VN en landen woedend om kernproef

Icoon Noord-Korea Verschillende landen en internationale organisaties hebben de eerste Noord-Koreaanse kernproef sterk veroordeeld. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kondigde een "krachtige en snelle" reactie aan in de vorm van een resolutie. Daarbij riep de Veiligheidsraad Noord-Korea op om geen verdere kernproeven uit te voeren.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, permanente leden van de Veiligheidsraad, willen sancties tegen het land. De Amerikaanse president George Bush noemde de kernproeven van Noord-Korea een "provocatieve daad" en een bedreiging voor de vrede en veiligheid in de hele wereld. Zuid-Korea heeft het leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Daarbij heeft Zuid-Korea alle noodhulp aan het stalinistische regime stopgezet, wat kan lijden tot hongersnoden in het land. De Chinese regering noemde in een verklaring de proef "onbeschaamd. Het is alsof we een hond hebben die niet meer luistert en zelfs een beetje vals is geworden".

De NAVO heeft de Noord-Koreaanse kernproef een extreem serieuze bedreiging genoemd voor de regio en de hele wereld. De NAVO heeft Noord-Korea gevraagd om direct te stoppen met het uitvoeren van kernproeven. De militaire organisatie denkt erover na om antiraketsystemen in Europa te plaatsen. Deze schilden moeten Europa beschermen tegen mogelijke nucleaire aanvallen van Iran en Noord-Korea. Ze zouden in Polen, Tsjechië of Turkije geplaatst kunnen worden.