Nieuw EU-verdrag in 2009

Icoon Europa De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Europese Unie hebben besloten dat er in 2009 een nieuw EU-verdrag moet zijn. Daarna hebben de lidstaten de tijd om het nieuwe verdrag te ratificeren.

"De lucht klaart op... de donkere wolken van vorig jaar beginnen langzaam te verdwijnen", zei de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Ursula Plassnik. In Wenen hebben de ministers twee dagen overlegd over de kwestie. "We zijn ons allemaal bewust dat we op z'n laatst in 2009 moeten weten wat ons te wachten staat. Het Duitse presidentschap van begin volgend jaar zal leiden tot nieuwe voorstellen voor het nieuwe verdrag".

De ministers lijken het erover eens te zijn dat de term "Europese grondwet" moet verdwijnen, zodat Frankrijk en Nederland het nieuwe verdrag zullen ratificeren. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, een voorstander van de huidige Europese grondwet, vindt deze naamswijziging niet erg. "In Duitsland kunnen we leven met een algemeen verdrag die niet de naam grondwet in zich draagt, maar wel dezelfde legale status heeft". De Duitsers willen liever niet onderhandelen over veranderingen in het verdrag. Een simpele naamswijziging zal echter voor Frankrijk en Nederland waarschijnlijk niet voldoende zijn.

De Nederlandse minister voor Buitenlandse Zaken Ben Bot vindt dat hij onder druk gezet wordt. "Je merkt dat staten die de grondwet al geratificeerd hebben druk zetten op Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Polen. Deze staten willen het verdrag helemaal niet ratificeren". De Nederlandse regering staat onder druk van de Nederlandse burger. 83 procent van de Nederlanders wil pas een nieuw referendum als er grote verschillen komen in het nieuwe verdrag.