Politie verwachtte meer blokkades naar Dokkum

De politie verwachtte gisteren dat er nog meer blokkades zouden worden opgeworpen op de snelweg naar Dokkum, waar actievoerders eerder op de dag werden tegengehouden door tegenprotesteerders. Ook waren er signalen dat er in de Friese stad mensen waren die contact hadden met de blokkeerders, zei burgemeester Marga Waanders na afloop van de landelijke Sinterklaasintocht.

Daardoor was er volgens haar vrees voor "ernstige wanordelijkheden" en kon de gemeente niet anders dan de vooraf geplande demonstratie tegen Zwarte Piet verbieden. Waanders zei blij te zijn dat er bij de blokkade op de snelweg niemand gewond is geraakt. 

Het idee om de demonstranten tegen te houden, werd deze week al onder voorstanders van Zwarte Piet via Facebook gecommuniceerd als Project P. Nadat het OM ze erop had gewezen dat dit niet mag, hadden ze op Facebook aangegeven ervan af te zien.

Waanders noemde het jammer dat de demonstratie niet kon doorgaan. "Dat recht hebben ze en we hebben er alles aan gedaan om dat toe te kennen. We hadden in goed overleg een plek ingericht, ook voor de mensen die pro-Zwarte Piet zijn. Maar we moeten ook hun veiligheid bewaken."

Enkele kleine groepjes betogers waren op eigen gelegenheid naar de stad gekomen. Ook zij mochten - tot hun eigen grote - ongenoegen niet demonstreren. Volgens de burgemeester hadden zij, net als de actievoerders in de bussen, vooraf een aanvraag moeten doen om hun stem te laten horen.

Naar de intocht kwamen zo'n 15.000 bezoekers. Een stuk minder dan de verwachte 25.000. De burgemeester vermoedt dat het slechte weer daarvan de oorzaak is. Ze kijkt terug op een "geweldig feest".

Politie verwachtte meer blokkades naar Dokkum
Politie verwachtte meer blokkades naar Dokkum (Foto: ANP)