Rover: Vaste klanten NS even belangrijk als sporters

Icoon VervoerDe woordvoerder van reizigersvereniging Rover kon zijn lachen niet inhouden toen hij hoorde dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) een reservetrein moest inzetten om de tijdige aankomst van de Olympische sporters te kunnen garanderen in Zwolle. "De NS heeft kennelijk geen vertrouwen in de eigen treinen" aldus de Rover-woordvoerder vandaag.

De NS zorgde ervoor dat de Olympische atleten met een speciale, extra luxe, hogesnelheidstrein van het Franse Chambery naar Zwolle konden worden vervoerd. Om te zorgen dat de trein geen vertraging op zou lopen, waren er op strategische plaatsen langs de route diesellocomotieven geplaatst om de trein over te kunnen nemen in geval van calamiteiten. Op een gedeelte van het traject heeft er zelfs een extra hogesnelheidstrein achter de Olympische trein aangereden, die bij problemen ingezet kon worden.

De Rover-woordvoerder vindt dat de NS ook in zijn gewone dienstregeling reservetreinen zou moeten inzetten. "De vaste klanten van de NS zijn net zo belangrijk als de Olympische atleten". Onlangs heeft de belangenvereniging aan de NS gevraagd om bij station Uitgeest een reservetrein te plaatsen om het verkeer daar beter aan te kunnen. "Maar dat was totaal niet mogelijk. En nu kan er wel even een reservetrein ingezet worden", aldus de woordvoerder.

Aankomst
De Olympische sporters werden maandagavond om 19.10 uur door vele honderden supporters ontvangen op het station van Zwolle, waar een oranje loper voor hen was uitgelegd. De Olympiërs werden op het station verwelkomd door de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer. Hij sprak op het podium op het stationsplein en zei dat de passie voor de Winterspelen ook in Nederland gevoeld werd. "Het hele land leefde met jullie mee", aldus Meijer.

Niet aanwezig in de trein was Gretha Smit, die op de Spelen uitkwam in de ploegenachtervolging. Naar verluidt is de schaatster in Turijn achtergebleven omdat haar zus Marianne daar met onbekend letsel in het ziekenhuis ligt. De Amerikaanse schaatser Joey Cheek, goed voor goud op de 500 meter en zilver op de 1.000 meter, ging opvallend genoeg wel mee met de trein. Hij reisde mee op uitnodiging van Erben Wennemars. Alle Nederlandse Olympiërs werden gehuldigd en konden niet veel later naar huis afreizen.

De speciale hogesnelheidstrein voor de Olympische sporters
De speciale hogesnelheidstrein voor de Olympische sporters


Met dank aan geldropse_polleke voor de submit.