Politie 'stalkt' terreurverdachten

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft gisteravond in het tv-programma NOVA beaamd dat diverse politiekorpsen in Nederland al enige tijd een aantal potentiële verdachten van terrorisme 'stalken'. Het gaat volgens Cohen om personen waarbij het juridisch bewijs niet rond te krijgen is, maar tegen wie wel ernstige verdenkingen bestaan dat ze terreurdaden (willen) voorbereiden.

Volgens NOVA betreft het momenteel 8 personen die 24 uur per dag hinderlijk en merkbaar worden gevolgd. Cohen zegt dat de betrokkenen soms worden aangesproken of uitgenodigd op het politiebureau. Ook benadert de politie af en toe familie, vrienden, klasgenoten of collega's van de verdachten. Verder worden ze soms op de bon geslingerd voor heel kleine overtredingen, om te laten merken dat ze in de gaten worden gehouden.

Cohen gaf toe dat men met dit beleid op het randje van de wetgeving balanceert, maar hij verdedigde het door te stellen dat je deze lieden ook niet ongestoord hun gang kan laten gaan.

Verstoren
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding noemt het nieuwe fenomeen, dat op kleine schaal uitgevoerd wordt, verstoring. Volgens NOVA is één van de mensen die 'gestalkt' wordt de 18-jarige Jermaine W. uit Amersfoort. Hij is de broer van terreurverdachte Jason W., die vastzit voor de belegering in het Haagse Laakkwartier. Jermaine werd in mei dit jaar op vrije voeten gesteld door de rechter wegens gebrek aan bewijs.

Amsterdam verstoort al sinds begin dit jaar een aantal verdachten. Het gaat om personen die zijn vrijgesproken door de rechter of nog niet met justitie in aanraking zijn gekomen maar wel de intentie zouden hebben terreurdaden te begaan. De meesten zouden te maken hebben met de zogeheten Hofstadgroep. Het gaat niet om mensen die radicaliseren maar om mensen bij wie daadwerkelijk de vrees bestaat dat zij een terreurdaad kunnen begaan, zo zei de Amsterdamse burgemeester. De informatie om tot de maatregel over te gaan komt van de inlichtingendienst AIVD, de Nationale Recherche of uit de CT-infobox van de NCTB, aldus Cohen.