Gibraltarese voetbalclub grijpt net naast wereldrecord

De Lincoln Red Imps zijn hun Gibralterese voetbaltitel kwijt. De club pakte in 2002 hun negende landstitel en was sindsdien niet meer te kloppen: veertien seizoenen op rij wonnen de Red Imps de Premier Division, maar daar is nu een einde aan gekomen.

Afgelopen weekeinde stond de laatste speelronde op het programma in Gibraltar en zowel de Red Imps als Europa FC konden de titel nog pakken. De Red Imps stonden één punt achter, nadat ze vorige week thuis verrassend gelijkspeelden tegen Mons Calpe. 

Zaterdag gingen de Red Imps er alvast met drie punten vandoor in hun laatste wedstrijd van de competitie: ze wonnen met 0-1 op bezoek bij St Joseph's. 'Op bezoek' en 'thuis' zijn overigens relatieve termen in dit geval, aangezien alle wedstrijden in de Gibraltarese Premier Division in het Victoria Stadium gespeeld worden.

Met de winst van de Red Imps in het achterhoofd wist Europa FC zondag wat ze te doen stond tegen Glacis United en zo geschiedde. Liam Walker en Kike Gomez zorgden voor de 0-2 zege en daarmee kon Europa FC voor het eerst sinds het begin van de jaren '50 weer een landstitel vieren.

De Red Imps grijpen nu naast een wereldrecord en ergens ver weg zal men stiekem opgelucht ademhalen. Voetbalclub Tafea won in 1994 het eerste seizoen van de Port Vila Premier League, de strijd om de landstitel van Vanuatu. Pas in 2010 raakten ze die titel kwijt en dus staat Tafea met vijftien landstitels op rij op de mondiale eerste plek.

Een Europees record is er nog wel voor de Red Imps, hoewel ze dat moeten delen. Tussen 1991 en 2004 pakte Skonto Riga veertien keer op rij de Letse landtitel en dat hebben de Red Imps geëvenaard. Rosenborg uit Noorwegen staat overigens derde, met dertien landstitels op rij. BATE Borisov zou de volgende club kunnen zijn die voor de records gaat: zij vierden vorig jaar het elfde Wit-Russische landskampioenschap op rij.