Netanyahu: Israël gaat in heel Jeruzalem bouwen

Israël blijft bouwen in alle delen van Jeruzalem, ondanks kritiek uit het buitenland. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag gezegd.

"De Fransen bouwen in Parijs, de Engelsen bouwen in Londen en de Israëliërs bouwen in Jerzualem", zei Netanyahu in de Knesset. De regering is op dit moment bezig met bouwplannen om duizend woningen in Oost-Jeruzalem te bouwen. Dat stuit de Palestijnen tegen de borst, omdat die Oost-Jeruzalem zien als de hoofdstad van een toekomstige staat. De afgelopen maanden zijn protesterende Palestijnse jongeren herhaaldelijk slaags geraakt met Israëlische veiligheidstroepen.

Israël heeft Oost-Jeruzalem in 1967 veroverd tijdens de Zesdaagse Oorlog en houdt op basis van historische, religieuze en veiligheidsargumenten vol dat de gehele stad de 'ondeelbare' hoofdstad van de staat Israël is en blijft. De internationale gemeenschap heeft de annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël nooit erkend.

De Palestijnse premier Rami Hamdallah herhaalde maandag nog eens dat er 'geen Palestijnse staat kan zijn zonder Oost-Jeruzalem als hoofdstad'. De premier zei dit bij een bezoek aan de Rotskoepelmoskee, een belangrijk heiligdom in Jeruzalem. Met het bezoek wilde hij de Palestijnse claims op het gebied kracht bij zetten. De moskee is gelegen op een heuvel in de Oude Stad en is ook voor joden een heilige plaats. Het bezoek van Ramdallah was afgestemd met Israël en verliep dan ook zonder problemen.