Eerste beelden van Fidel Castro in zes weken

De Cubaanse televisie heeft zaterdag voor het eerst in zes weken weer beelden van president Fidel Castro uitgezonden. De communistische voorman was te zien terwijl hij liep, de krant van zaterdag las en zelfs iets zei.

Castro moest in juli een zware darmoperatie ondergaan. Hij droeg de macht tijdelijk over aan zijn broer Raúl. Sindsdien verschenen er sporadisch beelden van de 80-jarige leider. Volgens de VS is het einde van Castro, die kanker zou hebben, in zicht. Maar Cuba beweert dat hij aan de beterende hand is.

Op de beelden (het tv-filmpje is te zien via deze pagina) zegt een broos uitziende Castro dat nu zijn vijanden hem voorbarig dood hebben verklaard, hij blij is om zijn landgenoten en vrienden deze filmbeelden te laten zien. "Nu moeten zij mij weer een wederopstanding laten maken", aldus Castro. De leider liet weten dat hij op de hoogte blijft van de politieke ontwikkelingen, regelmatig telefoontjes pleegt en het nieuws op de televisie volgt terwijl hij herstelt van de operatie.

Overigens is Raúl Castro al drie weken lang niet in het openbaar verschenen.

De Cubaanse leider Fidel Castro op Cubaanse staatstelevisie
Castro: ''De geruchten over mijn dood zijn schromelijk overdreven''