WikiLeaks onthult CIA-tool webcammanipulatie

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft een speciale tool om webcambeelden te manipuleren. Klokkenluiderssite WikiLeaks onthulde donderdag het bestaan van Dumbo, de tool die manipulatie van camera's en microfoons mogelijk maakt.

De eerste versie van Dumbo dateert uit 2012. De laatste komt uit 2015. De CIA zet Dumbo in bij operaties waarbij de inlichtingendienst fysieke toegang probeert te krijgen op computers. Dumbo moet voorkomen dat webcams of microfoons de operatie van de CIA vastleggen.

Dumbo draait vanaf een USB-stick. De tool kan alleen op computers draaien als een CIA-agent toegang heeft tot de beheerdersrechten. Als Dumbo eenmaal werkt, schakelt de tool aangesloten microfoons en netwerkadapters uit. Het gaat dan niet alleen om apparaten die lokaal zijn aangesloten, maar ook om apparaten die bijvoorbeeld via bluetooth of WiFi met de computer samenwerken.

Wissen
Verder voorziet Dumbo de CIA-agent van informatie over alle processen waarmee de computer bezig is. Dat stelt hem in staat om opnamen te wissen en programma's uit te schakelen. Zo kunnen alle sporen van infiltratie worden weggewerkt.

WikiLeaks heeft een gebruikershandleiding voor Dumbo online gezet, alsmede een document waarin staat hoe de tool tijdens operaties kan worden ingezet. Dumbo draait op Windows.

WikiLeaks onthult CIA-tool webcammanipulatie
WikiLeaks onthult CIA-tool webcammanipulatie (Foto: BuzzT)