Strijdlied: 'Geef het kwartje van Kok terug'

Zo'n 181.000 mensen hebben inmiddels een petitie getekend op de website Kwartjevankokterug.nu waarin minister Wouter Bos van Financiën wordt opgeroepen het kwartje van Kok terug te geven. Dat kwartje extra belasting op de benzine is in 1991 ingevoerd door toenmalig minister Wim Kok om het tekort op de rijksbegroting kleiner te maken. Volgens Robert Adringa van de website moet de inmiddels 12 eurocent weer van de belasting af. "Wij vinden dat het niet meer kan en dat de regering in deze tijd van extreme benzineprijzen ons tegemoet moet komen", zo zei hij tegen FOK!radio.

"We zijn erachter gekomen dat de regering in de begroting van 2008 is uitgegaan van een olieprijs van 55 tot 75 dollar per vat ruwe olie. Inmiddels zitten we op zo'n 135 dollar. Dus heeft de regering uit benzine al een meevaller van 100 miljoen euro en dat wordt alleen maar meer." De benzineprijs is opgebouwd uit de pure benzineprijs, aangevuld met accijns en btw. Die btw is een percentage en stijgt dus mee met de benzineprijs. Maar ook die pure benzineprijs is in Nederland de hoogste van Europa. Dus waarom klopt Adringa niet ook even aan bij de oliebedrijven? "De winstmarges van de benzineprijs zijn ongeveer 12 tot 17 cent per liter. Dat het in andere landen goedkoper aangeboden kan worden heeft vast ook met distributie enzo te maken. Maar de belasting is het grootste probleem. Dus daar voeren wij actie voor."

Op de A12 hingen de initiatiefnemers van de website gisteren een spandoek op. Dat leverde veel respons op. "Veel getoeter, veel geflits met lichten en zelfs de politie kwam nog langs. Die liet het nog een uurtje hangen. Maar het heeft veel aandacht opgeleverd." Daarnaast is Johan Vlemmix inmiddels ingeschakeld. Hij heeft een strijdlied gemaakt dat heet 'Kwartje van Kok terug'.

"Als we meer dan 200.000 digitale handtekeningen hebben gaan we de petitie aan Wouter Bos aanbieden. En als hij het niet accepteerd, hebben we dus 200.000 mensen in ons e-mailbestand zitten die bereid zijn tot actie", aldus Robert Adringa.

Wat vind jij van de dure benzineprijs? Laat het weten in deze poll (rechts op de pagina). Aankomende maandag gaan we opnieuw over het onderwerp praten in FOK!radio , live vanaf 20:00 uur. Het gesprek met Robert Adringa en de plaat van Johan Vlemmix is terug te luisteren op de FOK!radio-site.