Politie machteloos tegen slimme parkeerschijven
Al een aantal jaren geleden ontdekten automobilisten dat er een uurwerk kon worden ingebouwd in de parkeerschijf. Inmiddels is er een hele handel in de schijven ontstaan via internet. Het aanpakken van de fraude is lastig. "We hebben nauwelijks middelen om de daders te bestraffen. We kunnen ze een bekeuring geven voor te lang parkeren en het niet correct instellen van een begintijd en vervolgens verzoeken de schijven niet meer te gebruiken. Dat is alles", vertelt Menno Hartenberg, woordvoerder van het politiekorp Noord-Holland Noord. "Wij gaan nu zelf maar in de gaten houden hoe lang een auto er al staat. Als dat al heel lang is, maar volgens de schijf nog maar net, dan is het mis en wordt er geschreven", licht Hartenberg verder toe.
Met de blauwe parkeerschijf kan je voor een beperkte tijd gratis parkeren in de blauwe zones van bijvoorbeeld winkelgebieden. Op de schijf moet de tijd van aankomst worden ingesteld. Parkeerwachters kunnen zo zien hoe lang een auto er al staat. De omgebouwde schijven zijn echter voorzien van een uurwerkje waardoor ze gewoon met de klok meedraaien. Daardoor lijkt het alsof de auto er net staat.
De zogenaamde 'klokschijven' zijn al in verschillende hoeken van het land gesignaleerd. Het bewerken of bezitten van een dergelijke schijf valt onder de zogeheten wet Mulder-overtreding, omdat de eigenaar van de wagen bijvoorbeeld geen begintijd heeft ingesteld. Verder valt er echter weinig te doen tegen de slimme schijven.
De slimme parkeerschijf
Met dank aan Deore voor de submit.