CPB: Economie draait op volle toeren

Icoon Economie Na alle lovende cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de economische groei, komt nu ook het Centraal Planbureau met goed nieuws. In vertrouwelijke documenten staat dat er dit jaar een groei van 3,25 procent wordt verwacht, en voor volgend jaar een groei van 3 procent. Bronnen binnen Den Haag bevestigen deze cijfers.

Het kabinet zal deze voorspellingen gebruiken voor het opstellen van de Miljoenennota. Minister Gerrit Zalm van Financiën gaat hiermee een van zijn belangrijkste doelstellingen halen: voor het eerst in zes jaar zal er een overschot op de begroting zijn. Hoe groot dit overschot zal zijn, is nog niet duidelijk.

De groeicijfers liggen een kwart procentpunt hoger dan het CPB verwachtte in juni. Ook andere cijfers tonen aan dat het goed gaat met de economie. Het CPB verwacht dat de werkloosheid binnen een jaar met 15 procent zal dalen. Burgers zullen de aantrekkende economie ook in de portemonnee merken. De koopkracht neemt volgend jaar namelijk aanzienlijk toe. In juni rekende het CPB op een koopkrachttoename van een half procent, nu voorspelt het CPB een toename van 1 procent.

De economische groei zal volgend jaar niet alleen gedragen worden door een hogere export, maar ook door meer binnenlandse consumptie. Daarbij zal de binnenlandse vraag aangewakkerd worden door een belastingverlaging van 1,2 miljard euro die het kabinet aangekondigd heeft. Daabij komt er extra geld voor gezinnen met kinderen, omdat de kinderbijslag wordt verhoogd en de kinderopvang goedkoper wordt gemaakt.



Eerdere economische groei-cijfers van het CBS