Bouw Westermoskee dreigt te stoppen

Icoon BinnenlandsDe bouw van de grote Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes waar in maart van dit jaar mee werd begonnen, dreigt stil te vallen. Woningcorporatie Het Oosten heeft vandaag haar medewerking aan de realisatie van het project opgeschort. Volgens de woningcorporatie is de ernstige verdeeldheid binnen de Sociaal-Culturele Vereniging Amsterdam-West, ook bekend als vereniging Aya Sofya, de reden voor dit besluit.

De moskee is eigendom van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Görüs. De Nederlandse afdeling heeft zich ontwikkeld van een islamitische beweging van gastarbeiders tot een organisatie die kiest voor de Nederlandse samenleving en niets te maken wil hebben met Turkse nationalistische groeperingen. De Nederlandse tak is onlangs echter overgenomen door Duits-Turkse geloofsgenoten. De voormalige voorzitter van de Nederlandse afdeling, Haci Karacaer, bevestigde onlangs dat conservatieve krachten meer invloed krijgen op lokale Milli Görüs-afdelingen.

Volgens het Nederlands Dagblad zetten Duitse Turken vanuit het hoofdkwartier van Milli Görüs in Keulen teveel hun fundamentalistische stempel op de koers van de moskee.

Over de bouw van de Westermoskee is door Karacaer twaalf jaar lang onderhandeld, waarbij de angst voor een fundamentalistische enclave in Amsterdam moest worden weggenomen. Stadsdeel De Baarsjes greep vorige maand al in en sloot een convenant met Milli Görüs Nederland, waarin het moskeebestuur garandeert dat de liberale koers wordt voortgezet.

Volgens de directeur van woningcorporatie Het Oosten ''is het een absolute voorwaarde dat het afgesproken beleid van Milli Görüs wordt voortgezet. Anders wordt de moskee niet gebouwd.''


Westermoskee
Impressie van de nieuwe Westermoskee, die gebouwd wordt in de stijl van de Amsterdamse school.

Met dank aan FOKwa voor de submit.