Formule 1-fans willen meer strijd

De Formule 1-fans willen meer strijd zien, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de Grand Prix Drivers' Association en Motorsport. Liefst 89 procent van de respondenten wil het veld dichter bij elkaar zien racen.

In totaal hebben ruim 215.000 fans uit 194 landen de enquête ingevuld, onder hen vele Nederlanders. Naast de wens om meer strijd wil 85 procent van de deelnemers dat er meer gedaan wordt om nieuwe fans aan te trekken en 77 procent vindt dat het te veel is gaan draaien om zakelijke belangen.

Aan kunstmatige ingrepen hebben de fans een hekel. Het idee van de omgekeerde grid kon op maar 18 procent steun rekenen, het werken met ballast (26 procent) en klantenauto's (44 procent). Ook de ideeën om van de Formule 1 een eenheidsklasse maken (16 procent), het gebruik van standaard motoren (16 procent) en minder teams die ieder meer auto's inzetten (14 procent) konden op zeer weinig steun rekenen.

In plaats daarvan willen de fans meer vrijheden in de regels, zodat er een grotere diversiteit aan auto's en technologie ontstaat (74 procent). Ook een bandenoorlog (80 procent) en de terugkeer van het bijtanken (60 procent) kunnen op veel steun rekenen. Een budgetlimiet (54 procent) en het geven van punten voor de snelste raceronde (51 procent) kunnen op een krappe meerderheid rekenen.

De fans zijn ook duidelijk over de rol van de coureurs in de sport: deze moet groter worden. Zo wil 88 procent van de volgers dat de beste coureurs in de Formule 1 rijden, maar slechts 46 procent denkt dat dit op dit moment al zo is. 86 procent van de respondenten vindt dat de coureurs altijd het eerlijke verhaal moeten vertellen. De rijders moeten meer macht krijgen om veranderingen in de F1 door te kunnen voeren (78 procent) en ze moeten helpen om de sport dichter bij de fans te krijgen (76 procent).

Wat denk jij dat er moet gebeuren om de Formule 1 populairder te krijgen? Laat het in de reacties weten!