellengahr van de brancheorganisatie HDE verweet minister Müller woensdag gebrek aan ruggengraat. "Het lijkt erop dat de minister is omgevallen."

Volgens de HDE zal alleen al het installeren van automaten voor het terugnemen van drankverpakkingen het bedrijfsleven 3 à 4 miljard mark kosten. Volgens minister Müller is het ongeveer 2 miljard mark (f 2,25 miljard). Dat komt neer op 265 miljoen mark per jaar. Elke verpakking zou daarmee 2 pfennig (ruim 2 cent) duurder worden. Müller noemde de extra kosten 'economisch te dragen'.

Bijna-botsing op 11 km hoogte

Twee Japanse vliegtuigen met honderden mensen aan boord zijn woensdag op 11 kilometer hoogte bijna tegen elkaar gebotst. Op een gegeven moment naderden zij elkaar tot op een afstand van 10 meter, aldus Japanse media donderdag.
De piloot van een Boeing 747 jumbo jet kon op het nippertje een botsing voorkomen. Bij die manoeuvre raakten 42 van de 427 inzittenden gewond.

Voor het incident was er verwarring, aldus berichten van de piloten. Een van de betrokken luchtverkeersleiders was blijkbaar nog in opleiding.

Ouch...

Minardi opgekocht

F@lcon© had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Minardi team heeft vanmorgen bekend gemaakt dat Paul Stoddart, hoofd van European Aviation Group, het Italiaanse Formule 1 team gekocht heeft.

Met onmiddelijke ingang zal een deel van de werkzaamheden van het Minardi team vanaf de fabriek van Stoddart worden verricht in Ledbury, Engeland. Het is de bedoeling dat zowel de fabriek van Minardi in Faenza (Italië) als de fabriek van Stoddart in Ledbury (Engeland) samen gaan werken, en niet het gehele team dus te verhuizen naar Engeland.

Na vijf jaar heeft Gabriele Rumi, voormalig voorzitter en grootaandeelhouder van Minardi, zijn aandelen in het team verkocht aan de Australische zakenman Stoddart. Stoddart zal onmiddellijk de nieuwe voorzitter en teambaas van de renstal worden. Giancarlo Minardi zal directeur blijven van het team dat hij in 1979 oprichtte. Giancarlo Minardi zal zich de komende jaren vooral bezig houden met het ontwikkelingsplan voor jong talent.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.