'Rita Verdonk beste politicus van 2005'

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Rita VerdonkIn de Kamer ligt ze onder vuur, maar in het land wordt ze op handen gedragen. Door kijkers van het actualiteitenprogramma Twee Vandaag is Rita Verdonk uitgeroepen tot beste politicus van 2005. De 'duidelijke taal' en 'betrouwbaarheid' van de minister zijn de belangrijkste redenen om op haar te stemmen. De winnaar van vorig jaar, PvdA-leider Wouter Bos, kwam dit jaar niet verder dan een tweede plek.

SP-leider Jan Marijnissen, CU-leider André Rouvoet en GL-leider Femke Halsema completeren de top-vijf. De twijfelachtige eer om tot slechtste politicus te worden uitgeroepen viel, net als vorig jaar, premier Jan Peter Balkenende ten deel. Hij 'won' deze verkiezing van justitie-minister Piet Hein Donner (tweede) en Bos en Verdonk (gedeeld derde). Balkenende zou onbetrouwbaar zijn, en 'niet goed kunnen luisteren naar het land'. Het onderzoek vond plaats onder de 21.515 deelnemers van het Twee Vandaag Opinie Panel.

Parlementariërs kiezen voor Bos
De mening van de Nederlanders wijkt overigens sterk af van de mening van de Kamerleden. In het parlement wordt Bos als beste politicus beschouwd, voor CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en Balkenende. 'Windvaan' en 'draaitol' Jozias van Aartsen wordt door zijn directe collega's als slechtste politicus aangewezen. Hij eindigde voor Bos en onafhankelijk Kamerlid Hilbrand Nawijn.