Spoeddebat gevraagd over Marokkaanse spionage

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over ronselpraktijken van de Marokkaanse geheime dienst onder Marokkanen in Nederland. Het Rotterdamse PvdA-raadslid Fouad El Haji deed daarover woensdagavond een boekje open in de talkshow Pauw en Witteman.

"Als het waar is, is het buitengewoon ernstig", vindt het CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma. De rest van de Kamer is dat met hem eens. Het kabinet moet op korte termijn een brief sturen over de zaak, waarna volgende week waarschijnlijk een spoeddebat volgt.

De zaak is actueel nadat deze week bekend werd dat een brigadier van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond ontslagen is omdat hij gespioneerd zou hebben voor de geheime dienst van Marokko. De Rijksrecherche onderzoekt of hij mogelijk gespioneerd zou hebben voor de geheime dienst van Marokko. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie liet woensdag weten dat 'de inlichtingendienst AIVD een ambtsbericht heeft toegezegd op basis waarvan wordt onderzocht of de oud-agent strafbare feiten heeft gepleegd'.

De Rijksrecherche heeft capaciteit vrijgemaakt voor het onderzoek, voegt zij daaraan toe.Na dit onderzoek moet blijken of de man wordt vervolgd.