Koningin of koning, 30 april moet blijven

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de viering van Koninginnedag op 30 april moet blijven, ook als prins Willem-Alexander zijn moeder is opgevolgd. Dat blijkt vandaag uit een enquête van TNS NIPO onder ruim vijfhonderd Nederlanders in opdracht van de Dokkumer Vlaggen Centrale.

Volgens het onderzoek is 60 procent van de Nederlanders voor handhaving van 30 april als nationale feestdag na een troonswisseling. Een derde (34 procent) maakt het niet uit of de laatste dag van april als Oranjefeest blijft bestaan of verdwijnt. Slechts 5 procent vindt dat 30 april weer een gewone dag mag worden.

Volgens het onderzoek lijken vooral jongeren vast te willen houden aan de datum van de verjaardag van koningin Juliana; 69 procent is voorstander. Van de 65-plussers zegt 50 procent de feestdag te blijven vieren. Overigens is Willem-Alexander op 27 april jarig, dichterbij de geboortedatum van zijn oma dan z'n moeder koningin Beatrix. Die is 31 januari jarig.

In de enquête is ook gevraagd of mensen de vlag uitsteken op 30 april. Ruim een derde (37 procent) zegt dat te gaan doen. In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is 25 procent van de inwoners van plan de nationale driekleur te hijsen. Van alle mensen die de vlag uithangen, doet 56 procent dit traditioneel met oranje wimpel. Traditie is ook een van de belangrijkste redenen om te vlaggen.

Volgens de Dokkumer Vlaggen Centrale zou het vlaggen op Koninginnedag veel populairder kunnen zijn, want 52 procent van de Nederlanders heeft het rood-wit-blauwe dundoek in huis.