Holleeder: ik probeerde mijn brood te verdienen

Icoon BinnenlandsVermeend 'topcrimineel' Willem Holleeder ontkende vandaag opnieuw een rijke zakenman te hebben afgeperst. Tijdens het megaproces dat nu tegen hem loopt, benadrukte hij meerdere malen dat hij niets met de eventuele afpersing van in dit geval John Weismuller te maken heeft gehad.

"Ik kwam bij hem langs om dingen af te geven. Stukken of zo", legde Holleeder de rechters uit. "Ik probeerde gewoon op een normale manier mijn brood te verdienen."

Op de vraag van een van de rechters waarom de ontmoetingen tussen Weismuller en Holleeder altijd in een keukentje plaatsvonden en waarom hij altijd gespannen met voorrang werd behandeld, had Holleeder wel een verklaring. Het bleek na zijn uitgezeten gevangenisstraf niet eenvoudig om zijn brood op een normale manier te verdienen. Holleeder doelde daarmee op zijn verleden als Heinekenontvoerder, dat hij met zich meedraagt. "Ik had toen de ervaring dat iedere zakenrelatie me snel weg wilde hebben als ik op bezoek kwam. Ze wilden niet met mij worden gezien."