'100 dollar nieuwe ondergrens voor olie'

Icoon EconomieNaast grote problemen bij banken zijn er ook zorgen op de financiële markt over de hoge olieprijs en de stijgende grondstofprijzen. Willem Middelkoop, beursanalist van RTL Z, rekent erop dat de 100 dollar-grens, die bijna genaderd is, de nieuwe ondergrens is van de olieprijs is, en niet de bovengrens.

Er is op dit moment een plafond gaande in de wereldwijde olieproductie. De vraag naar olie stijgt nog steeds, maar er is een groot gebrek aan productiecapaciteit. Op dit moment al worden er vele honderdduizenden vaten olie meer per dag geconsumeerd dan er aan productie is. Dit alles doet veel denken aan een scenario dat in 1956 al voorspeld was: 'Hubberts Peak', ook wel populair 'Peak Oil' genoemd. Peak Oil wordt gezien als het einde van het eerste deel van het olietijdperk: dat van goedkope, overvloedig beschikbare energie en een immer stijgende economische groei.

Na Peak Oil begint het tweede deel van het olietijdperk, waarbij we worden geconfronteerd met steeds schaarser en duurder wordende energie. Het moment waarop de neerwaartse beweging inzet, zoals nu vermoedelijk het geval is, leidt waarschijnlijk tot een grote impact op de economie en het sociale leven. Dit omdat de moderne samenleving in grote mate afhankelijk is van olie als leverancier, niet alleen voor energie, maar ook als grondstof voor tal van producten als kleding, medicijnen en dergelijke.

Recent waarschuwde Lord Oxburgh, een voormalig directeur van Shell, dat de olieprijs naar de 150 dollar kan gaan. Oxburgh: "Wij slaapwandelen richting een probleem dat zeer ernstig gaat worden en waarbij het te laat kan zijn om er wat aan te doen tegen de tijd dat wij er bewust van zijn". Veel analisten gaan ervan uit dat oliemaatschappijen als Shell de boekhouding over hun oliereserves nog steeds te rooskleurig voorstellen, nadat enkele jaren geleden er al veel afboekingen waren op de daadwerkelijke oliereserves.


Inschatting wereldwijde afname olieproductie van ExxonMobil in 2005. Links de dagelijkse olieproductie in miljoenen.