Brand in Limburgs Schutterijmuseum

Vanaf vanochtend 5:15 uur woedt er een grote brand in het Schutterijmuseum in het Limburgse Steyl. Brandweerkorpsen uit heel de regio zijn bezig het vuur met groot materieel te bestrijden.

De brand is op zolder ontstaan en breidt zich inmiddels over het dak uit over een lengte van veertig meter. De vuurhaard dreigde rond 6.30 uur over te slaan naar een lager gelegen verdieping waar zich de expositieruimte van het museum bevindt. Een aantal poppen met schutterskleding en een schuttersvaandel zijn gered van de brand. Hoeveel van de onvervangbare collectie verloren is gegaan of beschadigd is geraakt is nog niet bekend. De kerk die aan het Schutterijmuseum vast zit is tot nu toe gespaard gebleven. Over de oorzaak van de brand wordt nog in het duister getast.

Het Schutterijmuseum opende zijn deuren in 2001 in de kapel van een monumentaal kloostercomplex. Het museum bevat veel relikwieën uit de geschiedenis van het schuttersleven in Limburg. Onder de vele attributen bevinden zich foto's, vaandels, geweren, kogels, koningszilver en oorkondes.