AZM gaat door met embryoselectie

Het politieke gesteggel over embryoselectie houdt aan. Nadat eerder PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker een brief over de kwestie moest intrekken onder druk van coalitiepartner ChristenUnie, blijkt nu dat het Academisch ziekenhuis in Maastricht (AZM)  toch gaat beginnen met de omstreden screening van embryo's. Het AZM test de embryo's op de aanwezigheid van een gen dat borstkanker kan veroorzaken.

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) is niet blij met het besluit van het AZM. Het CDA, de derde regeringspartij, is er ook niet over te spreken en noemt het ''een provocatie''. Het AZM zegt helemaal geen toestemming nodig te hebben, omdat die al enkele jaren geleden is verleend. 

De selectie is vooral van belang bij families waar de erfelijke vorm van kanker voorkomt. Door de embryoselectie kan worden voorkomen dat kinderen met hetzelfde gen worden opgescheept, dat al generaties voor veel ellende in die families zorgt.

Professor Joep Geraedts, hoofd van de afdeling klinische genetica van het AZM, zegt dat hij het ook niet kan maken om vrouwen de embryo-selectie te weigeren. Het gaat volgens hem om zo'n vijf mensen die er jaarlijks voor in aanmerking komen. Geraedts: ''Ik ga die patiënten die zo lang gewacht hebben nu niet weer wegsturen. We hebben dus besloten door te gaan. En anders moet de politiek maar zeggen dat het niet mag.''

De Tweede Kamer houdt morgen een spoeddebat over de kwestie. Vicepremier Wouter Bos zei gisteren dat voor zijn partij de PvdA, die voorstander is van de selectie, de kwestie  net zo principieel ligt als voor de ChristenUnie. ''De ChristenUnie heeft geen monopolie op principe en geweten''.