Rotterdamse moskee nadert hoogste punt

De bouw van de Rotterdamse Essalam-moskee nabij het Feyenoord-stadion, vordert gestaag. De bouwers zijn nu begonnen met het plaatsen van de twee 50 meter hoge minaretten. De eerste steen voor de Marokkaanse moskee werd in 2003 gelegd.



De verwachting is dat de moskee, die mede gefinancierd wordt door een minister uit de Verenigde Arabische Emiraten, eind van dit jaar klaar is. Dan zullen vanaf één van de minaretten de gelovigen worden opgeroepen tot het gebed. Dat zal gebeuren door een zogeheten muezzin - een moslim die traditioneel vanaf een minaret bij een moskee oproept tot het Islamitische gebed. Veel moskeeën gebruikten tegenwoordig bandjes om die oproep te laten klinken, maar de Essalam-moskee houdt het op de traditionele wijze.

In islamitische landen vindt er vijfmaal per dag zo'n oproep plaats. In Rotterdam zal dat alléén op vrijdagmiddag gebeuren, vlak voor de wekelijkse vrijdagspreek.

Rond de bouw van de Essalam-moskee ontstond indertijd veel commotie. Het stadsbestuur had het ontwerp en de inrichting van de moskee graag moderner gewild, en Leefbaar Rotterdam wilde de bouw tegenhouden omdat men het ontwerp te grotesk vond. Maar omdat er al vergunningen verleend waren onder het vorige gemeentebestuur, kon de raad geen kant meer op. Aanpassingen waarop het college aandrong, zoals bijvoorbeeld een gezamenlijke ingang en gebedsruimte voor mannen en vrouwen, kwamen er daardoor niet.